Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

U bevindt zich op: Over de GGD Nieuws

Vaccineren AstraZeneca gepauzeerd voor mensen jonger dan 60 jaar

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft vrijdag 2 april besloten te pauzeren met het gebruik van het vaccin AstraZeneca voor mensen die jonger zijn dan 60 jaar. Deze pauze duurt tot en met donderdag 8 april.

Directe aanleiding voor het besluit van het ministerie van VWS zijn meldingen over gevallen van uitgebreide trombose in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes na vaccinatie met het AstraZeneca-vaccin, waar bijwerkingscentrum Lareb vandaag over rapporteert. Het gaat om vijf meldingen in Nederland bij vrouwen tussen de 25 en 65 jaar.

Geboren in of na 1961

Dit besluit betekent dat de GGD’en vandaag, vrijdag 2 april, per direct zullen pauzeren met het gebruik van AstraZeneca voor mensen die in of na 1961 zijn geboren. Deze voorzorgsmaatregel heeft geen gevolgen voor geplande vaccinaties met de vaccins van BioNTech/Pfizer.

Ouder dan 60

Door het pauzeren met AstraZeneca voor mensen jonger dan 60 jaar bleven voor de komende dagen erg weinig afspraken staan voor de verschillende GGD-locaties in Nederland. Daardoor bleven er soms per dag nog maar 1 tot 5 vaccinaties met Astra Zeneca staan gepland, met  risico van verspilling van vaccin tot gevolg. Om deze verspilling te voorkomen is in overleg met VWS en RIVM besloten om ook de afspraken van de groep boven de 60 af te zeggen. Met hen worden zo spoedig mogelijk nieuwe afspraken gemaakt waardoor zij alsnog snel worden gevaccineerd en er geen vaccin wordt verspild.

Vaccinatieafspraken

De GGD’en gebruiken AstraZeneca voor het vaccineren van de zorgmedewerkers in de langdurige zorg. Zorgmedewerkers die van nu tot en met 8 april een vaccinatieafspraak hebben, krijgen een sms en worden gebeld. Het zal voor deze groep mensen tot nader bericht niet mogelijk zijn om nieuwe vaccinatieafspraken voor AstraZeneca te maken. In afwachting van nadere berichtgeving van het ministerie van VWS krijgen zij zo snel mogelijk bericht van de GGD-afsprakenlijn.

 

 

GGD IJsselland omarmt moderne standaarden en technieken.
Uw webbrowser ondersteunt deze standaarden niet. Stap daarom over op een recente browser zoals Chrome of Microsoft Edge.