Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

Roadtrip Zelfmoord? Praat erover!

Vanaf september 2022 bezoeken we iedere maand een gemeente in de regio IJsselland met een reizende tentoonstelling. Zo helpen we als GGD om het taboe op zelfdoding te doorbreken en sporen we mensen aan om te vragen naar gedachten aan zelfdoding. Zelfmoord? praat erover!

De fototentoonstelling

Wat veel mensen niet weten, is dat er in bepaalde groepen een groter risico is op zelfdoding. Zo is het aantal zelfdodingen onder Nederlandse mannen al jaren veel hoger als bij vrouwen. Tussen 2017 en 2021 werd 70% van de zelfdodingen in IJsselland door een man gepleegd. Maar ook de nabestaanden van iemand die door zelfdoding is overleden hebben vaker gedachten over zelfdoding, net als jongeren, boeren en LHBTQI+ mensen. Daarom zie je juist deze groepen terug op de foto’s in deze tentoonstelling. De foto’s zijn gemaakt door fotografe Marit Otte. Voor de fot's is gebruik gemaakt van modellen.

Iedere foto, iedere serie, ieder mens heeft een verhaal. Met deze tentoonstelling nodigen we je uit om naar deze verhalen te vragen én om het jouw te delen. Met iemand die je dierbaar is, met je buurman of -vrouw, je collega, een leerkracht, ouder en/of een professional. Bijvoorbeeld tijdens een bezoek aan de roadtrip!

Agenda

 • vrijdag 6 januari, Dalfsen
  Gezondheidscentrum Trefkoele
   
 • dinsdag 18 april, Staphorst
  Jaarmarkt
   
 • vrijdag 5 mei, Zwolle
  Bevrijdingsfestival
   
 • zaterdag 17 juni, Kampen
  Full color festival

113 Suïcide preventie

Heb jij gedachten aan zelfdoding of maak je je zorgen om iemand? 113 zelfmoordpreventie is er voor jou. Neem contact op via 113.nl of het gratis telefoonnummer 0800 – 0113.

In de gemeente Hardenberg

In september 2022 reist de fototentoonstelling naar de gemeente Hardenberg. Op de website van de gemeente Hardenberg lees je wat de gemeente doet om het taboe op gedachten aan zelfdoding te doorbreken.

Het project Zelfmoord? Praat erover!

De roadtrip is een onderdeel van het project Zelfmoord? Praat erover! van GGD IJsselland.

GGD IJsselland omarmt moderne standaarden en technieken.
Uw webbrowser ondersteunt deze standaarden niet. Stap daarom over op een recente browser zoals Chrome of Microsoft Edge.