Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

U bevindt zich op: Over de GGD  Nieuws

Uitbraak coronavirus (SARS-CoV-2)

In de regio Wuhan in China startte in december 2019 een uitbraak van een nieuw coronavirus, ook wel SARS-CoV-2 genoemd. Het virus kan de ziekte COVID-19 veroorzaken. Inmiddels komt het virus voor in veel landen waaronder Nederland en sinds 7 maart ook in de regio IJsselland. Wereldwijd worden er maatregelen genomen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. De meeste patiënten met dit virus hebben koorts en luchtwegklachten. Het RIVM en de GGD'en houden de situatie nauwgezet in de gaten. In dit bericht staat meer informatie voor zorgprofessionals.

Nieuwe maatregelen in Nederland

In Nederland gelden vanaf donderdag 12 maart 2020 nieuwe maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Minister-president Rutte en minister Bruins lichtten de maatregelen (gebaseerd op advies van het RIVM) toe tijdens een persbijeenkomst. Deze maatregelen staan op de website van de Rijksoverheid. Op 15 maart zijn aanvullende maatregelen genomen voor scholen, kinderdagverblijven, horeca, sport- en fitnessclubs. Deze maatregelen gelden tot en met maandag 6 april.
Op 23 maart kondigde de rijksoverheid aangescherpte maatregelen aan over onder meer evementen. Ook werden er nieuwe bezoekersregelingen gehandicaptenzorg en GGZ aangekondigd.  

 

Meldingsplicht

Infectie met  SARS-CoV-2 is per is per 28 januari 2020 aangemerkt als groep A-meldingsplichtige ziekte. Dit betekent dat de behandelend arts en het hoofd van het laboratorium al bij het vermoeden van de ziekte dit telefonisch moeten melden bij de GGD.

Lees meer over meldingsplicht infectieziekten

Richtlijn

Lees meer over de casusdefinitie, triage- en diagnostiekalgoritme en maatregelen in de RIVM LCI richtlijn. 

Contact

Neem bij een verdenking contact op met het team Infectieziektebestrijding van GGD IJsselland. T 088 - 433 03 70. Of stel jouw vraag via het contactformulier. Huisartsen hebben via een e-mail op 2 maart 2020 informatie van ons ontvangen met een speciaal nummer waarop ze ons kunnen bereiken.

Meer lezen?

Voor vragen van publiek is er een landelijk telefoonnummer: 0800 - 1351 (bereikbaar van 8.00 tot 22.00 uur).

Eerste nieuwsbericht van 18 februari 2020, sindsdien geüpdatet.