Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

U bevindt zich op:  Professionals

Informatie over coronavaccinatie

Als het coronavaccin van BioNTech/Pfizer komende week wordt goedgekeurd door het Europees Medicijn Agentschap (EMA), wordt op vrijdag 8 januari 2021 in Nederland de eerste vaccinatie gezet. Rijksoverheid heeft een speciale webpagina met informatie en vragen en antwoorden over de coronavaccinatie. Vaccinatie speelt een sleutelrol in het onder controle krijgen van het coronavirus. Jaap van Delden, directeur van het coronavaccinatieprogramma van het RIVM: “Als zoveel mogelijk mensen zich laten vaccineren, kunnen we de maatregelen afbouwen en stap voor stap terug naar het leven dat we gewend waren.”

Als er vaccins tegen het coronavirus zijn goedgekeurd, zijn er niet meteen voldoende vaccins voor iedereen. Daarom worden in de eerste fase kwetsbare ouderen en zorgmedewerkers gevaccineerd. Andere groepen komen daarna aan de beurt. De vaccinatie is gratis en vrijwillig.

Veiligheid bovenaan

Voor coronavaccins gelden dezelfde strenge eisen als voor andere vaccins. Veiligheid staat bovenaan. Wel gaan de ontwikkeling en beoordeling sneller dan gebruikelijk. Wereldwijd wordt er een enorme inspanning gepleegd, wordt veel kennis en expertise ingezet en zijn er vele mogelijke vaccinoplossingen waaraan tegelijk gewerkt wordt. Ook voeren de onderzoekers binnen een project verschillende onderzoeken tegelijkertijd uit in plaats van na elkaar. Dat scheelt tijd.

Het Europees Medicijn Agentschap (EMA) beoordeelt samen met nationale medicijnautoriteiten zoals het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) de veiligheid, werkzaamheid en kwaliteit van de verschillende coronavaccins. Zij zijn op basis van tussentijdse onderzoeksresultaten al gestart met de beoordeling en zetten extra mensen in. Hierdoor is de beoordeling sneller klaar.

Als er enige twijfel is over de veiligheid van een vaccin, dan wordt het niet toegelaten in Nederland. Dit geldt ook als de bijwerkingen niet opwegen tegen de werkzaamheid van het vaccin. We weten dat de meeste bijwerkingen binnen 6 tot 8 weken ontstaan. De kans op onbekende bijwerkingen na vaccinatie is zeer klein maar niet uit te sluiten. Er is een extra systeem ingericht om gevaccineerden intensief te monitoren. Van Delden: “De vaccins zijn getest op tienduizenden mensen. Sommige mensen hebben wel een paar dagen last van bijvoorbeeld spierpijn of koorts. Dat zijn bekende bijwerkingen van vaccinaties.”


Voorbereiding in volle gang

De voorbereiding voor de vaccinatie is in volle gang. Van Delden: “Zodra er een veilig en goedwerkend vaccin is, kunnen we beginnen. We pakken het inenten zoveel mogelijk op dezelfde manier aan als bij andere vaccinaties, zoals de jaarlijkse griepprik. We bereiden dit samen voor met onder andere huisartsen, de GGD, instellingsartsen en ziekenhuizen. Supervriezers voor de vaccins die op heel lage temperatuur bewaard moeten worden en miljoenen veiligheidsnaalden zijn ingekocht en klaar voor gebruik.”

Hoe een vaccin werkt

Een vaccin kan mensen tegen ziekten beschermen. Kinderen worden bijvoorbeeld gevaccineerd tegen infectieziekten als polio en de mazelen. Vaccins zorgen ervoor dat je lichaam antistoffen aanmaakt. Kom je later met het virus in aanraking? Dan is je lichaam hier goed op voorbereid. Het virus wordt opgeruimd, zonder dat je (ernstig) ziek wordt. Door vaccinatie komen ziekten als polio in Nederland niet meer voor.

GGD IJsselland en de coronavaccinatie

Als GGD IJsselland bereiden we ons voor op de coronavaccinatie, in opdracht van het ministerie van VWS. Voor elke fase en doelgroep kijken we met VWS, het RIVM, alle andere GGD’en in Nederland, de zorgpartners en gemeenten in onze regio welke rol wij bij het vaccineren kunnen vervullen, zodat het vaccineren snel en soepel kan verlopen. We houden rekening met verschillende scenario’s, omdat nog niet precies bekend is welk vaccin na goedkeuring door de EMA (!) op welk moment beschikbaar komt. Zodra we informatie hebben over bijvoorbeeld de locatie(s) in de regio IJsselland waar zorgmedewerkers straks als eerste terecht kunnen voor hun coronavaccinatie, zullen we daarover berichten. 

Meer informatie

Kijk voor actuele informatie én vragen en antwoorden over de coronavaccinatie op de speciale website van Rijksoverheid: www.coronavaccinatie.nl. Ook op de website van GGD GHOR Nederland vind je informatie over de rol van de GGD bij de coronavaccinaties.
Update 17 december 2020: Eerste vaccinatie op 8 januari 2021  

 

GGD IJsselland omarmt moderne standaarden en technieken.
Uw webbrowser ondersteunt deze standaarden niet. Stap daarom over op een recente browser zoals Chrome of Microsoft Edge.