Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

U bevindt zich op: Over de GGD  Nieuws

Laatste coronatest: terugblik op 3 jaar testen

17 maart werd de laatste van in totaal 1.106.165 coronatesten afgenomen. Een terugblik op 3 jaar testen. Het stoppen met testen betekent het eind van een tijdperk. Maar daarmee gelukkig ook het eind van de pandemie. Tijdens de crisis vergeet je nog wel eens dat er een eindstreep is, maar uiteindelijk is dit waar we het voor deden. Eén ding is zeker: er is veel werk verzet. Via deze weg daarom nogmaals dank aan alle testcollega’s voor jullie inzet afgelopen jaren! 

De start: van testen zorgpersoneel naar 8 locaties voor iedereen

2020 is voor iedereen een jaar dat we niet snel zullen vergeten. De hele wereld was in de ban van een pandemie. Als GGD oefenen we regelmatig, zodat we voorbereid zijn op een crisissituatie. Maar de coronacrisis is er een van ongekende omvang. In april 2020 startten we met één testlocatie in Zwolle, waar zorgpersoneel en snel daarna ook onderwijspersoneel met klachten zich kon laten testen. In juni kon iedereen met klachten in een van de 4 testlocaties (Zwolle, Ommen, Steenwijk en Deventer) terecht. En aan het eind van het jaar in 8 (eerder genoemde plus IJsselmuiden, Hardenberg, Raalte en een L-locatie in de IJsselhallen). Toen eind augustus de zorginstellingen zelf gingen testen, werd hun personeel ter plekke door ons getraind om de testen af te nemen. Van april t/m december 2020 werden in onze teststraten 221.238 testen afgenomen.

2021: Toenemende besmettingen én testlocaties

In 2021 groeiden we toe naar locaties in bijna elke gemeente. De locaties in Hardenberg, IJsselmuiden en Ommen zijn het hele jaar ongewijzigd open geweest. In Steenwijk sloot de testlocatie op 1 oktober maar ging in december toch weer open vanwege de toenemende besmettingen. In het voorjaar en in de winter zijn er om deze reden in Staphorst, Genemuiden en Zwolle pop-up testlocaties geopend. In de gemeenten Deventer, Zwolle en Raalte vond er een verhuizing van de testlocatie plaats. Van januari t/m december 2021 werden door GGD IJsselland 562.568 testen afgenomen.

Van piekmoment naar 'begin van het einde' ...

We startten 2022 met een lockdown, een nieuwe, zeer besmettelijke omikronvariant en heel veel testaanvragen. Begin februari 2022 wordt hierdoor zelfs opgeschroefd naar een recordaantal van 5.500 testen per dag, die we met ruim 200 collega’s op 10 locaties afnamen. Eind februari is het aantal testen en diensten alweer met ruim 40% verminderd. De grote testlocaties in Deventer, Hardenberg en Zwolle (eerst Paxtonstraat, later Meeuwenlaan) zijn het hele jaar open geweest. De overige testlocaties sloten kort na het besluit op 11 april dat een bevestigingstest bij de GGD na een positieve zelftest niet meer nodig was. Zelftesten wordt in 2022 de nieuwe norm. Het aantal testen dat door de GGD wordt afgenomen, zakt vanaf week 15 dan ook enorm in (met nog 3 kleine piekjes tijdens de zomer-, oktober- en decembergolf). Alleen mensen met een kwetsbare gezondheid, zorgmedewerkers, mensen die geen zelftest kunnen doen en mensen die een herstelbewijs nodig hebben worden vanaf dan nog door de GGD’en getest. Van januari t/m december 2022 werden door GGD IJsselland 321.453 testen afgenomen.

2023: De laatste coronatest

Het aantal testen in 2023 blijft laag. Door de hoge immuniteit en omdat de omikronvariant minder ziekmakend blijkt, gaat de status van pandemie naar endemie. Corona is voor de meeste mensen vergelijkbaar met ‘een griepje’. Op 10 maart besluit minister Kuipers te stoppen met het (zelf)test- en isolatieadvies. Een week later, op vrijdag 17 maart, worden de laatste testen afgenomen. Wel gelden nog enkele adviezen om de verspreiding van luchtweginfecties te beperken, waaronder ook corona. En daarmee mensen met een kwetsbare gezondheid te beschermen. Van januari t/m 17 maart 2023 werden door GGD IJsselland 906 testen afgenomen.

GGD IJsselland omarmt moderne standaarden en technieken.
Uw webbrowser ondersteunt deze standaarden niet. Stap daarom over op een recente browser zoals Chrome of Microsoft Edge.