Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

U bevindt zich op: Over de GGD  Nieuws

Warmte zorgt voor meer eikenprocessierupsen

Iedereen gaat lekker naar buiten met dit mooie weer. Maar de eikenprocessierups kan je plezier lelijk verstoren. “Door de hoge temperaturen verloopt de ontwikkeling van de eikenprocessierupsen snel. De afgelopen week zijn op veel plaatsen al de eerste rupsen met brandharen aangetroffen. Nog niet eerder zaten rupsen met brandharen zo vroeg laag in de eikenbomen,” aldus het Kenniscentrum Eikenprocessierups.

“Doordat de rupsen laag in de bomen zitten, neemt de kans op contact met brandharen toe. De overlast zal het grootst zijn vanaf begin juni en aanhouden tot in juli,” vertelt het Kenniscentrum.

Klachten
Eén processierups heeft wel 700.000 brandharen. Deze haartjes zijn zo klein dat je ze niet kunt zien. Ze komen gemakkelijk in je huid, in je ogen en zelfs in je longen. Je kunt dan last krijgen van jeuk en huiduitslag. Soms krijg je ook rode, geïrriteerde ogen. Verder kun je klachten krijgen die lijken op een verkoudheid. Al deze klachten krijg je binnen een paar uur.

Wat kun je zelf doen?
Probeer zo min mogelijk bij de nesten in de buurt te komen. Krijg je toch klachten? Ga niet krabben, maar spoel met water. Ga bij ernstige klachten naar de huisarts.
Zie je in je omgeving bomen die besmet zijn met eikenprocessierupsen? Kijk op de website van je gemeente wat de afspraken zijn over de bestrijding hiervan.

Meer informatie
Bekijk hier de folder en infographic over de eikenprocessierups.

Team Milieu & Gezondheid
GGD IJsselland