Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

U bevindt zich op: Publiek Seks en gezondheid  Mannen seks met mannen

Mannen seks met mannen (MSM)

Ben je man en heb je (ook) seks met mannen? Dan is ons advies: laat je elk halfjaar testen op soa's. Tijdens het soa-spreekuur bij de GGD word je standaard getest op chlamydia, gonorroe, syfilis en hiv. Daarnaast kun je een hepatitis B vaccinatie krijgen en kunnen we je informatie geven over PEP en PrEP. 

Elke tweede woensdag van de maand tussen 14.00-16.00 uur heeft GGD IJsselland op de hoofdlocatie in Zwolle een inloopspreekuur voor mannen die (ook) seks hebben met mannen. Hiervoor is geen afspraak nodig. 

Vaccinatie tegen hepatitis B

Hepatitis B is een erg besmettelijk virus. Mensen kunnen besmet raken door onveilige seks, bloed-bloed-contact en contact met sperma of vaginaal vocht. Van hepatitis B kun je een ernstige leverontsteking krijgen. Een vaccinatie tegen hepatitis B voorkomt dat je de ziekte oploopt of op anderen overbrengt. Op deze website vind je meer informatie.

Hiv-preventie

Nog elk jaar worden er nieuwe hiv-infecties ontdekt, ook in regio IJsselland. In samenwerking met het hiv-behandelcentrum van het Isala ziekenhuis, zet GGD IJsselland zich in voor het snel opsporen van hiv-infecties.

Er zijn naast goed condoomgebruik ook andere mogelijkheden om jezelf te beschermen tegen hiv en het niet overdragen van deze infectie. Zoals PEP en PrEP. Hieronder kun je meer lezen over PEP en PrEP.

PEP en PrEP

PEP (Post Expositie Profylaxe) is een kuur met hiv-remmers van vier weken. PEP verkleint de kans op een hiv-infectie na risicoseks. Hoe eerder je met PEP start, hoe beter. Het liefst binnen 2 uur na de risicoseks, maar altijd binnen 72 uur. 

PrEP (Pre Expositie Profylaxe) zijn preventieve medicijnen vooraf. PrEP voorkomt de kans dat je hiv oploopt. Je neemt dan elke dag één pil van het medicijn Truvada dat hiv-remmers bevat. Je kunt de pillen ook alleen innemen rond de momenten dat je seks hebt. PrEP zorgt ervoor dat hiv niet in je afweersysteem terechtkomt. PrEP is een stuk minder heftig dan een PEP-kuur achteraf. Vergelijk het met de pil tegenover de morning-afterpil.

GGD IJsselland levert nog geen PrEP-zorg

Vanaf 1 augustus 2019 start een landelijke PrEP- regeling. GGD’en kunnen door deze regeling de hiv-preventiepil en PrEP-zorg leveren aan de groep van mannen die seks hebben met mannen met een verhoogd risico op hiv.

GGD IJsselland is erg blij met deze nieuwe regeling, maar is vanaf 1 augustus helaas nog niet klaar om de PrEP-zorg ook daadwerkelijk te leveren. We zijn druk bezig om dit te organiseren en we verwachten dat we ergens in het najaar kunnen starten met de PrEP-zorg. Tot die tijd kun je terecht bij je eigen huisarts voor PrEP-zorg.

GGD IJsselland heeft een adviserende rol voor cliënten en professionals als het gaat om het voorschrijven of gebruiken van PEP en PrEP. Je kunt bij de GGD terecht voor een advies- en informatiegesprek over bijvoorbeeld de voor- en nadelen, de kosten, de gang van zaken en de medische begeleiding. De GGD verstrekt geen PEP enPrEP.

Buiten kantoortijden vragen over PEP?
Heb je een risicocontact gehad en wil je zo snel mogelijk in aanmerking komen voor PEP? Neem dan buiten kantoortijden van de GGD, contact op met je huisarts of de huisartsenpost. 

Meer informatie over PEP en PrEP vind je op www.mantotman.nl