Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

U bevindt zich op: Publiek Mijn kind  Vaccinaties RVP

Vaccineren Rijksvaccinatieprogramma

Het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) beschermt alle kinderen in Nederland tegen 12 ernstige ziektes. Vroeger overleden er nog veel kinderen door deze ziektes. Dankzij vaccinatie (inenting) komen deze infectieziekten in Nederland niet of nauwelijks meer voor. Daarom blijft vaccineren belangrijk.

Meedoen aan het RVP is niet verplicht. De meeste ouders doen dat wel: 95% van de ouders laat hun kind inenten. Kinderen van 12 jaar en ouder beslissen zelf met hun ouder(s) of ze zich laten vaccineren. Door te vaccineren bescherm je jezelf of je eigen kind(eren) en de kinderen van anderen. De vaccinaties zijn gratis.

Tegen welke ziektes is een kind beschermd?

De vaccinaties van het RVP beschermt kinderen tegen 12 verschillende ziektes:

 • Baarmoederhalskanker 
 • Bof 
 • Difterie 
 • Hepatitis B 
 • Hib-ziekten 
 • Kinkhoest
 • Mazelen 
 • Meningokokken ACWY
 • Pneumokokken 
 • Polio 
 • Rodehond
 • Tetanus 

>> Kijk voor informatie over mazelen op onze webpagina met vragen en antwoorden hierover.

>> Klik hier voor informatie over de kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen

Wanneer en waar krijgt een kind vaccinaties?

Het vaccinatieschema van het RIVM laat zien op welke leeftijd kinderen welke vaccinaties krijgen. In de regio IJsselland krijgen kinderen en jongeren de vaccinaties op het consultatiebureau. Tot je 18e verjaardag zijn de vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma gratis.

 • Een kind krijgt de uitnodiging voor de eerste vaccinatie met het bijbehorende inentingsboekje automatisch thuisgestuurd als het 6 weken oud is.
 • Is een kind ongeveer 9 jaar, dan krijgt hij of zij nog een aantal vaccinaties. Hiervoor ontvangt je kind een brief van het RIVM.
 • Als meisjes 12 jaar zijn, krijgen ze een vaccinatie tegen baarmoederhalskanker. Hiervoor krijg jij of krijgt je dochter een brief van het RIVM. Meisjes die de HPV-vaccinaties in september hebben gemist, kunnen alsnog terecht tijdens een vaccinatiemoment van DTP/BMR. Kijk voor deze momenten op de webpagina in de gemeente waar jullie wonen. Let op: er moet wel zes maanden zitten tussen de twee HPV-vaccinaties. Lees voor informatie over de HPV-vaccinatie ook het bericht van 24 september 2018 (RIVM) over het recente onderzoek naar deze vaccinatie.
 • Heeft een meisje de HPV-vaccinatie nog niet gehad? Dan krijgt ze als ze 16 of 17 jaar is opnieuw een uitnodiging. 
 • Extra is de meningokokkenvaccinatie voor jongeren. Zie hiervoor de informatie hieronder.

Kijktip: NOS op 3 maakte een duidelijk filmpje over vaccineren

Meningokokkenvaccinatie voor jongeren

Eind 2018 kregen jongeren die tussen 1 mei en eind december 2004 zijn geboren een uitnodiging via de post voor de meningokokkenvaccinatie. In 2019 kregen jongeren die ouder zijn (tot 18 jaar) deze uitnodiging ook. Het ging om de groepen jongeren die geboren zijn tussen 1 januari en 1 mei 2004 of in de jaren 2001 of 2002 en jongeren die geboren zijn in 2003 of 2005. Jongeren die de vaccinatie hebben gemist krijgen de kans deze in te halen. Het RIVM stuurt ze informatie hierover via de post. Ook in het voorjaar van 2020 krijgt een nieuwe groep jongeren een uitnodiging voor deze vaccinatie.
Deze vaccinaties geven we op ons consultatiebureau in de gemeente waar je woont (daar vind je ook de vaccinatiedata en de leeftijdsgroepen die een uitnodiging krijgen).

Heb je vragen over de meningokokkenvaccinatie voor jongeren? Op de website van het RIVM vind je veelgestelde vragen en antwoorden en een duidelijk filmpje of ga naar de speciale campagnewebsite deelditnietmetjevrienden.nl.

Je kunt je vragen ook aan ons stellen door GGD IJsselland te bellen of door binnen te lopen tijdens een inloopspreekuur op een consultatiebureau bij jou in de buurt.

Bijwerkingen

Na een vaccinatie kan je kind wat hangerig en huilerig worden. Dat is vervelend, maar bedenk dat de kwalen waarvoor je kind wordt inge├źnt veel ernstiger zijn. Met een beetje extra aandacht help je je kindje hier snel doorheen. Ernstige bijwerkingen komen niet of nauwelijks voor.

Als je denkt dat je kind toch wat meer dan gemiddeld last heeft van bijwerkingen, meld dit dan bij het volgende bezoek aan het consultatiebureau van GGD IJsselland. Je kunt bovendien bijwerkingen melden bij Lareb. Deze organisatie bewaakt de veiligheid van geneesmiddelen en vaccins in Nederland.

Heb je vragen?

Kijk voor vragen en antwoorden op onze veelgestelde vragenlijst onder 'Jeugdvaccinaties'. Of lees meer over het Rijksvaccinatieprogramma, de ziektes, de vaccinaties en de bijwerkingen op de website van het RIVM. Het RIVM regelt de vaccinaties van je kind. Voor de uitvoering werkt het RIVM samen met de GGD.

Lees ook op de website van het RIVM wat je kunt doen als je twijfelt over het vaccineren van je kind.

Heb je vragen over de vaccinaties? Stel ze gerust aan je jeugdarts of jeugdverpleegkundige op het consultatiebureau of neem contact op met GGD IJsselland.

Is je kind bang voor vaccinaties?

Als je kind bang is voor vaccinaties dan kun je ons hierover bellen. We bespreken je vraag samen en als je wilt dan kan het consultatiebureau bij jullie in de buurt jullie bellen om een aparte afspraak te maken. We zorgen dan dat we in alle rust net iets meer tijd hebben voor jouw kind.

Voor ouders die uit reformatorische geloofsoverwegingen twijfelen over het vaccineren van hun kinderen is er de brochure Vaccinatie: voorzienigheid, vertrouwen en verantwoordelijkheid ontwikkeld door het NVP (Nederlandse Pati├źnten Vereniging) en de academische werkplaats AMPHI.