U bevindt zich op: Publiek Mijn kind  Vaccinaties RVP

Vaccineren Rijksvaccinatieprogramma

Het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) beschermt alle kinderen in Nederland tegen 12 ernstige ziektes. Vroeger overleden er nog veel kinderen door deze ziektes. Dankzij vaccinatie (inenting) komen deze infectieziekten in Nederland niet of nauwelijks meer voor. Daarom blijft vaccineren belangrijk.

Meedoen aan het RVP is niet verplicht. De meeste ouders doen dat wel: 95% van de ouders laat hun kind inenten. Hiermee beschermen ze hun eigen kinderen en de kinderen van anderen. De vaccinaties zijn gratis.

Tegen welke ziektes is uw kind beschermd?

De vaccinaties van het RVP beschermt kinderen tegen 12 verschillende ziektes:

 • Baarmoederhalskanker 
 • Bof 
 • Difterie 
 • Hepatitis B 
 • Hib-ziekten 
 • Kinkhoest
 • Mazelen 
 • Meningokokken ACWY
 • Pneumokokken 
 • Polio 
 • Rodehond
 • Tetanus 

Wanneer en waar krijgt uw kind vaccinaties?

Het vaccinatieschema van het RIVM laat zien op welke leeftijd uw kind welke vaccinaties krijgt. Vanaf september 2017 krijgen alle kinderen (uitgezonderd gemeente Steenwijkerland) de vaccinaties op het consultatiebureau. Uw kind krijgt de uitnodiging voor de eerste vaccinatie met het bijbehorende inentingsboekje automatisch thuisgestuurd als het 6 weken oud is. Is uw kind ongeveer 9 jaar, dan krijgt hij of zij nog een aantal vaccinaties. Hiervoor ontvangt uw kind een brief met oproepkaart van het RIVM. Als meisjes 12 jaar zijn, krijgen ze een vaccinatie tegen baarmoederhalskanker. Hiervoor krijgt uw dochter een brief met oproepkaart van het RIVM. Meisjes die de HPV-vaccinaties in september hebben gemist, kunnen alsnog terecht tijdens een vaccinatiemoment van DTP/BMR. Kijk voor deze momenten in de schema's hiernaast. Let op: er moet wel zes maanden zitten tussen de twee HPV-vaccinaties. 

  

Bijwerkingen

Na een vaccinatie kan uw kind wat hangerig en huilerig worden. Dat is vervelend, maar bedenk dat de kwalen waarvoor uw kind wordt inge├źnt vele malen ernstiger zijn. Met een beetje extra aandacht helpt u uw kindje hier snel doorheen. Ernstige bijwerkingen komen niet of nauwelijks voor.

Mocht u vermoeden dat uw kind toch wat meer dan gemiddeld last heeft van bijwerkingen, meld dit dan bij het volgende bezoek aan het consultatiebureau van GGD IJsselland. U kunt bovendien bijwerkingen melden bij Lareb. Deze organisatie bewaakt de veiligheid van geneesmiddelen en vaccins in Nederland.

Hebt u vragen?

Kijk voor vragen en antwoorden op onze veelgestelde vragenlijst onder 'Jeugdvaccinaties'. U leest meer over het Rijksvaccinatieprogramma, de ziektes, de vaccinaties en de bijwerkingen op de website van het RIVM. Lees op de website van het RIVM ook wat u kunt doen als u twijfelt over het vaccineren van uw kind. Het RIVM regelt de vaccinaties van uw kind. Voor de uitvoering werkt het RIVM samen met de GGD.

Hebt u vragen over de vaccinaties? Stel ze gerust aan uw jeugdarts of jeugdverpleegkundige op het consultatiebureau of neem contact op met de GGD.

Is uw kind bang voor vaccinaties?

Als uw kind bang is voor vaccinaties dan kunt u ons hierover bellen. We bespreken uw vraag samen en als u wilt dan kan het consultatiebureau bij jullie in de buurt jullie bellen om een aparte afspraak te maken. We zorgen dan dat we in alle rust net iets meer tijd hebben voor uw kind.

Voor ouders die uit reformatorische geloofsoverwegingen twijfelen over het vaccineren van hun kinderen is er de brochure Vaccinatie: voorzienigheid, vertrouwen en verantwoordelijkheid ontwikkeld door het NVP (Nederlandse Pati├źnten Vereniging) en de academische werkplaats AMPHI.