Last van prikangst? Zes tips om ermee om te gaan
Van flinke weerzin tot totale paniek: maar liefst 1 op de 3 Nederlanders is bang voor prikken. Daardoor kun je twijfelen of je wel een coronavaccinatie wilt. Het is goed om er met iemand bij wie je je prettig voelt, er over te praten.
Coronavaccinatie
Je hebt de eerste stap gemaakt en besloten dat je toch graag een vaccinatie wil. Je kan op al onze vaccinatielocaties met en zonder afspraak terecht. In tegenstelling tot de reguliere bezoekers, mag je, als je dat fijn vindt, een begeleider meenemen. Je partner, vader, moeder of een goede vriend. Ook kun je rekenen op extra begeleiding en steun van een ‘buddy’. We nemen ruim de tijd voor je en we doen alles om je op je gemak te stellen en ervoor te zorgen dat je ontspannen gevaccineerd weer naar huis kan. Daarbij is het belangrijk dat je aangeeft wat je wensen zijn, zoals:
- Wil je eerst praten of het je liever alles zo snel mogelijk achter de rug?
- Wil je liever zitten of graag liggen?
- Wil je dat je begeleider (partner, ouder, vriend(in) bij je blijft?
Ook kunnen we op onze locatie in Zwolle een VR-bril en koptelefoon inzetten om je te ondersteunen. Virtual Reality (VR) is een computertechniek waarbij het lijkt alsof je in een andere werkelijkheid bent. Door de speciale VR-bril wordt de zichtbare werkelijkheid vervangen door een computergegenereerd beeld. Op deze manier kunnen we drempels en struikelblokken bij je wegnemen.
Tips
Op Rijksoverheid.nl staat een interview met Henk Schenk, GGD-arts en gespecialiseerd in prikangst. Hij geeft een aantal tips die je kunnen helpen in de voorbereiding en tijdens de afspraak.
- Zorg dat je voor de prik uitgerust bent en voldoende gegeten en gedronken hebt. Je lichaam heeft die energie nodig.
- Geef bij binnenkomst gelijk aan dat je het eng vindt. Bespreek met GGD-medewerker wat je prettig vindt en wat je nodig hebt om je angst onder controle te houden. Als je wilt, kun je ook liggend geprikt worden.
- Kijk niet naar je arm tijdens de prik. Dat helpt bij het ontspannen.
- Zoek afleiding: zet bijvoorbeeld je favoriete muziek op of kijk naar een filmpje.
- Ontspan je arm zoveel mogelijk en laat je schouders bewust zakken.
- Doe ademhalingsoefeningen: adem bewust, in door je neus, uit door je mond. Als je je daarop concentreert, ervaart je de prik als sneller en pijnlozer.
Meer informatie
Wil je langskomen? Bekijk dan onze locaties en openingstijden. Heb je nog vragen of is iets niet helemaal duidelijk? Lees de veelgestelde vragen over coronavaccinatie of neem dan contact met ons op. Je kunt ons bereiken via nummer 088 - 443 03 70. Onze medewerkers staan je graag te woord.