Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

U bevindt zich op:  Over de GGD

Smakelijke Moestuinen voor peuters in Zwolle

Wethouder Michiel van Willigen van de gemeente Zwolle geeft donderdag 4 april, samen met de peuters van Kinderopvang Prokino, het startschot voor het project Smakelijke Moestuinen. Hiermee kunnen ook de allerkleinsten in Zwolle aan de slag in een moestuin.

Kinderopvang De Wilgenburg en drie andere locaties van Prokino krijgen voor de komende drie jaar een moestuin. De kinderopvangorganisatie wil zo jonge kinderen en hun ouders bewust maken van de waarde van groenten en het belang van gezonde voeding voor jonge kinderen.

Smakelijke Moestuinen Peuterproef

Dankzij de Smakelijke Moestuinen leren peuters groenten kennen: hoe ze groeien, hoe het ruikt, hoe de verschillende groenten eruit zien en vooral hoe ze smaken. Het programma leert kinderen op een speelse manier dat groenten bij de dagelijkse maaltijd horen en dat het lekker en gezond is. De Stichting BuurtLAB coördineert het programma. Zie www.smakelijkemoestuinen.nl

Resultaten en ervaringen

De ervaringen van kinderdagverblijven en peuterspeelzalen in gemeenten die al langer met de moestuinen werken zijn positief. Uit de evaluaties blijkt dat deelnemende kinderen op de lange termijn meer groente eten dan kinderen die niet meedoen. Ouders merken dat kinderen thuis ook minder weerstand bieden tegen het eten van groente.

Het project Smakelijke Moestuinen wordt mede gefinancierd door Jong Leren Eten Overijssel. GGD IJsselland coördineert, samen met Natuur- en Milieu Overijssel, het programma in Overijssel. Zij slaan met de beweging Zwolle Gezonde Stad de handen ineen om gezond eten voor kinderen op de peuteropvang en het kinderdagverblijf te stimuleren.

In 2019 gaan 16 locaties in Overijssel tegelijk starten met Smakelijke Moestuinen. Kijk voor meer informatie op:  www.jonglereneten.nl.

GGD IJsselland omarmt moderne standaarden en technieken.
Uw webbrowser ondersteunt deze standaarden niet. Stap daarom over op een recente browser zoals Chrome of Microsoft Edge.