Ik heb een vraag
Hier vind je de meestgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Stel je vraag dan telefonisch of via ons contactformulier.
Hier vind je de meestgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Stel je vraag dan telefonisch of via ons contactformulier.
Bekijk het instructiefilmpje 'Een bericht openen via Zorgmail'.
Voor veel landen in Azië, Afrika, Midden- en Zuid-Amerika, rond de Middellandse Zee, Oost-Europa en het Caribische gebied adviseren wij vaccinaties. Sommige vaccinaties zijn zelfs verplicht. Op de website www.ggdreisvaccinaties.nl kun je de reisinformatie per land bekijken.
De vaccinaties die je bij GGD IJsselland hebt gekregen, zijn opgeslagen in ons digitale dossier. Je kunt de gegevens van deze vaccinaties opvragen via dit webformulier. Heb je jouw vaccinaties ergens anders gehad? Vraag dan daar jouw vaccinatiegegevens op voordat je naar het spreekuur komt.
De instantie die jou gevaccineerd heeft, heeft een bewaarplicht van 10 jaar. Dat betekent dat zij jouw titer kunnen nakijken. Als het niet (meer) mogelijk is om jouw gegevens terug te vinden, adviseren we:
Indien het korter dan 5 jaar geleden is dat je jouw laatste vaccinatie kreeg, kan je bloed alsnog getest worden op antistoffen.
Indien het langer dan 5 jaar is geleden dat je jouw laatste vaccinatie kreeg, krijg je een herhaalvaccinatie en kun je 4 weken later je bloed laten onderzoeken op beschermende antistoffen, de titerbepaling.
Op de website van het RIVM kun je per gemeente, per leeftijdsgroep en per vaccinatie zien wat de vaccinatiegraad is.
Neem contact op met de GGD, zodra je een reis hebt geboekt. Ga je langdurig reizen, emigreren, werken of stagelopen? Neem dan zo vroeg mogelijk contact op met de GGD, bij voorkeur 7 maanden voor de reis. Ook als je korter voor de reis komt, kunnen we je nog goed vaccineren, dus maak altijd een afspraak. Dit geldt ook als je gezondheidsproblemen hebt.
Let op: ook als je op korte termijn, onverwacht op reis gaat of 'last-minute' hebt geboekt, heeft vaccineren nog zin.
Via dit webformulier kun je kosteloos de uitslag van een bloedonderzoek nogmaals opvragen. Na ontvangst van je aanvraag, sturen we je binnen drie werkdagen een beveiligde e-mail met de uitslag.
Kijk voor de tarieven op de website van GGD Reisvaccinaties.
Je krijgt een soa door onveilige seks. Dus seks zonder condoom, of als het condoom scheurt of afglijdt. Sommige seksuele handelingen kun je wel veilig doen, andere niet.
Wat altijd veilig is:
Kijk voor meer informatie op www.soaaids.nl.
Ja! Een soa geeft meestal geen klachten. Je hebt niet door dat je een soa hebt. Als je wel eens onveilig vrijt: laat je dan testen! Dan weet je zeker of je een soa bij je draagt of niet.
Dat hangt van jouw situatie af. Daarom stellen we je aan de telefoon enkele vragen over je situatie. Als je ervoor in aanmerking komt, dan kun je je gratis laten testen bij de GGD.
Laat je je testen bij je huisarts? Dan moet je vaak eerst je eigen risico hebben betaald.
Ben je jonger dan 18 jaar en zit je in de verzekering bij je ouders? Dan hoef je geen eigen risico te betalen.
Je bent daar te vroeg voor. Wacht minimaal twee weken voordat je je laat testen. Krijg je klachten? Dan moet je eerder contact opnemen met GGD IJsselland of je huisarts.
Wanneer je risico op besmetting met hiv hebt gelopen, neem dan direct contact op met je huisarts of met GGD IJsselland. Is het na 17:00 uur? Neem dan contact op met de huisartsenpost. Het is belangrijk om zo snel mogelijk te starten met PEP (hiv-medicijn) indien dit nodig is.
Vanaf 16 december 2019 is de kinkhoestvaccinatie gratis beschikbaar voor zwangere vrouwen. Informatie over deze vaccinatie vind je op onze website. Je kunt ook al online je afspraak maken. Kijk voor aanvullende informatie over de kinkhoestvaccinatie ook op de website van het RIVM.
Ja, dat kan via ons team Reizigerszorg als je 28 weken zwanger bent of langer. Je betaalt de vaccinatie dan zelf. Bel voor een afspraak 088 443 06 33 (bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 12.00 uur). Je kunt dan terecht op het spreekuur voor wensvaccinaties op een donderdagmiddag bij GGD IJsselland, Zeven Alleetjes 1 in Zwolle.
Vanaf 16 december 2019 mogen we de kinkhoestvaccinatie gratis aanbieden vanuit het Rijksvaccinatieprogramma. Vanaf dat moment geeft onze Jeugdgezondheidszorg de vaccinaties in de gemeente waar jij woont. Ben je op 16 december 32 weken of langer zwanger? Maak dan vast je afspraak voor de kinkhoestvaccinatie via onze website. Kies de gemeente waar je woont om het webformulier te kunnen openen waarmee je je afspraak kunt maken. Vanaf januari 2020 kun je op dezelfde manier een afspraak maken als je 22 weken of langer zwanger bent.
Ben je voor 13 januari 2020 uitgerekend dan is het advies de vaccinatie zelf te halen bij het team Reizigerszorg (tegen betaling). Anders is de kans groot dat je het vaccin te laat in je zwangerschap krijgt waardoor het niet voldoende bescherming biedt aan je kindje. Informatie over deze vaccinatie vind je op onze website (binnenkort meer uitgebreid) maar ook op de website van het RIVM.
Ja, we hebben voldoende vaccin hiervoor.
Nee, dat kan nog niet. In december vaccineren we de vrouwen die 32 weken of langer zwanger zijn. Vanaf januari 2020 kunnen vrouwen de vaccinatie bij ons halen als ze 22 weken of langer zwanger zijn. Je kunt online je afspraak met onze jeugdgezondheidszorg maken.
Informatie over de kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen vind je op onze website maar ook op de website van het RIVM.
Op de website van het RIVM kun je per gemeente, per leeftijdsgroep en per vaccinatie zien wat de vaccinatiegraad is.
Ja, dat kan. Kijk op deze pagina waar en wanneer we nog meer vaccineren in de gemeente waar jullie wonen. Je kunt zelf kiezen op welk moment je langskomt. Kijk goed naar de begintijd: deze verschilt per locatie.
Ja, dat kan. Kijk in onze vaccinatieschema's op onze informatiepagina over het rijksvaccinatieprogramma waar en wanneer we nog meer vaccineren in de gemeente waar jullie wonen. Je kunt zelf kiezen waar je naartoe gaat. Let op: tussen HPV-vaccinaties moet minimaal zes maanden zitten.
Ja, dat is geen probleem.
Op deze pagina staat waar en wanneer we vaccineren. Hier kun je zelf kijken op welk moment het jou uitkomt om langs te komen, je hoeft geen afspraak te maken.
Als je kind bang is, bel ons dan voor een aparte afspraak: 088 443 07 02.
Na je telefoontje, nemen medewerkers van het consultatiebureau bij jou in de buurt contact met je op om een afspraak te maken op een moment dat het rustig is. Onze medewerkers zijn ervaren en begeleiden je kind met zorg.
Bij het RIVM kun je een kopie van de vaccinatiekaart opvragen via 088 67 88 950. Let op: het is belangrijk de vaccinatiekaart te hebben. Jouw kind kan deze nodig hebben op de middelbare school of tijdens de studie voor een bezoek aan of stage in het buitenland.
Ja, dit mag. Neem wel een legitimatie en de vaccinatiekaart mee.
Kinderen van negen jaar krijgen door het jaar heen een oproep van het RIVM. Pas wanneer het kind tien jaar is en nog geen oproep heeft gehad, kun je hierover contact opnemen met het RIVM. Zij verzorgen de oproepen. Telefoon RIVM: 088 67 88 950. Je kunt het RIVM ook mailen.
Ja, beiden zijn welkom op het tijdstip dat uitkomt. Op deze pagina staat waar en wanneer we vaccineren. Je kunt zelf kiezen op welk moment je langskomt. Kijk goed naar de begintijd: deze verschilt per locatie.
Als de koorts 38 graden of hoger is dan mag je kind niet gevaccineerd worden. Kijk, wanneer je kind weer beter is, op deze pagina waar en wanneer we nog meer vaccineren in de gemeente waar jullie wonen. Je kunt zelf kiezen op welk moment je langskomt.
Ja dat kan. Loop even binnen tijdens het inloopspreekuur op een consultatiebureau in de buurt en maak daar verdere afspraken hiervoor.
Ja dat kan. Loop even binnen tijdens het inloopspreekuur op een consultatiebureau in de buurt en maak daar verdere afspraken.
Vaccinaties uit het rijksvaccinatieprogramma zijn gratis voor kinderen van 0 tot 18 jaar. Ben je ouder dan 18 jaar? Dan kun je via je huisarts of via de reizigersafdeling van de GGD tegen betaling de vaccinaties krijgen die je vroeger niet hebt gehad.
Ja, je kunt je ID laten zien en gewoon je vaccinatie komen halen. Je kunt geen nieuwe kaart aanvragen maar dat is dus ook niet nodig.
Je krijgt ongeveer twee weken voor je afspraak een uitnodiging via de post. Op sommige locaties vaccineren we op meerdere momenten. Bekijk de actuele vaccinatiedata in jouw gemeente op onze website.
In 2020 krijgt een deel van de jongeren die in 2006 zijn geboren een uitnodiging. Ben je ouder en heb je eerder je vaccinatie gemist? Dan kun je ook komen. Vergeet je je oproep van het RIVM en je ID niet?
Ja, dat mag. Neem gewoon je oude ID-kaart mee naar de locatie die in je uitnodiging staat vermeld.
Vanaf de leeftijd van 14 jaar ben je verplicht om een ID te hebben. Ons advies is gauw een ID-kaart aan te vragen via de gemeente waar je woont. Zodra je de ID-kaart binnen hebt, kun je naar de volgende datum komen waarop wij de meningokokkenvaccinatie geven in de gemeente waar jij woont. De data staan op onze website. Kun je niet op die datum/data? Bel ons dan om een afspraak te maken op het consultatiebureau waar je bent uitgenodigd: telefoon 088 443 0702.
Nee. Je kunt je meningokokkenvaccinatie alleen halen in de gemeente waar je woont. Reden is dat het RIVM je uitnodigt op basis van de gemeentelijke administratiegegevens (niet waar je op school zit dus maar waar je woont). Als GGD zorgen wij dat we voldoende vaccins op voorraad hebben voor de vaccinatiemomenten op onze locaties (we weten dus hoeveel mensen er zijn uitgenodigd) en dat er genoeg medewerkers aanwezig zijn zodat het vaccineren snel en soepel verloopt. Je kunt wel naar een andere locatie gaan in de gemeente waar je woont. In grotere gemeenten hebben wij meerdere consultatiebureaus. Op onze website kun je zien of dat in jouw gemeente ook zo is.
Nee, dat kan niet.
Als je bent ingeschreven in de gemeente waar je nieuw bent gaan wonen dan kun je daar je vaccinatie halen. Kijk op onze website wanneer we de meningokokkenvaccinatie geven in de gemeente waar je nu woont. Vergeet je je ID niet mee te brengen?
Nee, dat kan niet. Je kunt wel telefonisch een afspraak maken voor een andere vaccinatie uit het RVP.
Ja, ook dan kun je komen voor de vaccinatie. Maar als het minder dan vijf jaar geleden is dat de je de meningokokkenvaccinatie hebt gehad en het was de variant ACWY-vaccin (Nimenrix of Menveo) dan is het strikt genomen niet nodig.
Je kunt geen aparte afspraak maken om op een ander moment te komen. Je kunt wel op een volgende datum komen. We nodigen dan opnieuw jongeren uit. De vaccinatiedata vind je op onze website. We vullen ze steeds weer aan. Je kunt de vaccinatie halen in de gemeente waar je woont.
Je kunt dan bij ons terecht op een volgend vaccinatiemoment. De vaccinatiedata vind je op onze website en deze vullen we steeds weer aan. Je kunt dan komen op een datum op een locatie in de gemeente waar je woont.
Het RIVM roept kinderen per geboortejaar op, niet per gezin. Dit is in heel Nederland zo.
Nee, je kunt alleen komen als je een oproep hebt gehad.
Ja, ook dan kun je nog komen. Heb je je vaccinatiekaart nog? Neem die dan mee. En je ID-kaart of paspoort natuurlijk.
Je kunt een aanvraag voor beschermd wonen indienen bij de Centrale Toegang van GGD IJsselland. Bekijk ook onze veelgestelde vragenlijst over beschermd wonen.
Heb je vragen over het persoonsgebonden budget? Lees dan onze veelgestelde vragenlijst hierover.
De Centrale Toegang van GGD IJsselland kan de winterregeling instellen. Deze is bedoeld om 'buitenslapers' te beschermen wanneer het buiten koud is. In Zwolle zijn opvanglocaties voor dak- en thuislozen. Maar niet iedere dakloze maakt hier gebruik van.
Vragen over de eigen bijdrage? Lees onze veelgestelde vragenlijst hierover.
Het Team Zwerfjongeren van GGD IJsselland richt zich op jongeren tussen de 15 en 25 jaar zonder vaste woon- of verblijfplaats in de regio IJsselland. Je kunt bij dit team terecht wanneer je je zorgen maakt om een jongere.
Ken je iemand in jouw omgeving die hulp nodig heeft? Bijvoorbeeld iemand die geen hulp wil, iemand die dakloos is, of iemand met een vervuilde woning? Binnen onze afdeling Maatschappelijke zorg zijn er teams die kunnen helpen. Neem contact met ons op, ook bij twijfel.
De centrumgemeente Zwolle wil dakloosheid zoveel mogelijk voorkomen. De Centrale Toegang (CT) van GGD IJsselland speelt hierin een belangrijke rol. We zien toe op zorgtrajecten en onderzoeken of en voor welke zorg je in aanmerking komt.
We vinden het belangrijk om zorgvuldig om te gaan met je persoonsgegevens. Op onze website kun je lezen hoe we persoonsgegevens verwerken.
Bekijk het instructiefilmpje 'Een bericht openen via Zorgmail'.
Lees de 'Handleiding bewaren eigen antwoord op ontvangen beveiligde mail'.
Veel mensen hebben last van vocht en schimmels in huis. Een vochtige woning is niet comfortabel en kan invloed hebben op de gezondheid. Het voelt koud en kil aan, ook al stook je flink. Belangrijk is dat je:
Huur je je huis? Meld dan bij de woningcorporatie dat je vocht en schimmels in huis hebt en overleg over oplossingen.
Denk je dat je gezondheidsklachten krijgt door vocht en schimmels? Neem dan contact op met GGD IJsselland.
Lees meer over een gezond binnenmilieu op school of kindercentrum.
Mensen kunnen asbestvezels die in de lucht zweven, inademen. Dan kunnen de vezels diep in de longen komen en ziektes veroorzaken. Lang niet iedereen die asbestvezels inademt, wordt daardoor ziek. Neem contact op met GGD IJsselland.
Lees meer in de folder asbest en gezondheid.
Lees meer over beestjes / bedwantsen in huis op deze website.
Heb je een afspraak staan met onze afdeling Jeugdgezondheidszorg en wil je deze wijzigen? Bijvoorbeeld op het consultatiebureau bij jou in de gemeente of met de GGD bij jou op school?
Voor kinderen tot 12 jaar kun je zelf afspraken wijzigen in het online ouderportaal Mijn Kinddossier. Voor een nieuwe afspraak kun je ons bellen. Dit kan ook als je kind ouder is dan 12 jaar en je de afspraak wilt wijzigen. Onze medewerkers helpen je graag verder.
Maak je je zorgen om de groei en ontwikkeling van jouw baby of kindje? Het consultatiebureau bij jou in de gemeente heeft, naast de gewone afspraken, ook inloopspreekuren. Hier kun je zonder afspraak binnenlopen. Bijvoorbeeld om je kindje te laten wegen, maar ook om je vragen te stellen. Kijk op onze webpagina met locaties en kies de gemeente waar je woont. Bij elk consultatiebureau staat aangegeven wanneer de inloopspreekuren zijn.
Het ene kind is sneller zindelijk dan het andere. Het kan gebeuren dat je kind na het zesde jaar nog steeds in bed plast of in de broek poept. Dat is natuurlijk vervelend. Laat je kind voor het naar bed gaan plassen en maak het eventueel ’s nachts een keer wakker. Een plaswekker werkt ook vaak goed. Kijk ook eens op onze webpagina over opgroeien en opvoeden voor tips en contactgegevens.
Dat kan. GGD IJsselland houdt een elektronisch kinddossier bij. De GGD houdt zich hierbij aan de privacyrichtlijnen. Als ouder kun je op verzoek inzage krijgen in het dossier van jouw kind. Neem hiervoor contact op met onze afdeling Jeugdgezondheidszorg.
Ga meteen aan de slag om de luizen weg te krijgen. Kijk voor advies op onze webpagina over hoofdluis.
Staat jouw vraag er niet tussen? Stel je vraag dan telefonisch of via ons contactformulier.
Of zoek op de website