Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

U bevindt zich op: HomeMijn gezondheid Meisjesbesnijdenis

Meisjesbesnijdenis

Ben je een professional? Bekijk dan de webpagina voor professionals over meisjesbesnijdenis.

GGD IJsselland en GGD Noord- en Oost-Gelderland werken nauw samen op het gebied van preventie van meisjesbesnijdenis en het nazorgspreekuur voor vrouwen die in het land van herkomst besneden zijn.

Wat is meisjesbesnijdenis?

Meisjesbesnijdenis of Vrouwelijke Genitale Verminking (VGV) is een ingreep aan de uitwendige geslachtsorganen, waarvoor geen medische noodzaak is. Er zijn verschillende vormen van VGV: vaak wordt de clitoris gedeeltelijk of geheel verwijderd, soms ook de kleine schaamlippen en soms de grote schaamlippen. In sommige culturen wordt de vaginale opening vernauwd door het wegsnijden en aan elkaar hechten van de kleine en/of grote schaamlippen, met of zonder verwijdering van de clitoris. 

Situatie in Nederland

In Nederland beschouwen we meisjesbesnijdenis als een ernstige vorm van kindermishandeling. Het is een medische ingreep die niet noodzakelijk is en die tot ernstige gezondheidsrisico’s kan leiden. Alle vormen van meisjesbesnijdenis zijn in ons land verboden en strafbaar. Maar ook als ouders hun dochter in het buitenland laten besnijden, terwijl ze in Nederland wonen, kunnen zij daar voor gestraft worden.

Nazorgspreekuur voor vrouwen die besneden zijn

Vrouwen die besneden zijn, kunnen problemen hebben op lichamelijk, psychisch en/of sociaal gebied. Het is belangrijk dat deze vrouwen goede nazorg krijgen. Zij kunnen hiervoor naar het speciale ‘nazorgspreekuur’, waar zij gratis en anoniem met al hun vragen terecht kunnen. Waar nodig wordt een vrouw verwezen naar specialistische hulpverlening.

Vragen of afspraak maken?

Voor dit nazorgspreekuur kun je terecht bij onze speciaal daarvoor verpleegkundigen.
Heb je vragen of wil je een afspraak maken voor het nazorgspreekuur? Neem dan contact op met Marthine Bos m.bos@ggdijsselland.nl, 06 - 53 33 77 35.

Sleutelpersonen

Sleutelpersonen zijn nieuwkomers in Nederland die een brug kunnen slaan tussen de professionals en statushouders. GGD IJsselland en GGD Noord- en Oost Gelderland hebben veertien sleutelpersonen opgeleid om meisjesbesnijdenis bespreekbaar te maken. Daarnaast heeft GGD IJsselland ook vier sleutelpersonen opgeleid om algemene thema’s binnen de gezondheidszorg te bespreken. De sleutelpersonen kunnen samen met een professional van GGD IJsselland voorlichtingsbijeenkomsten organiseren.

Meer informatie en preventiemateriaal

Kijk voor meer informatie over meisjesbesnijdenis op de website van Pharos. Hier vind je bijvoorbeeld preventiematerialen meisjesbesnijdenis, waaronder 'Verklaring tegen meisjesbesnijdenis' in 7 talen, folders en draaiboeken. 

GGD IJsselland omarmt moderne standaarden en technieken.
Uw webbrowser ondersteunt deze standaarden niet. Stap daarom over op een recente browser zoals Chrome of Microsoft Edge.