Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

Corona

Telefoonnummers

Landelijk informatienummer
Voor vragen over coronavirus is er een algemeen nummer: 0800 - 1351  (7 dagen per week 8.00-20.00 uur)

Aanmelden voor een test op het coronavirus
Voor een afspraak voor een test op het coronavirus is er het telefoonnummer: 0800 - 1202 (7 dagen per week 8.00-20.00 uur). Je kunt je afspraak ook online maken met je DigiD via de webpagina van Rijksoverheid www.coronatest.nl​​​​​​​. 

Landelijk prioriteitsnummer voor zorgmedewerkers en onderwijspersoneel
Zorgmedewerkers en onderwijspersoneel kunnen 7 dagen per week tussen 07.30 en 20.00 uur bellen met het coronatest prioriteitsnummer van de GGD om een testafspraak te maken: 0800 - 8101. 
Op Rijksoverheid.nl/testen-onderwijs-en-zorg staat een overzicht van professionals die in aanmerking komen. 

Vragen over de app CoronaMelder
Voor vragen over de app (downloaden, hoe hij werkt, privacy en veiligheid): 0800 - 1280 (op werkdagen van 8.00 - 20.00 uur, in het weekend van 10.00 - 16.00 uur)

Testlocaties 
In de regio IJsselland zijn vier testlocaties: Zwolle, Ommen, Deventer en Steenwijk. Informatie en adressen vind je hier

GGD IJsselland
Contact met GGD IJsselland bij vragen over het coronavirus: 088 - 443 03 70 (niet bellen voor de uitslag van een coronatest)

Hulplijnen
Heb je een luisterend oor, advies of extra hulp nodig? In het Informatie- en Verwijscentrum COVID-19 van het RIVM vind je een overzicht van beschikbare hulplijnen.

Landelijke maatregelen

In de persconferentie van 13 oktober zijn landelijke maatregelen aangescherpt tot een gedeeltelijke lockdown. Ze gelden vanaf woensdag 14 oktober 22.00 uur. Naast het beperken van contactmomenten en reisbewegingen wordt nog sterker ingezet op het dragen van mondneusmaskers in publieke binnenruimtes. Lees ook de toelichting van GGD GHOR Nederland op de in de persconferentie genoemde  'Roadmap Testen en Traceren'.

Heb je hulp nodig tijdens je isolatie of quarantaine? Lees dan ook de folder hulp en steun bij thuisquarantaine. 

Over het coronavirus

Mensen die ziek zijn, hebben klachten als hoesten, benauwdheid en koorts (hoger dan 38 graden).

Op onze website houden we de belangrijkste informatie actueel. Op deze pagina staat informatie voor scholen en kindercentra. Informatie voor zorgprofessionals en (huis)artsen staat op deze pagina.

Ik heb klachten, kan de GGD mij testen?

Heb je klachten als neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts? Sinds 1 juni kan iedereen met klachten zich laten testen op het coronavirus, zodat je weet waar je aan toe bent. Je kunt je al voor een test op het coronavirus aanmelden als je milde klachten hebt. Dat kan online met je DigiD via de website Rijksoverheid.nl/coronatest of bel om een afspraak te maken het landelijke nummer 0800 - 1202. Dit nummer is zeven dagen per week bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Je kunt voor de test terecht op een van de testlocaties in onze regio of een andere testlocatie in de buurt. Ben je zorgmedewerker, onderwijzer of leerkracht? Dan kun je je met voorrang laten testen. Bel hiervoor 0800 - 8101 (alle dagen bereikbaar van 7.30 tot 20.00 uur). Patiënten in het ziekenhuis met klachten die passen bij het coronavirus worden daar getest.

We verzoeken je een mondneusmasker te dragen als je je door ons laat testen. 

Meer informatie over de coronatest

Non-COVID-19-test

Sommige landen zien Nederland als hoog risicoland voor COVID-19. Deze landen kunnen je vragen een recente non-COVID-19-verklaring te tonen. Je kunt deze verklaring niet bij de GGD krijgen. Er zijn verschillende organisaties waar je terecht kunt wanneer je getest wilt worden zonder klachten en/of die een non-covid19-verklaring afgeven. Hier zijn wel kosten aan verbonden. 

Bron- en contactonderzoek

Wanneer blijkt dat je het coronavirus hebt, voert de GGD een bron- en contactonderzoek uit. In een nieuwsbericht van 28 augustus van GGD GHOR Nederland kun je lezen hoe dit werkt. Of download de poster,  bekijk dit filmpje of luister naar de podcast waarin GGD-er Michiel vertelt over zijn werk: bron- en contactonderzoek.

Hygiënemaatregelen

De belangrijkste maatregelen die je kunt nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn:

  • Houd afstand van elkaar (1,5 meter)
  • Draag een mondneusmakser
  • Blijf bij (milde) klachten thuis
  • Nies en hoest in je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes
  • Was je handen regelmatig
  • Heb je klachten? Laat je testen.

  

Informatie van GGD, het RIVM en Rijksoverheid