Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

U bevindt zich op: Home Mijn kind  Vaccinaties 0-18 jaar

Vaccinaties 0-18 jaar

Door te vaccineren bescherm je je kind(eren) en de kinderen van anderen tegen ernstige infectieziektes. Het RIVM regelt de vaccinaties, de GGD doet de uitvoering. Meedoen aan het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) is niet verplicht. Kinderen van 12 jaar en ouder beslissen zelf met hun ouder(s) of ze zich laten vaccineren. De vaccinaties zijn gratis.

Wanneer en waar krijgt een kind vaccinaties?

In het vaccinatieschema van het RIVM staat op welke leeftijd kinderen welke vaccinaties krijgen. In de regio IJsselland krijgen kinderen en jongeren de vaccinaties op het consultatiebureau. Bekijk de data en locaties voor de vaccinaties in de regio IJsselland.

Hoe kan ik mijn kind helpen tijdens een vaccinatie?

Je kunt je kind vooraf en tijdens een vaccinatie helpen met de volgende tips:

  • Vertel je kind op neutrale wijze dat hij/zij een vaccinatie krijgt. Wacht hiermee niet tot het allerlaatste moment.
  • Geef aan dat het voor iedereen anders is hoe de vaccinatie voelt. Zeg nooit dat het geen pijn doet.
  • Zorg voor afleiding tijdens de vaccinatie door bijvoorbeeld over iets leuks te praten. Leg uit dat het helpt om naar iets anders te kijken dan de naald.
  • Vraag na afloop hoe je kind het vond gaan. Laat weten dat je trots bent.

Je kunt je kind dit informatieve filmpje over vaccineren laten zien ter voorbereiding.

Is je kind bang voor vaccinaties?

Wanneer je kind bang is voor vaccinaties dan kun je hierover contact met ons opnemen. Dan kan jullie consultatiebureau een aparte afspraak met jullie maken. We zorgen dan dat we in alle rust iets meer tijd hebben voor jouw kind.

Bijwerkingen

Na een vaccinatie kan je kind wat hangerig en huilerig worden. Bijwerkingen gaan meestal binnen enkele dagen vanzelf over. Ernstige bijwerkingen zijn zeer zeldzaam. Denk je dat je kind toch meer dan gemiddeld last heeft van bijwerkingen? Meld dit dan bij het volgende bezoek aan het consultatiebureau. Kijk voor meer informatie over bijwerkingen van vaccins op de website van Bijwerkingencentrum Lareb.

Vragen en twijfels

Heb je vragen over vaccineren? Kijk dan bij onze veelgestelde vragen of stel je vraag dan op het consultatiebureau. Meer over de vaccinaties en bijwerkingen lees je ook op de website van het RIVM.

Twijfel je over vaccineren? Op de website van het RIVM vind je hier informatie over. Je kunt ook een afspraak maken bij de jeugdarts op het consultatiebureau als je twijfelt. Voor ouders die uit christelijke geloofsoverwegingen twijfelen over het vaccineren van hun kinderen is er de vaccinatiebrochure van het NPV – Zorg voor het leven.

GGD IJsselland omarmt moderne standaarden en technieken.
Uw webbrowser ondersteunt deze standaarden niet. Stap daarom over op een recente browser zoals Chrome of Microsoft Edge.