Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

U bevindt zich op: Over de GGD  Nieuws

Wist je dat ‘Teken niet uit bomen vallen’?

Teken komen in het hele land voor in bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden, parken en tuinen. Ze zitten vooral in hoog gras, op bosbessenstruiken, varens of tussen dode bladeren. Van daaruit stappen ze over op passerende dieren, maar ook op mensen. Teken vallen dus niet uit bomen!

Het is 16 t/m 22 april de 'Week van de teek'. Een goed moment om extra aandacht te vragen voor teken en de ziekte van Lyme. Want met de start van de lente begint ook het tekenseizoen. Door een tekenbeet kun je de ziekte van Lyme oplopen. Uit peilingen van het RIVM blijkt dat het aantal patiënten dat jaarlijks de ziekte oploopt in de afgelopen 20 jaar ruim verviervoudigd is. Controleren op tekenbeten is daarom erg belangrijk. Want hoe eerder een teek verwijderd wordt, hoe kleiner de kans op Lyme. 

Heb je de app al?
Ben je/ of zijn je kinderen regelmatig in het groen? Weet je wanneer teken actief zijn en hoe je een teek moet verwijderen? Hoe zien teken er ook alweer uit? Op deze en vele andere vragen geeft de app ‘Tekenbeet’ antwoord. Deze app van het RIVM is via Google Play te downloaden.

Wat doet GGD IJsselland?
De afdeling infectieziekten van GGD IJsselland werkt aan het voorkómen, bestrijden en opsporen van infectieziekten. Infectieziekten zijn ziekten die veroorzaakt worden door o.a. virussen, bacteriën, parasieten of schimmels. En dus ook door teken. Vandaar dat we aandacht vragen voor deze week.

Meer informatie
Wil je meer weten over teken en Lyme? Kijk eens op de website van het RIVM of van de Week van de teek. Je kunt ook contact opnemen met het team Infectieziektebestrijding van GGD IJsselland, via 038 - 42 81 656 of infectieziekten@ggdijsselland.nl.

Team Infectieziektebestrijding
GGD IJsselland