U bevindt zich op: Over de GGD  Nieuws

Update: Marthine Bos 2e bij Meest invloedrijke persoon publieke gezondheid 2017

donderdag, 5 april 2018

Gisteren was de prijsuitreiking voor 'de meest invloedrijke persoon binnen de publieke gezondheidszorg van 2017. De wijk GGD´ers zijn de winnaar geworden. Tijdens een feestelijke bijeenkomst aan het einde van het NCVGZ zijn Sarah Voss en Esther Pullen van GGD Hart voor Brabant in het zonnetje gezet. De overige genomineerden Janine Bezem, hoofd JGZ van GGD Gelderland-Midden en Marthine Bos, gezondheidsbevorderaar van GGD IJsselland, waren blij met de eer en de aandacht voor hun werkterrein.

Marthine: "Onze nominatie is een goede tweede geworden. Ook fijn! Het levert veel bekendheid, roem en (media)aandacht op. En een verzoek tot samenwerking met de winnaars, omdat de mensen met verward gedrag ook wel eens nieuwkomers of illegale vluchtelingen betreft. Heel erg dank voor jullie stem. Ik ben trots! Maar ook blij dat het vandaag weer een gewone werkdag is ;-)."

Lees hier het verslag van GGD GHOR Nederland.

 

Over Marthine Bos

Marthine is verpleegkundige en afgestudeerd in de medische antropologie en sociologie van de niet-westerse samenleving. Ze kwam in 2011 als jeugdverpleegkundige publieke gezondheid asielzoekers (PGA) in dienst bij GGD IJsselland. In 2013 werd zij gezondheidsbevorderaar ook vanuit de PGA. Marthine geeft voorlichting aan asielzoekers en vluchtelingen over gezondheidszorg in Nederland, seksuele gezondheid, opvoedvraagstukken en Vrouwelijke Genitale Verminking (VGV). Daarnaast traint zij professionals op het gebied van interculturele communicatie en voorkomende problemen van asielzoekers en vluchtelingen. Bijvoorbeeld de training ‘Kind in de klas’ die bedoeld is voor leerkrachten basisonderwijs. Of de trainingen interculturele communicatie die ze verzorgt in samenwerking met PHAROS, FSAN en GGD GHOR Nederland. Maar ze heeft ook alle medewerkers Jeugdgezondheidszorg van GGD IJsselland getraind op dit onderwerp.

Ten behoeve van voorkomen VGV en het bespreekbaar maken en nazorg is Marthine projectleider voor de regio's IJsselland en Noordoost-Gelderland. Hiervoor heeft ze een groep van sleutelpersonen geformeerd die ze begeleidt. Enkele sleutelpersonen zijn inmiddels ook inzetbaar voor andere onderwerpen binnen de GGD zoals opvoedondersteuning en infectieziektebestrijding. Tot slot is Marthine aandachtfunctionaris kindermishandeling binnen GGD IJsselland.

Filmpje 1 + 1 minuut met

Donderdag 6 april 2018 is het filmpje 1 + 1 minuut met Marthine Bos en Rania Al Beno-Jabrah, tolk en sleutelpersoon, gepubliceerd. Hierin vertellen Marthine en Rania over hun werk in een internationale schakelklas. Bekijk het filmpje via Youtube.