Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

U bevindt zich op: Publiek Mijn gezondheid Infectieziekten  Kinkhoestvaccinatie

Kinkhoestvaccinatie

 

Wat is kinkhoest?

Kinkhoest is een infectie van de luchtwegen. Het wordt veroorzaakt door een bacterie. Kinkhoest begint met klachten die lijken op een gewone neusverkoudheid. Daarna krijg je last van hoesten. Dit kan uitlopen op langdurige hoestbuien. Soms is dit zo heftig dat je ervan moet braken. Het hoesten kan 3-4 maanden aanhouden. Een complicatie van kinkhoest is longontsteking. Jonge baby’s kunnen in zeldzame gevallen een hersenbloeding of zuurstoftekort in de hersenen krijgen. Hierdoor kan hersenbeschadiging ontstaan. Soms overlijden jonge baby’s aan kinkhoest. 

Hoe kun je kinkhoest voorkomen?
Door te vaccineren kun je kinderen beschermen tegen de complicaties van kinkhoest. Maar vaccineren kan pas als kinderen een paar weken oud zijn. In de eerste weken na de geboorte kunnen kinderen alsnog kinkhoest krijgen. En juist dan zijn ze erg kwetsbaar. Jaarlijks worden er in Nederland meer dan 100 baby’s met kinkhoest opgenomen in het ziekenhuis. Soms sterft er een baby aan de ziekte. Door vaccineren wordt kinkhoest in de meeste gevallen voorkomen. Soms kun je toch nog kinkhoest krijgen, maar dan zijn de ziekteverschijnselen veel minder heftig. 

Kinkhoestvaccinatie voor zwangeren

Het is mogelijk om je baby meteen vanaf de geboorte te beschermen tegen kinkhoest. Dat kan door je als zwangere vrouw, te laten vaccineren tegen kinkhoest. Je lichaam maakt dan antistoffen aan tegen kinkhoest. Via de navelstreng worden de antistoffen doorgegeven aan je ongeboren baby. Het beste moment is als je tussen 28 en 32 weken zwanger bent. De vaccinatie moet je elke zwangerschap opnieuw halen. 

In het buitenland wordt deze vaccinatie al jaren aan zwangere vrouwen gegeven. Het vaccin is veilig om te geven tijdens de zwangerschap. In Nederland moet de Minister van Volksgezondheid nog beslissen of de vaccinatie in het Nederlandse Rijksvaccinatieprogramma wordt opgenomen. Maar wie zwanger is, kan de vaccinatie nu al halen bij de huisarts of bij GGD IJsselland. Informeer bij je zorgverzekeraar of zij deze vaccinatie vergoeden. 

Wanneer vaccineren?
Vaccineren kan het beste tussen de 28e en 32e week van de zwangerschap.

Afspraak maken
Als je een afspraak wilt maken voor vaccinatie, kan dat bij de afdeling Reizigerszorg van GGD IJsselland. De kosten van deze vaccinatie betaal je zelf. Na 16 december 2019 kun je voor de vaccinatie terecht bij de Jeugdgezondheidszorg van GGD IJsselland. Zie de informatie hieronder.

Vanaf 16 december 2019 is de vaccinatie gratis

Vanaf 16 december 2019 krijgen alle zwangere vrouwen in Nederland de kinkhoestvaccinatie gratis aangeboden. Je moet hiervoor wel zelf een afspraak maken met het consultatiebureau. We zijn bezig de planning te maken voor deze vaccinaties. Binnenkort vind je op onze website webformulieren waarmee je de afspraak voor de vaccinatie kunt maken op een consultatiebureau in de gemeente waar jij woont.
[laatste aanpassing in tekst: 30 oktober 2019]

Op de website van het RIVM lees je meer over de kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen.

Beroepsgebonden kinkhoestvaccinatie

Werk je met kinderen jonger dan zes maanden (bijvoorbeeld als verpleegkundige, kraamverzorgster of verloskundige)? Dan wordt een kinkhoestvaccinatie geadviseerd. Door je te laten vaccineren, loop je geen kinkhoest op en kun je anderen ook niet besmetten. Door jezelf te beschermen, bescherm je dus jonge en kwetsbare kinderen. De beschermingsduur van de kinkhoestvaccinatie voor werknemers is 5 jaar.

Meer informatie over de beroepsgebonden kinkhoestvaccinatie vindt je op de website van de Gezondheidsraad

Algemene informatie over de vaccinatie

Een afspraak voor een kinkhoestvaccinatie maak je door tussen 08:00 en 12:00 uur te bellen naar de afdeling Reizigerszorg 088 - 443 06 33. Om er zeker van te zijn dat er plek is op het spreekuur, kun je het beste al een paar weken van tevoren bellen voor een afspraak.

Er zijn geen losse vaccins tegen kinkhoest verkrijgbaar. Daarom wordt een combinatievaccin gegeven, dat beschermt tegen de ziekten difterie, kinkhoest, tetanus en polio. Een vaccinatie tegen DTP (zonder kinkhoest) wordt ook geadviseerd voor het reizen naar verre landen. De beschermingsduur voor de ziekten difterie, tetanus en polio is 10 jaar.

Heb je inhoudelijke vragen? Neem dan contact op met de afdeling Infectieziektebestrijding van GGD IJsselland: infectieziekten@ggdijsselland.nl of 038 - 428 16 56 (niet voor afspraken).