Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

U bevindt zich op: Over de GGD Nieuws

Uitbraak coronavirus (SARS-CoV-2)

In de regio Wuhan in China startte in december 2019 een uitbraak van een nieuw coronavirus, ook wel SARS-CoV-2 genoemd. Het virus kan de ziekte COVID-19 veroorzaken. Sinds 7 maart 2020 is het virus ook aangetoond in de regio IJsselland. Wereldwijd worden er maatregelen genomen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. De meeste patiënten met dit virus hebben koorts en luchtwegklachten. Het RIVM en de GGD'en houden de situatie nauwgezet in de gaten. In dit bericht staat meer informatie voor zorgprofessionals.

Nieuwe maatregelen in Nederland

In Nederland gelden er maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. De maatregelen worden met enige regelmaat bijgesteld, afhankelijk van de mate waarin het coronavirus aanwezig is in de samenleving.Kijk voor actuele informatie over de maatregelen op www.rijksoverheid.nl/corona

Meldingsplicht

Infectie met  SARS-CoV-2 is per is per 28 januari 2020 aangemerkt als groep A-meldingsplichtige ziekte. Dit betekent dat de behandelend arts en het hoofd van het laboratorium al bij het vermoeden van de ziekte dit telefonisch moeten melden bij de GGD.

Lees meer over meldingsplicht infectieziekten

Richtlijn

Lees meer over de casusdefinitie, triage- en diagnostiekalgoritme en maatregelen in de RIVM LCI richtlijn. 

Contact

Mensen kunnen zich sinds 1 juni zelf aanmelden voor een test op het coronavirus via het landelijke telefoonnummer 0800 - 1202. Dit is zeven dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Heb je als professional vragen over COVID-19? Neem dan contact op met het team Infectieziektebestrijding van GGD IJsselland. T 088 - 443 03 70. Of stel jouw vraag via het contactformulier. Huisartsen hebben via een e-mail op 2 maart 2020 informatie van ons ontvangen met een speciaal nummer waarop ze ons kunnen bereiken.

Meer lezen?

Voor vragen van publiek is er een landelijk telefoonnummer: 0800 - 1351 (bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur).

Eerste nieuwsbericht van 18 februari 2020, sindsdien geüpdatet. 

GGD IJsselland omarmt moderne standaarden en technieken.
Uw webbrowser ondersteunt deze standaarden niet. Stap daarom over op een recente browser zoals Chrome of Microsoft Edge.