U bevindt zich op: Publiek  Gezond op reis

Tekort hepatitis A vaccin

Door een toenemende vraag naar hepatitis A-vaccins en het achterblijven van de productiecapaciteit is er in Europa een tekort ontstaan aan hepatitis A-vaccins.

Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering heeft de richtlijnen voor het krijgen van een hepatitis A-vaccin daarom tijdelijk aangepast. Hiermee worden de nog beperkt beschikbare vaccins zo effectief mogelijk ingezet voor die reizigers die de hoogste risico’s lopen.

Aanpassingen:

  1. Uit recente onderzoeken blijkt dat het risico op hepatitis A voor reizigers naar Turkije, Thailand en Zuid-Afrika de afgelopen jaren het sterkst is gedaald. Tijdelijk wordt voor reizigers naar deze drie landen geen vaccin voor hepatitis A geadviseerd.
  2. Vaccinaties tegen hepatitis A bestaan uit een serie van twee vaccins. Het eerste vaccin beschermt minimaal 1 jaar, hoogstwaarschijnlijk in ieder geval 3 jaar. Daarom wordt tijdelijk geen tweede vaccin geadviseerd als het eerste vaccin korter dan 3 jaar geleden is gegeven.
  3. Van het gecombineerde hepatitis A- en B-vaccin worden normaal gesproken twee vaccins gegeven voor de reis. De meeste reizigers zijn na één vaccinatie voldoende beschermd tegen hepatitis A. Daarom wordt de tweede vaccinatie uitgesteld tot de voorraden in Nederland weer op peil zijn.

De verwachting is, dat het hepatitis A-vaccin in het vierde kwartaal van 2017 weer op voorraad zal zijn in Nederland.

Belangrijk: voor Turkije, Thailand en Zuid Afrika worden ook nog andere vaccinaties (dan hepatitis A) geadviseerd. En er kan risico zijn op een malariabesmetting. Het blijft dus verstandig om bij een reis naar de genoemde landen een afspraak te maken om toch ook de andere adviezen te bespreken. 

Meer informatie: www.ggdreisvaccinaties.nl

Gezond op reis

U gaat op vakantie voor uw rust en ontspanning. Ziek worden is het laatste wat u wilt. Toch kunt u op verre reizen malaria, buiktyfus of hepatitis A oplopen. Zelfs in Turkije, Marokko, Gambia en enkele Oost-Europese landen. Gelukkig kunt u zich daartegen beschermen.

De GGD geeft reisadvies op maat

Kom langs voordat u op reis gaat en ga met een gerust gevoel op vakantie. GGD IJsselland:

  • vaccineert reizigers naar risicolanden;
  • schrijft recepten om malaria en hoogteziekte te voorkomen;
  • schrijft recepten om diarree te behandelen;
  • geeft gezondheidsinformatie voor, tijdens en na de reis.

Hiernaast verzorgt GGD IJsselland beroepsgebonden vaccinaties voor werknemers en studenten.

Reizigersspreekuur GGD IJsselland

U kunt op het reizigersspreekuur terecht op onze hoofdlocatie in Zwolle of onze locatie in Deventer.

  • Maak uw afspraak online
  • of eventueel telefonisch via 0900 - 202 55 05 (bereikbaar op werkdagen van 09:00 - 12:00 uur).

Hoe gaat het op het spreekuur?

Hoe werkt het spreekuur bij de GGD? Wat moet u meenemen? Krijgt u meteen vaccinaties? Hoe zit het met recepten voor malariapillen? Moet u meteen betalen? Bekijk het filmpje hieronder.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over het reizigersspreekuur en vaccinaties op de website van GGD Reisvaccinaties