Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

U bevindt zich op: Over de GGD Nieuws

Triagisten Martin en Annemieke: "We gaan niet achter de geraniums zitten"

‘Je hebt 85 jaar ervaring in de zorg tegenover je zitten.’ Zo start het gesprek met Martin en Annemieke: een stel dat al sinds 1975 samen is. Toen ze de vacature bij GGD IJsselland zagen twijfelden ze geen moment. Ze werken sinds de opening van vaccinatielocatie Deventer, voor het eerst samen, als triagist. In hun werk beoordelen ze de gezondheidsverklaringen.

Annemieke vertelt: “Na ons pensioen in 2019 hebben we het huis opgeknapt, maar dat was na een jaar wel klaar. We konden nergens naartoe. Je kon niets. Je moest thuis blijven.” Martin vervolgt: “Als je ineens stil komt te zitten is dat best lastig. Dan moet je je draai vinden. Ik ben een fervent krantlezer, dat vind ik heerlijk. ’s Ochtends een krantje lezen met een kopje koffie erbij. Toen las ik een advertentie: verpleegkundigen gevraagd met BIG-registratie. We hebben geschreven en een online sollicitatiegesprek gehad.” Lachend vervolgt hij tegen Annemieke: “Weet je nog? En toen zijn we hier terechtgekomen.”  

Voor het eerst samenwerken

Annemieke: “Het is voor het eerst hier bij de GGD dat we samenwerken. Dat gaat goed. We gaan allebei ons eigen hokje in en dan komen de mensen die op de gezondheidsverklaring een ‘ja’ hebben staan bij één van ons langs. We horen aan wat er is. Er is natuurlijk een hele lijst met 15 vragen. Of je corona hebt gehad in de afgelopen 8 weken, over zwanger zijn, allergieën, bloedverdunners, borstkanker. Aan de hand daarvan bepaal je je beleid. Dan kijken we of ze geprikt mogen worden.”

Mensen op hun gemak stellen

Martin: “Een beetje levenservaring achter dat glazen wandje is heel belangrijk, daar ben ik van overtuigd. Het is de kunst als triagist om mensen die voor je hokje staan op hun gemak te stellen. Je hebt mensen die een beetje schuchter en angstig naar binnen komen en met trillende vingers de gezondheidsverklaring naar me schuiven. Ik vind het leuk als ze dan heel opgelucht en met volle energie naar de prikstraat gaan. Daar kick ik op. Ik neem daar de tijd voor. Ik laat me niet gek maken of opjagen.”

‘Daar doe je het voor!’

Annemieke: “Ik had laatst een vrouw met ‘hyperemesis gravidarum’. Dat ga ik even voor je vertalen: zwangerschapsbraken. Ze was misselijk en wilde meteen weer naar buiten. Maar je moet altijd nog een kwartier na vaccinatie zitten. Ik zei: ik ga voor je regelen dat je meteen aan de beurt bent en dat je in een koele ruimte komt. Deze vrouw was zo dankbaar. Daar doe je het voor!”

Fantastische ervaring

Martin: “Weet je wat het aller apartste is wat ik hier meemaak? Die groep collega’s hier is zo veelzijdig. De sfeer die hier ontstaan is, vind ik zo bijzonder. Zo’n bij elkaar geraapte bende en ze hebben allemaal hart voor de zaak. Dat is een hele rare gewaarwording vind ik. De gezelligheid onderling blijft bij mij het meeste hangen.” Annemieke: “We hebben geen vensterbank, maar ik zeg altijd: we gaan niet achter de geraniums zitten. Dit werk is gewoon een fantastische ervaring.”

GGD IJsselland omarmt moderne standaarden en technieken.
Uw webbrowser ondersteunt deze standaarden niet. Stap daarom over op een recente browser zoals Chrome of Microsoft Edge.