Gezondheidsonderzoeken bij baby's

Na de geboorte van uw kind breekt er een bijzondere periode aan. Als ouder of verzorger wilt u dat uw kind gezond en veilig opgroeit. Wij staan voor u klaar om met u mee te denken en we zorgen dat uw kind de nodige gezondheidsonderzoeken krijgt. We geven uw kind ook vaccinaties tegen besmettelijke ziektes.  

In de eerste week...

In de eerste week komen we bij u thuis op bezoek voor een gehoortest en een hielprik.

  • Gehoortest: uw baby krijgt een klein dopje in het oor. Dit is verbonden met meetapparatuur. Zo nodig verwijzen wij u door voor verder onderzoek.
  • Hielprik: we nemen een paar druppels bloed af via een prikje in de hiel. Hiermee kan een aantal aangeboren ziektes worden ontdekt.

Huisbezoek jeugdverpleegkundige

Als uw kindje 10 tot 14 dagen oud is dan maakt onze jeugdverpleegkundige een afspraak om bij u op bezoek te komen. U kunt dan kennismaken en vragen stellen op het gebied van verzorging, groei, voeding en de ontwikkeling van uw baby. Daarnaast vertelt ze wat u kunt verwachten van de afdeling Jeugdgezondheidszorg van GGD IJsselland.

Naar het consultatiebureau

Als uw kind ongeveer 2 weken oud is ontvangt u een uitnodiging voor het eerste bezoek aan het consultatiebureau. Tijdens dit bezoek - uw kind is dan ongeveer 3 weken oud - weegt en meet de consultatiebureau-assistente uw kind. Na het wegen en meten gaat u naar de jeugdarts. De afspraken daarna gaat u de ene keer naar de jeugdarts en de andere keer naar de jeugdverpleegkundige. Ook krijgt uw kind vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma.

Het eerste levensjaar nodigen we u minimaal 7 keer uit. In de jaren daarna nodigen we u bijna elk jaar uit totdat uw kind 5 of 6 jaar oud is. Daarna komen we voor gezondheidsonderzoeken op school.

Hebt u vragen over het opvoeden en opgroeien van uw kind? Deze kunt u natuurlijk stellen aan de medewerkers van het consultatiebureau. Zij helpen u graag.

Inloopspreekuur

Wilt u vaker op het consultatiebureau komen? Hebt u een vraag? Of wilt u uw kind vaker wegen? Dan bent u van harte welkom tijdens een van onze inloopspreekuren.

Telefonisch advies

De jeugdverpleegkundigen beantwoorden graag al uw vragen. Hebt u een dringende vraag? Bel ons via 088 443 07 02. De jeugdverpleegkundige belt u zo snel mogelijk terug.