Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

U bevindt zich op: Over de GGD Nieuws

Roadtrip zet zelfmoordpreventie in Nederland én IJsselland op de kaart

In 2021 overleden 1.859 mensen door zelfdoding. Als je bedenkt dat elke zelfdoding zo’n 135 mensen raakt, betekent dat dus dat in 2021 meer dan 250.000 mensen geraakt zijn door het immense verdriet dat gepaard gaat met een zelfdoding. Actie is nodig! Daarom organiseert 113 Zelfmoordpreventie vanuit het programma Samen Minder Suïcide van maandag 5 t/m vrijdag 9 september de “Roadtrip Suïcidepreventie”. Op dinsdag 6 september bezoekt de bus van 113 het marktplein in Staphorst. Om 13:00 uur opent ze daar samen met Rianne van den Berg, directeur GGD IJsselland en Alwin Mussche, wethouder de reizende fototentoonstelling van GGD IJsselland.

Wethouder Alwin Mussche vindt het van grote waarde dat Staphorst is uitgenodigd om de roadtrip suïcidepreventie te ontvangen en de tentoonstelling te openen: “We nodigen inwoners, organisaties, verenigingen en andere belangstellenden uit om 6 september een bezoek te brengen aan het marktplein. Doordat we als gemeente steeds meer aandacht besteden aan suïcidepreventie, hopen we het taboe om over zelfdoding te praten verder te doorbreken”

Reizende fototentoonstelling

Vanaf september 2022 bezoekt GGD IJsselland iedere maand een gemeente in de regio IJsselland met een reizende fototentoonstelling. Zo helpt de GGD in samenwerking met de gemeenten en netwerkpartners om het taboe op zelfdoding te doorbreken en sporen we mensen aan om te vragen naar gedachten aan zelfdoding. Zelfmoord? Praat erover!

Iedere foto, iedere serie, ieder mens heeft een verhaal. Met deze tentoonstelling nodigt de GGD je uit om naar deze verhalen te vragen én om het jouw te delen. Met iemand die je dierbaar is, met je buurman of -vrouw, je collega, een leerkracht en/of een professional. Na de openingen in Staphorst reist de tentoonstelling door naar Hardenberg. Op ggdijsselland.nl/roadtrip vind je meer informatie over de tentoonstelling.

Roadtrip 113 zelfmoordpreventie

De roadtrip van 113 is in het leven geroepen om initiatieven en professionals die werken aan suïcidepreventie in de spotlights te zetten en te leren van hun inzet en de persoonlijke verhalen van ervaringsdeskundigen. De Roadtrip wordt georganiseerd in aanloop naar 10 september: Wereld Suïcide Preventiedag. Kwartiermaker Marja Fuchs van 113 Zelfmoordpreventie: “Het is zó belangrijk om te laten zien wat er allemaal gebeurt op het gebied van suïcidepreventie. We hopen professionals te inspireren, maar ook ‘de gewone burger’ te bereiken. Het taboe op praten over zelfdoding moet doorbroken worden.”

 

GGD IJsselland omarmt moderne standaarden en technieken.
Uw webbrowser ondersteunt deze standaarden niet. Stap daarom over op een recente browser zoals Chrome of Microsoft Edge.