Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

U bevindt zich op: Over de GGD  Nieuws

Update coronabesmettingen in IJsselland

In dit nieuwsbericht zetten we het aantal positief geteste inwoners van de regio IJsselland op een rij. Daarnaast vertellen we wat opvalt in de gemeenten in de regio. We geven onze updates op maandag, woensdag en vrijdag over de voorgaande dagen. Reden is dat we de toename van het aantal besmettingen in Nederland maar ook in onze regio willen laten zien en toelichten.

Update maandag 26 oktober 2020

Vrijdag 23 oktober zijn er 193 nieuwe coronabesmettingen in de regio IJsselland gemeld. Zaterdag 24 oktober waren dat er 143 en zondag 25 oktober 256. We zien een duidelijke toename van het aantal besmettingen in vergelijking tot vorig weekend. Het lagere aantal op zaterdag had te maken met onder meer een ict-storing. Om het grote aantal positieven dat op zaterdag binnenkwam te verwerken en de mensen snel telefonisch te informeren, zijn er op zondag extra medewerkers aan de slag gegaan.
Op het landelijke dashboard corona van de Rijksoverheid is de status van de regio IJsselland ‘ernstig’.

Cijfers bekijken per week

Als je kijkt naar het aantal besmettingen deze laatste drie dagen in verhouding tot het inwoneraantal van gemeenten in IJsselland dan vallen Deventer, Hardenberg en Staphorst op. Door het grote aantal besmettingen hebben we minder zicht op clusters. Wel zien we de trend van de laatste weken doorzetten, namelijk relatief veel besmettingen in de zorg (zowel medewerkers als bewoners/patiënten) en onder ouderen.
Toch kijken we het liefst per week naar de ontwikkelingen rond het virus, omdat besmettingscijfers per dag flink kunnen verschillen. Je vindt op onze IJssellandscan veel achtergrondinformatie over het COVID-19 in de regio IJsselland, ook per gemeente. Meer duiding tref je aan in de CoronaMonitor die we elke woensdag samen met de Veiligheidsregio IJsselland publiceren.

Meer informatie

Bron cijfers: Dashboard coronavirus Rijksoverheid (bron RIVM). Kijk voor meer informatie op:

•             Regiopagina IJsselland op het Dashboard Corona van de Rijksoverheid (je kunt hier ook doorklikken naar specifieke gemeenten en exacte en relatieve cijfers zien)
•             Regio- en gemeente-informatie op onze website IJssellandscan.nl (wekelijkse update op dinsdag) inclusief ziekenhuisopnames en sterftecijfers
•             Duiding en signalering in de CoronaMonitor van GGD IJsselland en Veiligheidsregio IJsselland (wekelijkse update op woensdag)

N.B.
1. Meldingen zijn momentopnames. Doordat veel verschillende organisaties en laboratoria meldingen doen, kunnen er verschillen ontstaan tussen de aantallen in verschillende overzichten. De aantallen zoals weergegeven in het Dashboard coronavirus Rijksoverheid zijn leidend voor te nemen maatregelen.
2. Dit nieuwsbericht op de website van GGD IJsselland actualiseren we op maandag, woensdag en vrijdag.
3. We spreken over een cluster als er drie of meer positief geteste mensen door dezelfde bron of bij dezelfde gelegenheid of locatie besmet lijken te zijn.

 

 

 

Update vrijdag 23 oktober 2020

Donderdag 22 oktober zijn er 130 nieuwe coronabesmettingen in de regio IJsselland gemeld. Woensdag 21 oktober waren dat er 164. Minder dan de dagen ervoor. Op het landelijke dashboard corona van de Rijksoverheid is de regio IJsselland van ‘zorgelijk’ naar de zwaardere status ‘ernstig’ gegaan.
In totaal zagen we de afgelopen twee dagen relatief gezien de meeste besmettingen in de gemeenten Dalfsen (25) en Staphorst (15). Toch kijken we het liefst per week naar de ontwikkelingen rond het virus, omdat besmettingscijfers per dag flink kunnen verschillen. Je vindt op onze IJssellandscan veel achtergrondinformatie over het COVID-19 in de regio IJsselland, ook per gemeente.

Nieuwe testlocatie aan de Meppelerweg 32 in Steenwijk

Vanaf vandaag is onze testlocatie in Steenwijk aan de Meppelerweg 32 geopend. Donderdag is na het sluiten van de testlocatie alles verhuisd, zodat we ook vandaag weer kunnen testen in Steenwijk.

Veel positieven in privésfeer en zorg

Besmettingen zien we los en in kleine clusters in alle leeftijdscategorieën en beroepsgroepen. Opvallend blijven de positief getesten in de privésfeer en in de zorg, zowel bewoners/patiënten als medewerkers. Het grote aantal besmettingen, maakt dat we minder goed in beeld hebben hoe positieven aan elkaar te linken zijn.

 

Update woensdag 21 oktober 2020

Maandag 19 oktober zijn 200 nieuwe coronabesmettingen in de regio IJsselland gemeld. Dinsdag 20 oktober waren dat er 195. Op het landelijke dashboard corona van de Rijksoverheid heeft de regio IJsselland de status ‘zorgelijk’.

Nieuwe CoronaMonitor

De meeste besmettingen de afgelopen twee dagen waren te zien in de gemeenten Deventer (73), Hardenberg (65) en Zwolle (92). De CoronaMonitor die we samen met Veiligheidsregio IJsselland elke woensdag maken, is weer verschenen, met een terugblik op en interpretatie van de afgelopen week. Op die manier kijken we naar de trend, omdat besmettingscijfers per dag flink kunnen verschillen. Duidelijk is dat het aantal besmettingen in de regio IJsselland ook gestaag toeneemt. De afgelopen week met name in Deventer, Hardenberg, Raalte, Staphorst en Zwolle.
Bekijk ook de voorgaande CoronaMonitoren op onze website.

Kleine clusters verspreid over de bevolking

We zien nog steeds besmettingen en kleine clusters in alle leeftijdscategorieën en beroepsgroepen. Het aantal besmettingen in de zorg valt op, zowel bewoners of patiënten als medewerkers raken besmet. Naast een verschuiving van veel jongeren die besmet zijn geraakt naar de leeftijdsgroep daar net boven. We zien ook meer ouderen die besmet raken: de voorgaande week waren dat 30 80-plussers en 69 mensen in de leeftijdsgroep van 70 tot 80 jaar. Onze medewerkers die bron- en contactonderzoek doen, merken dat mensen zich beperken in hun contacten: het aantal nauwe contacten per besmette persoon neemt af.
In Bathmen is het aantal besmettingen teruggelopen. De pop up-testlocatie hebben we inmiddels opgebroken.

 

Update maandag 19 oktober 2020

Zondag 18 oktober zijn er 173 nieuwe coronabesmettingen in de regio IJsselland gemeld. Zaterdag 17 oktober waren dat er 108 en vrijdag 16 oktober 144. Op het landelijke dashboard corona van de Rijksoverheid heeft de regio IJsselland de status ‘zorgelijk’.

De meeste besmettingen de afgelopen drie dagen waren te zien in de gemeenten Deventer (83), Hardenberg (47), Raalte (40) en Zwolle (99). Als je kijkt hoeveel inwoners positief getest zijn per 100.000 inwoners dan vallen de laatste dagen Olst-Wijhe (49,3/16,4/54,8), Raalte (37,1/21,2/47,7), Staphorst (81,7/46,7/64,2) en Zwartewaterland (30,9/30,9/39,7) op. Tegelijk kun je het beste naar de cijfers per week kijken om de trend te zien: voor onze regio maar ook per gemeente.

Clusters heel divers

We zien kleine clusters in alle leeftijdscategorieën en beroepsgroepen. We zien veel besmettingen in de zorg, zowel bij medewerkers als bij bewoners of patiënten. Toch gaat het om losse besmettingen of kleine clusters.
In Bathmen loopt het aantal besmettingen terug.

Update vrijdag 16 oktober 2020

Woensdag 14 oktober zijn 125 nieuwe coronabesmettingen in de regio IJsselland gemeld. Donderdag 15 oktober waren dat er 178. De lichte daling in positieven per dag begin van de week is veroorzaakt door de achterstand bij het lab in Duitsland waarmee we sinds vrijdag 9 oktober werken. Deze opstartproblemen zijn opgelost. Op het landelijke dashboard corona van de Rijksoverheid heeft de regio IJsselland de status ‘zorgelijk’.

De meeste besmettingen de afgelopen twee dagen zien we in de gemeenten Deventer (24 + 44), Zwolle (31 + 30) en Hardenberg (16+ 24). Als je kijkt hoeveel inwoners positief getest zijn per 100.000 inwoners dan vallen de laatste dagen Staphorst (29,2 + 93,3), Ommen (5,6 + 61,1) en Zwartewaterland (35,3 + 52,9) op. Tegelijk kun je het beste naar de cijfers per week kijken om de trend te zien: voor onze regio maar ook per gemeente.

Positieve uitslag ook met DigiD in te zien

Nieuw is dat je door in te loggen op www.coronatest.nl met je DigiD nu ook je positieve uitslag kunt zien. Daar lees je dan ook wat je zelf kunt doen en wat je van de GGD kunt verwachten.

Clusters heel divers

We zien kleine clusters in alle leeftijdscategorieën en beroepsgroepen. Opvallend is het grote aantal besmettingen binnen gezinnen. Daarnaast valt het aantal besmettingen in de zorg op, onder medewerkers én bewoners of patiënten.
In Bathmen loopt het aantal besmettingen terug. Onze verwachting is dat we begin volgende week de pop up-testlocatie daar opbreken.

Update woensdag 14 oktober 2020

Maandag 12 oktober zijn 149 nieuwe coronabesmettingen in de regio IJsselland gemeld. Dinsdag 13 oktober waren dat er 137. We verwachten dat de achterstand van het lab in Duitsland waarmee we sinds vrijdag 9 oktober werken, eind van de dag is opgelost. Dit betekent dat uitslagen op tijd bekend moeten zijn. Op het landelijke dashboard corona van de Rijksoverheid heeft de regio IJsselland de status ‘zorgelijk’.

De meeste besmettingen de afgelopen twee dagen zien we in de gemeenten Deventer (34+33), Hardenberg (25+15) en Zwolle (26+24). Als je kijkt hoeveel inwoners positief getest zijn per 100.000 inwoners dan vallen de laatste dagen Deventer (33,8+32,8), Raalte (37,1+23,9) en Staphorst (75,8+81,7) op. Tegelijk kun je het beste naar de cijfers per week kijken om de trend te zien: voor onze regio maar ook per gemeente. Dat doen we elke woensdag samen met de Veiligheidsregio in de CoronaMonitor, waarvan we de versie van vandaag op de website hebben gezet.

Meer ouderen besmet

In de afgelopen vier weken zijn in de leeftijdsgroep 20-40 jaar de meeste besmettingen gevonden. Maar dat neemt procentueel gezien af. Verder is er een toename te zien in groep 60 jaar en ouder. In de leeftijdsgroep 80+ zijn in de week van 5 tot en met 11 oktober 25 nieuwe besmettingen gemeld en dit waren er in de leeftijdsgroep 70-80 jaar zelfs 43. 

Nieuwe maatregelen: gedeeltelijke lockdown

Dinsdag 13 oktober zijn tijdens een landelijke persconferentie nieuwe maatregelen voor een gedeeltelijke lockdown aangekondigd. Deze gaan in op 14 oktober vanaf 22.00 uur.

 

Update maandag 12 oktober 2020

Zondag 11 oktober zijn 80 nieuwe coronabesmettingen in de regio IJsselland gemeld. Zaterdag 10 oktober waren dat er 159 en vrijdag 9 oktober 92. We verwachten vandaag meer positieve uitslagen, doordat er een achterstand was van uitslagen van het lab in Duitsland waar we nu mee werken. Op het landelijke dashboard corona van de Rijksoverheid heeft de regio IJsselland de status ‘zorgelijk’.

De meeste besmettingen deze drie dagen zien we in de gemeenten Deventer (27+29+18), Steenwijkerland (12+20+4) en Zwolle (17+28+21). Als je kijkt hoeveel inwoners positief getest zijn per 100.000 inwoners dan vallen de laatste dagen Dalfsen (35+73,5+21), Raalte (13,3+39,8+18,6), Staphorst (23,3+40,8+17,5) en Steenwijkerland (27,2+45,3+9,1) op. Tegelijk kun je het beste naar de cijfers per week kijken om de trend te zien: voor onze regio maar ook per gemeente. Dat doen we elke woensdag samen met de Veiligheidsregio in de Corona Monitor.

Thuis en in zorgsector

De meeste positief getesten van de afgelopen dagen lijken thuis te zijn besmet maar ook het aantal besmettingen in de zorg valt op. Dit geldt vooral voor medewerkers maar ook voor cliënten en patiënten. 

Update vrijdag 9 oktober 2020

Woensdag 7 oktober zijn 94 nieuwe coronabesmettingen in de regio IJsselland gemeld. Gisteren, donderdag 8 oktober, waren dat er 107. Inmiddels geldt ook de regio IJsselland de status ‘zorgelijk’.
De meeste besmettingen deze twee dagen zien we in de gemeenten Deventer (21 + 26), Raalte (8 + 10), Staphorst (4 + 9), Steenwijkerland (7 + 9) en Zwolle (22 + 23). Op basis van  bron- en contactonderzoek kijken we of er sprake kan zijn van een (nog onbekend) cluster. Zo vinden we dagelijks opnieuw enkele positieven rond het cluster in Bathmen. Deze en ook andere clusters monitoren we dagelijks.
Opvallend is dat we een toename zien van het aantal besmettingen in de leeftijdsgroepen 40 tot 60 jaar en onder ouderen (70+). De meeste besmettingen in onze regio ontstaan nog steeds in de privésfeer (huisgenoten, feestjes of andere bijeenkomsten), in de zorg (zowel medewerkers als bewoners of patiënten) maar ook steeds vaker in instellingen zoals scholen en binnen sportclubs.

Van 1.000 naar 1.500 testen per dag

Nu de capaciteit van laboratoria groter is, kunnen wij elke dag meer testen doen. Waar we begin van de week op 1.000 testen per dag zaten, staan voor vandaag – vrijdag 9 oktober – 1.500 testen ingepland in de regio IJsselland. Na volgende week stijgt dit aantal nog. Meer mensen testen betekent ook dat we een hoger aantal positieven zullen vinden. We houden er dan ook rekening mee dat het aantal positief getesten in onze regio de komende dagen extra zal stijgen.