Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

U bevindt zich op: Over de GGD  Nieuws

Sekspraatjes op jongerencamping Dennenoord

Donderdag 16 augustus bezochten medewerkers van GGD IJsselland weer de jongerencamping Dennenoord in Ommen. Het is een jaarlijkse activiteit van de GGD om condooms uit te delen en met jongeren te praten over veilige seks.

Voorlichting

Voorlichting over veilige seks blijft nodig volgens verpleegkundige en preventiemedewerker Vera Doorten: “We proberen een open gesprek over seksualiteit met de jongeren aan te gaan. Natuurlijk wordt er veel gelachen, maar jongeren komen ook met serieuze vragen. Met een condoomdemonstratie of een kennisquiz proberen we het ijs te breken.”

De medewerkers delen condooms uit en geven aan waarom het belangrijk is om veilige seks te hebben. Chlamydia komt bijvoorbeeld veel voor onder jongeren en je merkt meestal niet dat je het hebt. Toch kan deze soa nare gevolgen hebben.

Onderzoek

In 2017 bestond meer dan de helft (55%) van de bezoekers van het soa spreekuur in Oost Nederland (Overijssel en Gelderland) uit jongeren onder de 25 jaar. Jongeren zijn een risicogroep voor wat betreft het krijgen van een soa. Jongeren kunnen daarom gratis en anoniem terecht bij het soa-spreekuur van GGD IJsselland. Voor vragen over seksuele gezondheid of om zich te laten testen op soa.

Chlamydia is de meest gevonden soa: bij 15% van alle consulten in 2017, werd een chlamydia-infectie gevonden. Bij jongeren onder de 25 jaar was dit zelfs bij 18% het geval. Voorlichting aan deze jonge doelgroep is en blijft daarom belangrijk.