Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

U bevindt zich op: Publiek Mijn kind Vaccinaties RVP  Kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen

Kinkhoestvaccinatie voor zwangeren

Het is mogelijk om je baby meteen vanaf de geboorte te beschermen tegen kinkhoest. Dat kan door je als zwangere vrouw, te laten vaccineren tegen kinkhoest. Je lichaam maakt dan antistoffen aan tegen kinkhoest. Via de navelstreng worden de antistoffen doorgegeven aan je ongeboren baby. Het beste moment is als je tussen 28 en 32 weken zwanger bent. De vaccinatie moet je elke zwangerschap opnieuw halen. 

In het buitenland wordt deze vaccinatie al jaren aan zwangere vrouwen gegeven. Het vaccin is veilig om te geven tijdens de zwangerschap. In Nederland moet de Minister van Volksgezondheid nog beslissen of de vaccinatie in het Nederlandse Rijksvaccinatieprogramma wordt opgenomen. Maar wie zwanger is, kan de vaccinatie nu al halen bij de huisarts of bij GGD IJsselland. Informeer bij je zorgverzekeraar of zij deze vaccinatie vergoeden. 

Wanneer vaccineren?
Vaccineren kan het beste tussen de 28e en 32e week van de zwangerschap.

Afspraak maken
Als je een afspraak wilt maken voor vaccinatie, kan dat bij de afdeling Reizigerszorg van GGD IJsselland. De kosten van deze vaccinatie betaal je zelf. Na 16 december 2019 kun je voor de vaccinatie terecht bij de Jeugdgezondheidszorg van GGD IJsselland. Zie de informatie hieronder.

Vanaf 16 december 2019 is de vaccinatie gratis

Vanaf 16 december 2019 krijgen alle zwangere vrouwen in Nederland de kinkhoestvaccinatie gratis aangeboden. Je moet hiervoor wel zelf een afspraak maken met het consultatiebureau. We zijn bezig de planning te maken voor deze vaccinaties. Binnenkort vind je op onze website webformulieren waarmee je de afspraak voor de vaccinatie kunt maken op een consultatiebureau in de gemeente waar jij woont.
[laatste aanpassing in tekst: 30 oktober 2019]

Op de website van het RIVM lees je meer over de kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen.