Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

U bevindt zich op: HomeMijn gezondheid Zelfmoordpreventie

Zelfmoordpreventie

Praten over (gedacht aan) zelfmoord is voor de meeste mensen heel lastig en soms zelfs een taboe. Het niet durven of kunnen delen van je gevoelens en gedacht kan zorgen dat je je eenzaam voelt en psychische klachten veroorzaken. 

De 11 gemeenten in de GGD-regio IJsselland willen helpen om het aantal zelfdodingen in de regio te verminderen. Daarom startte GGD IJsselland samen met de gemeenten en maatschappelijke partners in 2018 het project 'Zelfmoord? Praat erover!'. Met dit project willen we het taboe op praten over zelfmoord doorbreken en sneller professionele hulp zetten. Eind 2022 stopt het project. Vanaf 2023 wordt het werk onderdeel van de vaste taken van GGD IJsselland.

Meer weten of hulp nodig

Wil je meer weten over het voorkomen van zelfdoding en / of wat je kan doen als je je zorgen maakt om iemand? Bezoek dan de website van 113 Zelfmoordpreventie.

Films en video’s

In de afgelopen jaren zijn er verschillende films en video’s gemaakt rond het thema zelfdoding. Je vindt ze in de afspeellijst op YouTube.

Hier bekijk je ook de documentaire  WAAROM NIET EERDER en de talkshows die we naar aanleiding van deze film maakten.

Onderzoek

Een van onze taken als GGD is het onderzoeken van de gezondheid van de inwoners van IJsselland. Zo onderzochten we de mentale gezondheid van alle inwoners en deden we een extra onderzoek onder boeren.

Op IJssellandscan.nl vind je de uitkomsten van onze onderzoeken.

Project Zelfmoord? Praat erover

In de rubriek 'In gesprek met...' spreken Martine Peppelenbos van GGD IJsseland en Kees van Zanten van de gemeente Hardenberg met elkaar over het project Zelfmoord? Praat erover! 

Roadtrip

Van september 2022 tot en met juli 2023 reizen we langs iedere gemeente in IJsselland met de fototentoonstelling Zelfmoord? Praat erover. Zo helpen we als GGD om het taboe op zelfdoding te doorbreken en sporen we mensen aan om te vragen naar gedachten aan zelfdoding.

Check de agenda en ontdek wanneer de tentoonstelling in jouw gemeente is

Gatekeepertrainingen voor professionals en vrijwilligers

Eén van de onderdelen van het project 'Zelfmoord? Praat erover!  is het trainen van gatekeepers. Tijdens een gatekeepertraining leren professionals en vrijwilligers mogelijke signalen van gedachten over zelfdoding bij mensen te herkennen en hierover te praten. Op de website van 113  lees je wat de gatekeepertrainingen inhouden. Heb je behoefte aan meer informatie over de trainingen in jouw gemeente? Vul dan ons webformulier in. Marleen Engelbarts, projectleider Zelfmoord? Praat erover neemt dan contact met je op.

 

GGD IJsselland omarmt moderne standaarden en technieken.
Uw webbrowser ondersteunt deze standaarden niet. Stap daarom over op een recente browser zoals Chrome of Microsoft Edge.