Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

U bevindt zich op:  Over de GGD

Rijksvaccinatieprogramma dit najaar

Dit najaar krijgt een grote groep kinderen en jongeren in de regio IJsselland een of twee vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma. Deze vaccinaties beschermen kinderen tegen ernstige ziektes. Kinderen en jongeren ontvangen de gratis vaccinaties op het consultatiebureau in de gemeente waar ze wonen. Ze krijgen over twee weken voor de vaccinatiedatum een oproepkaart van het RIVM en een uitnodiging van GGD IJsselland waarop staat waar ze op welk tijdstip hun prik(ken) kunnen halen.

Welke vaccinaties?

Alle kinderen in Nederland krijgen een uitnodiging om mee te doen aan het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Kinderen krijgen voordat ze vier jaar al verschillende vaccinaties uit het RVP. Als kinderen 9 jaar oud zijn krijgen ze twee vaccinaties: De DTP-vaccinatie biedt bescherming tegen de ziektes difterie, tetanus en polio, de BMR-vaccinatie tegen bof, mazelen en rodehond.
In het jaar dat meisjes 12 jaar worden, krijgen ze met een paar maanden tussentijd twee keer een uitnodiging voor de HPV-vaccinatie tegen baarmoederhalskanker. De tweede uitnodiging is voor maart 2019. Dit jaar nodigt het RIVM ook meisjes van 16 en 17 jaar uit die de HPV-vaccinatie nog niet hebben gehad. Mogelijk willen ze die alsnog halen. Deze groep krijgt drie vaccinaties om voldoende beschermd te kunnen zijn tegen baarmoederhalskanker.
In september kunnen ook jongeren die in 2003 of 2005 geboren zijn en jongeren die eerder het vaccinatiemoment gemist hebben hun vaccinatie tegen meningokokken ACWY halen op het consultatiebureau. Kijk voor informatie over deze extra vaccinatie op www.deelditnietmetjevrienden.nl, een speciale website van het RIVM.

Speciale website over het rijksvaccinatieprogramma

Op de website www.rijksvaccinatieprogramma.nl van het RIVM kun je zien welke vaccinaties je kind op welke leeftijd kan krijgen en tegen welke ziektes ze bescherming bieden. Hier staat ook informatie over mogelijke bijwerkingen.

Data, locaties en ID

GGD IJsselland geeft in de 11 gemeenten in IJsselland de vaccinaties op de eigen consultatiebureaus. De planning voor het najaar van 2019 met locaties en tijden staat op deze website.Neem in elk geval je uitnodigingsbrief en/of vaccinatiebewijs mee wanneer je komt. Ben je 14 jaar of ouder, vergeet je dan je ID niet mee te nemen?
 

Vragen over de vaccinatie(s)?

Heb je vragen over het RVP? Ook hiermee kun je terecht bij het consultatiebureau bij jou in de buurt. Kijk voor de inloopspreekuren op de website van GGD IJsselland of maak een afspraak voor een gesprek met een jeugdarts of jeugdverpleegkundige door te bellen met 088 443 07 02.

Aandacht voor ieder kind

De organisatie van het vaccineren is strak waardoor kinderen en hun ouders maar kort hoeven te wachten. Maar soms is er extra aandacht nodig. Bijvoorbeeld als er een administratieve vraag is, als mensen een andere taal spreken of als een kind gewoon bang is. Medewerkers van de afdeling Jeugdgezondheidszorg van GGD IJsselland hebben hier veel ervaring mee en zorgen dat elk kind de nodige aandacht krijgt, zeker wanneer het kind prikken spannend vindt.

GGD IJsselland omarmt moderne standaarden en technieken.
Uw webbrowser ondersteunt deze standaarden niet. Stap daarom over op een recente browser zoals Chrome of Microsoft Edge.