Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

Op deze pagina staan actuele vragen beantwoord. De vragen heb je voorbij kunnen zien komen op de Facebookpagina van GGD IJsselland. De antwoorden zijn gegeven door professionals.

Is een DigiD met wachtwoord genoeg om in te loggen in Mijn Kinddossier?

In het online ouderportaal Mijn Kinddossier staat alle belangrijke informatie over de ontwikkeling, groei en opvoeding van jouw kind(eren) tot 12 jaar. Belangrijke én persoonlijke informatie dus, en daarom is het goed beveiligd. Wie toegang wil in Mijn Kinddossier, logt in met DigiD. Vanaf april 2021 is een wachtwoord alleen niet voldoende. Vanwege veiligheidsredenen moet je vanaf dan inloggen met SMS verificatie of de DigiD app. Op de website van DigiD is hierover meer informatie te vinden. 

Rian Jonker, functioneel beheerder JGZ
Publicatiedatum: 2 april 2021

Waarom is het belangrijk om met deze kou je huis goed te ventileren?

Brrrr wat is het koud! Misschien heb je alle ramen en roosters in huis wel dichtgedaan om de kou buiten te laten. Maar wist je dat het tijdens koude winterdagen belangrijk is om goed te ventileren?

Dit omdat de lucht in je woning behoorlijk vervuild raakt door bijvoorbeeld koken, douchen en stoffen die uit meubels en apparaten komen. Het verwarmen van je huis in winterse dagen zorgt voor een droge binnenlucht. In een omgeving met een droge lucht kunnen virussen, mogelijk ook het coronavirus, zich gemakkelijker verspreiden. Alle reden dus om goed te ventileren! Door te ventileren vervang je vervuilde, drogere lucht uit je woning door schonere buitenlucht met een betere luchtvochtigheid. En daarmee werk je op verschillende manieren aan je gezondheid.

Wanda Krol (sociaal verpleegkundige) en Marja Elders (adviseur milieu en gezondheid). Publicatiedatum: 10-02-2021
 

Hoe werkt bron- en contactonderzoek?

Deze informatie kan verouderd zijn. Bekijk hier de actuele informatie rondom het coronavirus.

Als je besmet bent met corona, is het belangrijk om te weten of er in je omgeving meer mensen besmet zijn. Daarom start de GGD een bron- en contactonderzoek. Maar hoe werkt het nou precies? En wat voor soorten contacten zijn er? 

Wanneer het laboratorium een positieve uitslag heeft op een coronatest, krijgt de GGD de uitslag vanuit het lab doorgestuurd. Wij starten dan ons bron- en contactonderzoek. De bron is de persoon bij wie je de besmetting hebt opgelopen. Dit is gebeurt in de  2-14 dagen voordat je ziek werd. Het contactonderzoek gaat over met wie je in contact bent geweest nadat je ziek werd. En wie je mogelijk besmet hebt.

Isolatie en quarantaine

Omdat er bij jou corona is vastgesteld, moet je in isolatie blijven. Wanneer je 24 uur geen klachten meer hebt en minimaal 7 dagen vanaf start van de klachten in isolatie bent gebleven, mag je weer naar buiten.

Huisgenoten en nauwe contacten moeten tot 14 dagen na het laatste contact met jou in quarantaine. Ook als ze geen klachten hebben. Als ze wel klachten krijgen, is het verstandig dat ook zij zich laten testen. 

Contacten 

Huisgenoten wonen met jou in hetzelfde huis. Nauwe contacten zijn andere mensen dan je huisgenoten met wie je een kwartier of langer op korte afstand ( minder dan 1,5 meter afstand) contact hebt gehad.

Soms ben je wel met meer mensen in contact geweest. Als het gaat om contact dat langer duurt dan een kwartier op meer dan 1,5 meter in dezelfde ruimte (bijvoorbeeld een klas, kantoorruimte of in het openbaar vervoer) dan noemen we deze mensen overige contacten. Als we weten wie het zijn, kunnen we hen ook informeren. Zij hoeven niet in quarantaine en ook voor hen geldt dat ze zich alleen kunnen laten testen als ze klachten hebben. 

Bron- en contactonderzoek is altijd maatwerk en vertrouwelijk. In dit filmpje kun je zien hoe bron- en contactonderzoek werkt. 

Gonnie van Kranenburg,projectmananger Corona 
Publicatiedatum: 4 augustus 2020 

Vakantie... wat nu?

Deze informatie kan verouderd zijn. Bekijk hier de actuele informatie rondom het coronavirus.

Ben je de komende periode vrij en vraag je je af wat je deze zomer kunt doen; thuisblijven of toch op vakantie gaan? De Rijksoverheid heeft informatie over reizen en vragen met antwoorden op de website staan. Heb je plannen om naar het buitenland te gaan? Kijk dan goed welke reisadvies geldt voor de landen waar je doorheen reist en waar je naartoe gaat, houd in de gaten hoe de situatie rond het coronavirus daar is en check de regels die daar gelden. Dit verschilt per land! Bovendien kunnen de regels ineens veranderen, bijvoorbeeld als er in de regio een uitbraak is van het coronavirus.

Gezond op reis?

Op dit moment zijn er in Nederland weinig mensen die besmet zijn met het coronavirus. Realiseer je tegelijk dat dagelijks enkele mensen een telefoontje krijgen dat hun test op het coronavirus positief was. Het virus is dus niet weg. Blijf je dus houden aan de hygiënerichtlijnen en houd afstand zodat je jezelf en mensen om je heen beschermt. En heb je (milde) klachten zoals neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts? Blijf thuis en maak een afspraak om je te laten testen via telefoon 0800 - 1202. Op deze manier houden we met elkaar de verspreiding van het virus in de gaten.

Let op: met de test op het coronavirus kun je niet zien of je in de afgelopen maanden al besmet bent geweest.

Hygiënerichtlijnen:

 • vaak je handen wassen
 • hoesten en niezen in de binnenkant van je ellenboog
 • papieren zakdoekjes gebruiken en na gebruik weggooien
 • 1,5 meter afstand houden

Als je ziek wordt in een ander land…

Mocht je op vakantie zijn in een ander land dan moet je rekening houden dat je daar in quarantaine moet blijven tot je weer beter bent. Dit geldt mogelijk ook voor je reisgenoten. Houd in dat geval rekening met bijkomende kosten. Ben je in Nederland op vakantie en word je positief getest op het coronavirus? Overleg met de GGD van de regio waar je bent op welke plek je in quarantaine kunt gaan.

Informatie

Hieronder staan links naar webpagina’s met informatie over vakantie en reizen:

Op welke plekken zitten teken het liefst?

 

 

 

 


Teken kunnen zich overal vastbijten, maar hebben voorkeur voor de volgende plekken:

 • liezen
 • knieholtes
 • oksels
 • bilspleet
 • randen van het ondergoed
 • achter de oren 
 • rond de haargrens in de nek.

Ben je in het groen geweest? Controleer dan extra goed op deze plekken. Heb je een tekenbeet? Haal de teek snel weg. Hoe langer de teek in je huid zit, hoe groter de kans dat hij ziekteverwekkers overdraagt. Op deze pagina van het RIVM lees je hoe je een teek verwijdert.

Naar de huisarts?
Ga naar de huisarts als je één van de volgende klachten hebt na een tekenbeet:

 • Een verkleuring van de huid op de plek van de tekenbeet, die groter wordt. Deze kan tot drie maanden na een tekenbeet verschijnen.
 • Koorts en eventueel spier- en gewrichtspijn, in de eerste weken na een tekenbeet.
 • Soms kunnen gewrichtsklachten, huidklachten, zenuwklachten of hartklachten ontstaan. Dat kan gebeuren als de vroege klachten van de ziekte van Lyme niet behandeld zijn met antibiotica. Maar deze klachten zijn soms ook een eerste uiting van de ziekte.

Bron: RIVM. Publicatiedatum: 25 juni 2020

Waar moet ik op letten bij hitte?

De komende dagen wordt het warm weer. Dat kan klachten geven, zoals hoofdpijn, braken, duizeligheid en ongebruikelijke vermoeidheid. Vooral kinderen (zuigelingen), ouderen, langdurig medicijngebruikers, mensen die buiten werken en sporters moeten extra opletten. Probeer je woning koel te houden door de gordijnen te sluiten, drink voldoende water en vermijd inspanning. 

Op deze pagina van de RIVM is  meer informatie te vinden over wat je kunt doen bij hitte. 

publicatiedatum: 24 juni 2020

 

Kan een leerling of leerkracht met hooikoorts straks naar school?

Deze informatie kan verouderd zijn. Bekijk hier de actuele informatie rondom het coronavirus.

Iemand die al jaren hooikoorts heeft, weet zelf het beste of klachten door de allergie komen. Heeft een kind of medewerker klachten die hetzelfde zijn als voorgaande jaren? Dan heeft hij/zij vrijwel zeker weer hooikoorts en kan daarom gewoon naar school/de opvang.

Als er toch twijfels zijn of de klachten komen door (jaarlijkse) hooikoorts, dan is het goed om contact op te nemen met de huisarts. Deze kan eventueel medicijnen voorschrijven die de hooikoortsklachten verminderen. Hiermee kun je voorkomen dat anderen ongerust worden. 

Verschillen hooikoorts en coronavirus
Je kunt hooikoorts en het coronavirus van elkaar onderscheiden aan de hand van kenmerkende verschillen. Zo heeft iemand met hooikoorts (ondanks de naam) vrijwel nooit koorts. Koorts komt wel vaak voor bij corona. Andere verschillen zijn:

Droge hoestVerstopte-/loopneus     Tranende/jeukende ogen
Corona: vaakCorona: zeldenCorona: niet
Hooikoorts: zelden      Hooikoorts: vaak    Hooikoorts: vaak


Publicatiedatum: 5 mei 2020

Kan ik vasten tijdens de ramadan?

Deze informatie kan verouderd zijn. Bekijk hier de actuele informatie rondom het coronavirus.

Je loopt tijdens de Ramadan niet meer risico op corona, of het risico dat de ziekte ernstiger verloopt. Tijdens de Islamitische vastenmaand is samen zijn met elkaar heel belangrijk.  Vier de iftar zoveel mogelijk thuis, binnen je eigen huishouden. Ontvang zo min mogelijk mensen thuis (maximaal 3) en houd 1,5 meter afstand. Informeer bij je gemeente over wat de moskee voor maatregelen neemt tijdens Ramadan over bijvoorbeeld de taraweeh. Twijfel je ergens over of heb je nog vragen over Ramadan vieren in coronatijd? Neem dan contact met ons op. 

Publicatiedatum: 24 april 2020

Kan ik laten testen of ik corona gehad heb?

Deze informatie kan verouderd zijn. Bekijk hier de actuele informatie rondom het coronavirus.

Nee, dat kan op dit moment niet. Wel wordt daar onderzoek naar gedaan. Het RIVM onderzoekt of het hebben van antistoffen ook betekent dat je het virus niet meer kunt krijgen en dat je er niet meer ziek van wordt. Het kan zijn dat mensen met milde klachten minder antistoffen hebben, waardoor ze niet volledig beschermd zijn tegen het virus. 

Publicatiedatum: 22 april 2020

Mag iemand buiten je huishouden meerijden in de auto?

Deze informatie kan verouderd zijn. Bekijk hier de actuele informatie rondom het coronavirus.

Nee, dat mag niet. De afspraak is dat we áltijd 1,5 meter afstand houden als we niet tot 1 huishouden behoren. Op deze regel zijn geen uitzonderingen mogelijk. Doordat je zo dicht bij elkaar zit, loop je namelijk een grotere kans om het coronavirus te krijgen én om het te verspreiden. Je kunt een boete krijgen als je met 3 of meer mensen bij elkaar in een auto zit en niet tot hetzelfde huishouden behoort. 

Publicatiedatum: 21 april 2020

Wat zijn de symptomen van het nieuwe corona virus?

Deze informatie kan verouderd zijn. Bekijk hier de actuele informatie rondom het coronavirus.

De symptomen zijn koorts en luchtwegklachten  zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, hoesten, kortademigheid en longontsteking. Blijf thuis bij milde verkoudheidsklachten zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, hoesten, verhoging tot 38 graden of koorts. 

Mensen met luchtwegklachten en/of koorts moeten thuisblijven. Je kunt pas weer naar buiten als je 24 uur geen klachten meer hebt. Dat betekent: geen koorts, geen neusverkoudheid en niet hoesten. Neem telefonisch contact op met de huisarts als je medische hulp nodig hebt, bijvoorbeeld als je hoge koorts krijgt of moeilijk ademt.

Publicatiedatum: 2 april 2020

Ik ben verkouden. Wat nu?

Deze informatie kan verouderd zijn. Bekijk hier de actuele informatie rondom het coronavirus.

Luchtwegklachten zoals verkoudheid, niezen en hoesten kunnen passen bij een besmetting met het nieuwe coronavirus. Je hoeft niet getest te worden en je kunt thuis uitzieken. Je gezinsleden hoeven niet thuis te blijven als zij geen klachten hebben. Maar als jij of een van je gezinsleden (ook) koorts krijgt, dan moet iedereen thuisblijven.

Word je zieker of heb je medische hulp nodig? Bel dan de huisarts. Ga niet naar de huisarts of het ziekenhuis toe.

Je moet thuisblijven zolang je deze klachten hebt. Je kunt pas weer naar buiten wanneer je 24 uur geen klachten meer hebt. Dat betekent: geen koorts, geen neusverkoudheid en niet hoesten.

Volg de algemene adviezen op die op dit moment gelden in Nederland over school en werken. Je vind ze op de website van de Rijksoverheid

Publicatiedatum: 31 maart 2020

Wanneer moet ik thuisblijven vanwege het coronavirus?

Deze informatie kan verouderd zijn. Bekijk hier de actuele informatie rondom het coronavirus.

Voor iedereen geldt: blijf zoveel mogelijk thuis. Werk thuis als dit kan. Ga alleen naar buiten voor noodzakelijke boodschappen. Maar ga alleen, bijvoorbeeld voor een frisse neus of de zorg voor een ander. Maar houd altijd 1,5 meter afstand en vermijd groepsvorming.

Publicatiedatum: 27 maart 2020

Wat houdt bron- en contactonderzoek in?

Deze informatie kan verouderd zijn. Bekijk hier de actuele informatie rondom het coronavirus.

Wanneer er bij ons team Infectieziektebestrijding een melding van een meldingsplichtige infectieziekte binnen komt, doet het team bron- en contactonderzoek. Wat houdt dit bron- en contactonderzoek eigenlijk in? Het zijn twee verschillende dingen, die we in één term noemen:

 • Brononderzoek of bronopsporing betekent: achterhalen waar of door wie of wat een patiënt is besmet. Dat kan iets in de omgeving zijn (lucht, aarde, water, voorwerpen), maar ook door/via andere mensen of dieren.
 • Contactonderzoek of contactopsporing betekent: het zoeken en in kaart brengen van contacten van besmette patiënten. Ons team gaat na of contacten van de patiënt risico lopen op een besmetting. Daarna kan het team maatregelen nemen ter bescherming van contacten en ter preventie van verspreiding van de ziekte. Het uitschakelen van de bron, voorkomen van overdracht en het beschermen en/of informeren van de contacten zijn voorbeelden van maatregelen.

Bron- en contactonderzoek voert ons team uit bij meldingsplichtige ziekten. Meer informatie vind je op de website van het RIVM.

Joyce Henzen, verpleegkundige infectieziektebestijding
Publicatiedatum: 04-02-2020

Hoeveel ziektes spoor je op met de hielprik?

In de eerste week na de geboorte van je baby neemt een screener een paar druppels bloed af uit de hiel van je kind. Daarna onderzoekt een medewerker in een laboratorium het bloed op een aantal ernstige, zeldzame aangeboren ziektes. Sinds 1 oktober 2019 sporen we met de hielprik drie stofwisselingsziektes meer op. Daarmee kunnen nu 19 ernstige ziektes worden gevonden!

Meer weten? Lees op de webpagina van het RIVM over de hielprik, het nieuwsbericht van het RIVM over de drie extra ziektes of bekijk ons filmpje waarin screener Irma Daenen van GGD IJsselland vertelt over de hielprik en de gehoortest bij baby’s.

Margot Baardse, stafarts Jeugdgezondheidszorg
Publicatiedatum: 22 januari 2020

Waarom is hitte gevaarlijker voor ouderen?

Ouderen kunnen minder goed tegen hitte omdat hun lichaam zich minder goed aanpast aan extreme temperaturen én omdat hun dorstgevoel minder is. Daarom is het belangrijk om bij hitte wat extra op oudere mensen te letten. Bied bijvoorbeeld een extra glas drinken aan of bied aan een boodschapje te doen.

Er wordt meer zelfredzaamheid van mensen verwacht. Ouderen wonen langer zelfstandig thuis. Maar wellicht zijn de mantelzorgers wel op vakantie. Daarom is het belangrijk om te zorgen voor elkaar.

Lees meer algemene tips bij hitte op de website GGD leefomgeving.

Wanda Krol, adviseur Milieu en Gezondheid bij GGD IJsselland
Publicatiedatum: 22-07-2019

Hoe check je je kind op teken?

Het is vandaag - 12 juni 2019 - Nationale Buitenspeeldag!

Spelen jouw kinderen vandaag lekker buiten? De meeste kinderen vinden het heerlijk om buiten te spelen. De frisse lucht is natuurlijk heel gezond, maar actief spelen helpt ook om overgewicht te voorkomen en het is goed voor de motorische ontwikkeling. Door met andere kinderen buiten te spelen wordt je kind sociaal sterker. Op de website van Stichting Opvoeden vind je informatie over buitenspelen passend bij de leeftijd van jouw kind.


Zo check je je kind op teken
Heeft je kind in een groene omgeving gespeeld? Check dan ’s avonds voor het naar bed gaan even op teken. Op de website GGD leefomgeving lees je hier alles over. Of bekijk het filmpje van GGD Drenthe waarin je ziet waar teken vooral zitten en wat je moet doen als je een teek vindt. Jantje Beton organiseert vandaag allerlei buitenspeelactiviteiten. Kijk op hun website om te zien of er iets bij jou in de buurt is.

Joyce Henzen, verpleegkundige Infectieziektebestrijding
Publicatiedatum 12 juni 2019

Ben jij op zoek naar online info voor ouders?

Download in de appstore de groeiapp van GroeiGids (voor Android en iOS). Zo heb je altijd tips en info bij de hand. De GroeiGids-app is voor (bijna) ouders vanaf de zwangerschap totdat kinderen jongvolwassenen zijn. In de GroeiGids app en op groeigids.nlvinden ouders alle informatie over gezond opgroeien en opvoeden van kinderen per levensfase. Van kinderwens tot zwangerschap en vanaf de babytijd tot jongvolwassenheid.

Heb je vragen over je gezin of over jouw rol als ouder? Je kunt altijd bij ons - jeugdgezondheidszorg GGD IJsselland - terecht. Bijvoorbeeld tijdens een inloopspreekuur bij een consultatiebureau bij jou in de buurt. De dagen en tijden staan op onze website. Je hoeft hiervoor geen afspraak te maken.

Christel Rouwenhorst, stafverpleegkundige jeugdgezondheidszorg
Publicatiedatum 3 juni 2019

Wat wens jij op de Dag van het Gezin?

In veel landen is er veel aandacht voor de Dag van het Gezin: 15 mei. In Nederland is dat wat minder. We hebben natuurlijk al dagen als Moederdag en Vaderdag in deze periode. Maar een hechte familie is belangrijk voor een goede samenleving. Dit draagt niet alleen bij aan het verminderen van armoede maar ook aan de waarden en normen van onze samenleving. Elk land gaat anders om met deze dag. Bijvoorbeeld door een kaartje te schrijven met wensen voor andere gezinnen. Wat wens jij andere gezinnen toe? Wat maakt jouw gezin belangrijk voor jou? Laat het ons weten en reageer op ons bericht op Facebook!

Heb je vragen over je gezin? Je kunt altijd bij ons terecht. Bijvoorbeeld tijdens een inloopspreekuur bij een consultatiebureau bij jou in de buurt. De dagen en tijden staan op onze website. Je hoeft hiervoor geen afspraak te maken.

Christel Rouwenhorst, stafverpleegkundige jeugdgezondheidszorg
Publicatiedatum 15 mei 2019

Hoeveel bacteriën kun je vinden onder een vingernagel?

Alleen al onder een vingernagel kunnen 3 miljoen bacteriën te vinden zijn. De meeste ziekteverwekkers worden via de handen verspreid. Door regelmatig je handen te wassen met water en zeep, verklein je de kans dat jij of iemand in je omgeving ziek wordt.

Het is belangrijk om je handen te wassen:
-voor het (klaarmaken van) eten;
-na een toiletbezoek;
-na het verschonen van een kind;
-na het buitenspelen;
-na het schoonmaken;
-na hoesten, niezen of het snuiten van de neus.

Meer informatie over handenwassen, vind je op deze pagina van het RIVM.

Team Infectieziektebestrijding GGD IJsselland
Publicatiedatum: 5 mei 2019

Groeit mijn kind wel goed?

Soms heb je een vraag als ouder. Bijvoorbeeld of je kind wel goed groeit of dat je kind wel genoeg gezonde voeding binnenkrijgt. Maar je kunt als ouder ook met opvoedvragen rondlopen. Blijf er niet mee zitten en stel je vraag aan de jeugdgezondheidszorg. Op alle consultatiebureaus in de regio IJsselland zijn er inloopspreekuren waar je zonder afspraak kunt binnenlopen. Onze jeugdverpleegkundigen en jeugdartsen denken graag met je mee. De locaties, data en tijden van de inloopspreekuren vind je op onze website. Kijk bij de gemeente waar je woont. Je bent van harte welkom!

Christel Rouwenhorst, stafverpleegkundige jeugdgezondheidszorg
Publicatiedatum: 10 april 2019

Wat viel op in het onderzoek ‘Seks onder je 25e?’

Er vielen verschillende dingen op in het onderzoek, ik zal er twee uitlichten. In de eerste plaats het kennisniveau van jongeren op het gebeid van seksuele gezondheid. Dit moet beter. Zo denkt ruim een kwart van de jongeren in IJsselland dat als je je goed wast na seks je minder snel een soa oploopt. Daarnaast viel het op dat jongeren in de regio IJsselland iets conservatiever zijn dan landelijk. Zo is de laatste partner vaker een vaste monogame partner en wordt er negatiever gekeken naar seks zonder verliefdheid.

Maar dit onderzoek had nog veel meer interessante uitkomsten. Dit lees je in ons nieuwsbericht en de factsheet.

Vera Doorten, adviseur seksuele gezondheid
Publicatiedatum: 20-12-2018

Opvoeden is soms best lastig. Waar kan ik mijn vragen stellen?

Opvoeden is leuk om te doen maar soms heb je een vraag. Want hoe voed je je kind nu gezond en veilig op? Doe je het wel goed als ouder?

Heb jij vragen over opvoeden en wil je er eens over praten met een deskundige op sociaal en/of medisch gebied? Je bent van harte welkom tijdens onze inloopspreekuren op onze consultatiebureaus. Je kunt hier zonder afspraak binnenlopen met vragen over je kind(eren) van 0 tot 18 jaar. Je vindt onze inloopspreekuren op onze website. Kijk bij de gemeente waar jij woont.

Jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen GGD IJsselland
Publicatiedatum: 1-10-2018

Waarom is de hitte gevaarlijker voor ouderen?

Ouderen kunnen minder goed tegen hitte omdat hun lichaam zich minder goed aanpast aan extreme temperaturen én omdat hun dorstgevoel minder is. En wellicht zijn de mantelzorgers wel op vakantie. Daarom is het belangrijk om te zorgen voor elkaar. Heb je bijvoorbeeld een alleenstaande oudere buurvrouw? Let dan een beetje op haar. Bied bijvoorbeeld aan om een boodschap voor haar doen. 

Marja Elders, adviseur Milieu en Gezondheid bij GGD IJsselland
Publicatiedatum: 26-07-2018

 

Wat neem ik voor mijn kids mee in mijn reisapotheek?

Op vakantie met kids? Op de website groterworden.nl staat een leuk filmpje over hoe je je kunt voorbereiden op jullie vakantie. En je vindt er een handige checklist voor je reisapotheek.

Fijne vakantie!

Ik ben 15 jaar. Kan ik de hpv-vaccinatie nog krijgen?

Ja, dat kan. Je kunt tot je 18 jaar oud bent vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma gratis inhalen. Dus ook de hpv-vaccinatie. Daarna kan het ook maar dan betaal je er zelf voor. Wil je de vaccinatie inhalen en woon je in de regio IJsselland? Maak dan een afspraak met onze afdeling Jeugdgezondheidszorg*. Ze plannen de vaccinatie voor je op een consultatiebureau bij jou in de buurt.

Vera Doorten, chatter voor www.jouwggd.nl, en Margot Baardse, stafarts Jeugdgezondheidszorg
Publicatiedatum: 27 juni 2018

*De afdeling Jeugdgezondheidszorg van GGD IJsselland werkt in de 11 gemeenten van de regio IJsselland: Dalfsen, Deventer, Kampen, Hardenberg, Olst-Wijhe, Ommen, Raalte, Staphorst, Steenwijkerland, Zwartewaterland en Zwolle.

Waar kan ik mijn koolmonoxidemelder het beste ophangen?

In een ruimte met een gastoestel (een mogelijke koolmonoxidebron) kun je de melder het beste aan het plafond hangen op een afstand tussen 1 en 3 meter van de bron, centraal in de ruimte en op minimaal 30 centimeter van omliggende muren.

In andere ruimtes (zoals in slaapkamers) kun je de melder het beste op ademhoogte hangen. Hang de melders nooit naast aanwezige lucht in- of uitlaten, achter gordijnen en achter kasten.

Op deze pagina van de Brandweer lees je meer over het juist plaatsen van een koolmonoxidemelder.

Bron: Brandweer Nederland. Publicatiedatum 21-02-2018

Wat kan meedoen aan IkPas mij opleveren?

Eerdere deelnemers van IkPas merkten veel positieve effecten na een maand hun alcoholgebruik op pauze te hebben gezet. Zo voelt meer dan de helft van de deelnemers zich nu fitter, slaapt 40% beter en bespaart 38% geld. Daarnaast is ruim 65% van de deelnemers zich bewuster geworden van de rol die alcohol in hun leven speelt en 44% heeft het gevoel een gewoonte te hebben doorbroken. 

Bron: IkPas. Publicatiedatum: 12 februari 2018

Kun je een baby voor de geboorte al tegen kinkhoest beschermen?

Ja, dat kan. Door een vrouw te vaccineren tegen kinkhoest tijdens de zwangerschap, maakt ze antistoffen aan tegen kinkhoest. Deze antistoffen gaan via de navelstreng naar de ongeboren baby. De baby heeft dan bij de geboorte al antistoffen tegen kinkhoest en is zo de eerste maanden van het leven beschermd tegen deze ziekte. Het is wel nodig dat de baby na de geboorte alsnog het normale schema van het Rijksvaccinatieprogramma volgt. Vaccinatie kan het beste tussen week 28 en 32 van de zwangerschap. Op deze pagina vind je meer informatie over de kinkhoestvaccinatie.

Nienke van den Berg, arts Infectieziektebestrijding bij GGD IJsselland en VVGM. Publicatiedatum: 16-01-2018

Mijn kind heeft koorts. Is het nu wel slim om de vaccinatie te halen?

''Als de koorts 38 graden of hoger is dan mag je kind niet gevaccineerd worden. De reden van de koorts is wellicht nog niet bekend en een onderliggende ziekte kan er heftiger uit komen als er een vaccinatie gegeven wordt. Is je kind weer beter? Kijk dan op <link publiek mijn-kind vaccinaties-rvp>onze webpagina over jeugdvaccinaties op welke dagen en plaatsen we nog meer vaccineren bij jullie in de gemeente. Jullie kunnen zelf kiezen wanneer jullie komen. Vergeet niet de vaccinatiepapieren mee te nemen!''

Riny ter Averst, coördinator Rijksvaccinatieprogramma bij GGD IJsselland. Publicatiedatum: 14-11-2017

Waarom adviseert de GGD een griepprik?

“De GGD adviseert een griepprik voor 60-plussers, mensen uit risicogroepen en mensen die werken in de zorg. Er zijn voor deze mensen drie goede redenen om een griepprik te halen bij hun huisarts of bedrijfsarts. Ten eerste bescherm je jezelf met de griepprik tegen griep. Ten tweede bescherm je anderen tegen griep, want: als je zelf geen griep krijgt, kun je ook niet andere mensen besmetten. Denk bijvoorbeeld aan je (groot)ouders of mensen waar je tijdens je werk voor zorgt. Een derde reden om een griepprik te halen is, dat wanneer je ondanks de griepprik toch nog griep krijgt, het ziekteverloop vaak minder heftig is. Genoeg redenen dus om de griepprik te halen. Doe je het niet voor jezelf, doe het dan voor een ander!''

Lees meer over de griepprik in dit nieuwsbericht: <link over-de-ggd nieuws item article geef-griep-geen-kans-1>Geef griep geen kans 

Ingeborg Thurkow, sociaal verpleegkundige infectieziektebestrijding bij GGD IJsselland. Publicatiedatum: 31-10-2017

GGD IJsselland omarmt moderne standaarden en technieken.
Uw webbrowser ondersteunt deze standaarden niet. Stap daarom over op een recente browser zoals Chrome of Microsoft Edge.