Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

U bevindt zich op:  Gemeenten

Kinderen van groep 8 van het Carillon in Zwolle leren gezond eten door ‘Kok in de Klas’

Gezond leren eten en zelf koken, dát deden de kinderen van groep 8 van het Carillon in Zwolle dinsdagochtend 27 februari onder begeleiding van kok Gerda van Heiningen. De kookles was het startschot van ‘Kok in de Klas’, een jaarlijks terugkerende activiteit georganiseerd door o.a. Jong Leren Eten Overijssel en GGD IJsselland. 

Kok in de Klas

Door mee te doen aan de kookles leren kinderen meer over verschillende smaken en over hoe ze gezonde maaltijden zelf kunnen klaarmaken. Dit jaar is ‘Kok in de Klas’ op 26, 27 en 28 februari op 120 scholen in Overijssel en de rest van Nederland.

Het gerecht

Elk jaar wordt er een nieuw recept bedacht voor het Kok in de Klas evenement. Dit jaar is dat Olé Tabouleh: een salade met o.a. bulgur, groenten en ei. Het recept is gemaakt in samenwerking met kok en boekenschrijver Ramon Beuk. De ingrediënten in het recept zitten allemaal in de Schijf van Vijf. Ramon Beuk geeft het recept een eigen twist. Hij wil de kinderen graag leren hoe je groenten kunt grillen om zo extra smaak toe te voegen aan het gerecht. 

Ook een kok in jouw klas? 

Scholen kunnen ook op een ander moment een kok of gastdocent zoals Gerda van Heiningen (van Wat doen we in de pan) inzetten voor een kookworkshop op school. Op www.jonglerenetenoverijssel.nl staat een overzicht van koks en gastdocenten. Vanaf 4 maart kunnen scholen via de website van jong leren eten een bijdrage van maximaal € 2.000,- aanvragen voor koken op school, maar ook andere activiteiten zoals moestuinieren of excursies. 

Wanneer leerkrachten, op een later moment, zelf aan de slag willen dan kunnen zij gebruik maken van de online versie van Kok in de Klas. Kijk voor meer informatie op www.kokindeklas.nl. Kok in de klas is onderdeel van het lesprogramma Smaaklessen. Op de website van Smaaklessen kunnen scholen een voucher van €100 aanvragen om vanaf september de boodschappen te kunnen doen. 

Waarom is koken met kinderen belangrijk?

Uit een advies van de Gezondheidsraad blijkt dat onze manier van eten moet veranderen als we gezonder en duurzamer willen leven. Het advies is om meer plantaardig voedsel te eten dan we nu doen. Om het voedselpatroon te veranderen is het belangrijk dat (jonge) consumenten leren over producten en ook zelf gaan koken. Jong Leren Eten heeft als ambitie dat kinderen en jongeren meer structureel in aanraking komen met informatie en activiteiten over voedsel. Met als uiteindelijk doel dat ze leren om gezonde én duurzame keuzes te maken.  

GGD IJsselland omarmt moderne standaarden en technieken.
Uw webbrowser ondersteunt deze standaarden niet. Stap daarom over op een recente browser zoals Chrome of Microsoft Edge.