U bevindt zich op: Publiek Publieke informatie  Ik heb een vraag

Ik heb een vraag

Op deze pagina staan de meest gestelde vragen aan de GGD met de bijhorende antwoorden.

Reisvaccinaties

Ik heb een ZorgMail ontvangen, hoe werkt dit?

Bekijk het instructiefilmpje 'Een bericht openen via Zorgmail'.

Welke vaccinaties heb ik nodig voor mijn reis?

Voor veel landen in Azië, Afrika, Midden- en Zuid-Amerika, rond de Middellandse Zee, Oost-Europa en het Caribische gebied adviseren wij vaccinaties. Sommige vaccinaties zijn zelfs verplicht. Op de website www.ggdreisvaccinaties.nl kunt u de reisinformatie per land bekijken.

Ik ben mijn vaccinatieboekje kwijt, wat nu?

De vaccinaties die u bij de GGD heeft gekregen zijn opgeslagen in ons digitale dossier. De diverse GGD’en zijn echter op verschillende data begonnen met digitaliseren van de dossiers. Benader de GGD waar u uw vaccinaties heeft gehaald. Heeft u uw vaccinaties ergens anders gehad? Vraagt u dan daar uw vaccinatiegegevens op voordat u naar het spreekuur komt.

Ik ben mijn titeruitslag kwijt, wat nu?

De instantie die u gevaccineerd heeft, heeft een bewaarplicht van 10 jaar. Dat betekent dat zij uw titer kunnen nakijken. Als het niet (meer) mogelijk is om uw gegevens terug te vinden adviseren we het volgende voor mensen onder de 40 jaar:

Indien het korter dan 5 jaar geleden is dat u uw laatste vaccinatie kreeg, kan uw bloed alsnog getest worden op antistoffen.

Indien het langer dan 5 jaar is geleden dat u uw laatste vaccinatie kreeg, krijgt u een herhaalvaccinatie en kunt u 4 weken later uw bloed laten onderzoeken op beschermende antistoffen, de titerbepaling.

Voor mensen boven de 40 jaar overleggen we met de arts wat het beste advies is.

Hoe lang van te voren kan ik me laten vaccineren?

Neem contact op met de GGD, zodra u een reis hebt geboekt. Gaat u langdurig reizen, emigreren, werken of stage te lopen? Neem dan zo vroeg mogelijk contact op met de GGD, bij voorkeur 7 maanden voor de reis. Ook als u korter voor de reis komt kunnen we u nog goed vaccineren, dus maak altijd een afspraak. Dit geldt ook als u gezondheidsproblemen hebt. 

Let op: ook als u op korte termijn of onverwacht op reis gaat of 'last-minute' hebt geboekt heeft vaccineren nog zin.

Wat zijn de kosten voor een bezoek aan het spreekuur en de benodigde vaccinaties?

Kijk voor de tarieven op de website van GGD Reisvaccinaties.

SOA's

Hoe kom ik aan een soa?

U krijgt een soa door onveilige seks: seks zonder condoom. Of als het condoom scheurt of afglijdt. Sommige seksuele handelingen kunt u wel veilig doen, en andere niet.

Altijd veilig: 

 • strelen, knuffelen, masseren;
 • masturberen (jezelf vingeren of aftrekken);
 • geslachtsgemeenschap met condoom;
 • anale seks met condoom met extra veel glijmiddel.

Kijk voor meer informatie op www.soaaids.nl

Ik heb nergens last van, kan ik dan toch een soa hebben?

Ja! Een soa geeft meestal geen klachten. U  hebt niet door dat u een soa hebt. Als u wel eens onveilig vrijt: laat u dan testen! Dan weet u zeker of u een soa bij u draagt of niet.

Kost een soa-test geld?

Dat hangt van uw situatie af. Daarom stellen we u aan de telefoon enkele vragen over uw situatie. Als u ervoor in aanmerking komt, dan kunt u zich gratis laten testen bij de GGD. 

Laat u zich testen bij uw huisarts? Dan moet u vaak eerst uw eigen risico hebben betaald.

Ben je jonger dan 18 jaar en zit je in de verzekering bij je ouders? Dan hoef je geen eigen risico te betalen.

Ik heb gisteren onveilige seks gehad en ben bang dat ik een soa heb. Kan ik me nu laten testen?

U bent daar te vroeg voor, wacht minimaal twee weken voordat u zich laat testen. Krijgt u klachten? Dan moet u eerder contact opnemen met de GGD of huisarts. 

Ik heb onveilige seks gehad en ik ben bang voor hiv. Kan ik met PEP (post exposure profylaxe) beginnen?

Wanneer u risico op besmetting met hiv hebt gelopen, neem dan direct contact op met uw huisarts of met de GGD. Is het na 17:00 uur, neem dan contact op met de huisartsenpost. Het is belangrijk om zo snel mogelijk te starten met PEP indien dit nodig is.

Milieu en gezondheid

Ik heb last van vocht en schimmel in huis. Wat kan ik doen?

Veel mensen hebben last van vocht en schimmels in huis. Een vochtige woning is niet comfortabel en kan invloed hebben op de gezondheid. Het voelt koud en kil aan, ook al stookt u flink. Belangrijk is dat u:

 • schimmels weghaalt. Dat kan met soda opgelost in water;
 • de oorzaak van het vochtproblemen aanpakt. Kijk of er lekkage is;
 • zorgt voor frisse lucht in huis. Zorg dat er altijd een raam open staat als u thuis bent;
 • uw huis goed verwarmt;
 • uw badkamerdeur dicht houdt. 

Huurt u uw huis? Meld dan bij de woningcorporatie dat u vocht en schimmels in huis hebt. Overleg over oplossingen. 

Denkt u dat u gezondheidsklachten krijgt door vocht en schimmels? Neem dan contact op met de GGD. 

Mijn kind heeft extra last van astma- of luchtwegklachten op school. Komt dit door onvoldoende ventilatie?
 • Neem gerust contact op met de GGD. Wij geven u graag tips. We willen wel graag dat u eerst overlegt met de directeur. Als dat nodig is, doen we metingen. We geven advies om de situatie te verbeteren.
 • Bespreek dit met de leerkracht en directeur van de school. Wijs ze op de website. 
 • Vraag naar de ventilatie van het lokaal. Misschien is er in het verleden een onderzoek gedaan door de GGD. Vraag de directeur of u het rapport mag inzien. 
 • Overleg met de Ouderraad of MR van de school. 

Lees meer over een gezond binnenmilieu op school of kindercentrum.

Word ik ziek van asbest?

Mensen kunnen asbestvezels die in de lucht zweven, inademen. Dan kunnen de vezels diep in de longen komen en ziektes veroorzaken. Lang niet iedereen die asbestvezels inademt, wordt daardoor ziek. Neem contact op met de GGD. 

Lees meer in de folder asbest en gezondheid.

Ik heb een vraag over de aangetroffen asbest in de gebouwen aan de Zeven Alleetjes 1 in Zwolle

GGD IJsselland heeft een lijst met veelgestelde vragen opgesteld over asbest en gezondheid, gericht op de situatie aan de Zeven Alleetjes 1 in Zwolle. Staat uw antwoord hier niet bij? Neem dan contact op met onze afdeling Milieu en Gezondheid, telefoon 088 - 443 06 89 of stel uw vraag via de mail.

Ik heb beestjes/bedwantsen in huis. Wat kan ik doen?

Lees meer over beestjes / bedwantsen in huis op deze website.

Mijn kind

Ik heb of wil een (nieuwe) afspraak

Hebt u een afspraak staan met onze afdeling Jeugdgezondheidszorg en wilt u die wijzigen? Bijvoorbeeld op het consultatiebureau bij u in de gemeente of met de GGD bij u op school? Voor kinderen tot 12 jaar kunt u zelf afspraken wijzigen in het online ouderportaal Mijn Kinddossier. Voor een nieuwe afspraak kunt u ons bellen. Dit kan ook als uw kind ouder is dan 12 jaar en u wilt de afspraak wijzigen. Onze medewerkers helpen u graag verder.

Groeit mijn baby of kindje wel goed?

Maakt u zich zorgen om de groei en ontwikkeling van uw baby of kindje? Het consultatiebureau bij u in de gemeente heeft naast de gewone afspraken ook inloopspreekuren. Hier kunt u zonder afspraak binnenlopen. Bijvoorbeeld om uw kindje te laten wegen maar ook om uw vragen te stellen. Kijk op onze webpagina met locaties en kies de gemeente waar u woont. Bij elk consultatiebureau staat aangegeven wanneer de inloopspreekuren zijn.

Mijn kind is nog niet zindelijk

Het ene kind is sneller zindelijk dan het andere. Het kan gebeuren dat je kind na het zesde jaar nog steeds in bed plast of in de broek poept. Dat is natuurlijk vervelend. Laat je kind voor het naar bed gaan plassen en maak het eventueel ’s nachts een keer wakker. Een plaswekker werkt ook vaak goed. Kijk ook eens op onze webpagina over opgroeien en opvoeden voor tips en contactgegevens.

Ik wil het dossier van mijn kind inzien

Dat kan. GGD IJsselland houdt een elektronisch kinddossier bij. De GGD houdt zich hierbij aan het privacyreglement. U als ouder kunt op verzoek inzage krijgen in het dossier van uw kind. Neem hiervoor contact op met onze afdeling Jeugdgezondheidszorg.

Bij ons op school of in de buurt komen luizen voor. Wat nu?

Ga meteen aan de slag om de luizen weg te krijgen. Kijk voor advies op onze webpagina over hoofdluis.

Iemand in mijn omgeving

Ik wil een aanvraag doen voor beschermd wonen

U kunt een aanvraag voor beschermd wonen indienen bij de Centrale Toegang van GGD IJsselland. Bekijk ook onze veelgestelde vragenlijst over beschermd wonen.

Ik heb vragen over het persoonsgebonden budget

Heeft u vragen over het persoonsgebonden budget? Lees dan onze veelgestelde vragenlijst hierover.

Wat houdt de winterregeling in?

De Centrale Toegang van GGD IJsselland kan de winterregeling instellen. Deze is bedoeld om 'buitenslapers' te beschermen wanneer het buiten koud is. In Zwolle zijn opvanglocaties voor dak- en thuislozen. Maar niet iedere dakloze maakt hier gebruik van.

Ik wil meer weten over de eigen bijdrage

Vragen over de eigen bijdrage? Lees onze veelgestelde vragenlijst hierover.

Ik maak me zorgen om een (zwerf)jongere

Het Team Zwerfjongeren van GGD IJsselland richt zich op jongeren tussen de 15 en 25 jaar zonder vaste woon- of verblijfplaats in de regio IJsselland. U kunt bij dit team terecht wanneer u zich zorgen maakt om een jongere.

Iemand in de buurt heeft hulp nodig

Kent u iemand in uw omgeving die hulp nodig heeft? Bijvoorbeeld iemand die geen hulp wil, iemand die dakloos is of iemand met een vervuilde woning? Binnen onze afdeling Maatschappelijke zorg zijn er teams die kunnen helpen. Neem contact met ons op, ook bij twijfel.

Ik zoek de Centrale Toegang

De centrumgemeente Zwolle wil dakloosheid zoveel mogelijk voorkomen. De Centrale Toegang (CT) van GGD IJsselland speelt hierin een belangrijke rol. We zien toe op zorgtrajecten en onderzoeken of en voor welke zorg u in aanmerking komt.

Jeugdvaccinaties

Ik ben de afspraak vergeten. Kan ik met mijn kind op een andere datum en locatie komen voor de vaccinatie?

Ja, dat kan. Kijk op deze pagina waar en wanneer we nog meer vaccineren in de gemeente waar jullie wonen. U kunt zelf kiezen op welk moment u langskomt. Kijk goed naar de begintijd: deze verschilt per locatie.

Kan ik met mijn kind ook op een ander tijdstip komen dan in de uitnodiging staat?

Ja, dat kan. Kijk in onze vaccinatieschema's op onze informatiepagina over het rijksvaccinatieprogramma waar en wanneer we nog meer vaccineren in de gemeente waar jullie wonen. U kunt zelf kiezen waar u naartoe gaat. Let op: tussen HPV-vaccinaties moet minimaal zes maanden zitten.

Mag mijn zoon of dochter tegelijk met een vriendje of vriendinnetje komen op een ander tijdstip?

Ja, dat is geen probleem.

Ik wil een afspraak maken voor een HPV-vaccinatie

Op deze pagina staat waar en wanneer we vaccineren. Hier kun je zelf kijken op welk moment het jou uitkomt om langs te komen, je hoeft geen afspraak te maken.

Mijn kind is bang voor het prikken. Hoe gaan jullie daarmee om?

Als uw kind bang is, bel ons dan voor een aparte afspraak: 088 443 07 02. Na uw telefoontje, nemen medewerkers van het consultatiebureau bij u in de buurt contact met u op om een afspraak te maken op een moment dat het rustig is. Onze medewerkers zijn ervaren en begeleiden uw kind met zorg.

In de uitnodiging staat dat wij een vaccinatiekaart moeten meenemen. Deze kaart is kwijt.

Bij het RIVM kunt u een kopie van de vaccinatiekaart opvragen. Hun telefoonnummer is 088 67 88 950. Let op: het is belangrijk de vaccinatiekaart te hebben. Uw kind kan deze nodig hebben op de middelbare school of tijdens de studie voor een bezoek aan of stage in het buitenland.

Wij zijn de oproepkaarten van het RIVM kwijt. Mogen we dan wel komen voor de vaccinaties?

Ja, dit mag. Neem wel een legitimatie en de vaccinatiekaart mee.

Mijn kind heeft geen oproep gehad (maar klasgenoten wel). Hij of zij is 9 jaar oud.

Kinderen van negen jaar krijgen door het jaar heen een oproep van het RIVM. Pas wanneer het kind tien jaar is en nog geen oproep heeft gehad, kunt u hierover bellen met het RIVM. Zij verzorgen de oproepen. Telefoon RIVM: 088 67 88 950. U kunt het RIVM ook mailen.

Mijn dochter moet komen voor een HPV-vaccinatie en haar broer/zus voor de DTP/BMR-vaccinatie. Mogen ze tegelijk komen?

Ja, beiden zijn welkom op het tijdstip dat uitkomt. Op deze pagina staat waar en wanneer we vaccineren. U kunt zelf kiezen op welk moment u langskomt. Kijk goed naar de begintijd: deze verschilt per locatie.

Mijn kind heeft koorts. Kan de vaccinatie nu wel doorgaan?

Als de koorts 38 graden of hoger is dan mag uw kind niet gevaccineerd worden. Kijk, wanneer uw kind weer beter is, op deze pagina waar en wanneer we nog meer vaccineren in de gemeente waar jullie wonen. U kunt zelf kiezen op welk moment u langskomt.

Mijn kind heeft vroeger geen vaccinaties gehad, kan hij/zij deze nu alsnog krijgen?

Ja dat kan. Loop even binnen tijdens het inloopspreekuur op een consultatiebureau in de buurt en maak daar verdere afspraken hiervoor.

Ik heb vroeger geen vaccinaties gehad, maar wil deze nu alsnog. Kan dat?

Ja dat kan. Loop even binnen tijdens het inloopspreekuur op een consultatiebureau in de buurt en maak daar verdere afspraken hiervoor. Vaccinaties uit het rijksvaccinatieprogramma zijn gratis voor kinderen van 0 tot 18 jaar. Ben je ouder dan 18 jaar? Dan kun je via je huisarts of via de reizigersafdeling van de GGD tegen betaling de vaccinaties krijgen die je vroeger niet hebt gehad. 

Staat uw vraag er niet bij? Stel uw vraag dan via het contactformulier.

Ga naar contactformulier

Of zoek met de zoekmachine

U kunt ons ook bellen:

038 - 428 14 28

Bereikbaar op werkdagen van 08:00 - 17:00 uur. Op vrijdag tot 16:30 uur.

Of bel een van onze afdelingen rechtstreeks.