Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

U bevindt zich op: HomeSeks en gezondheid Mannen seks met mannen

Mannen seks met mannen

Ben je man en heb je (ook) seks met mannen (MSM)? Dan is ons advies: laat je testen op soa’s en hiv. Tijdens het soa spreekuur bij de GGD word je standaard getest op chlamydia, gonorroe, syfilis en hiv. Daarnaast kun je een hepatitis B vaccinatie krijgen en kunnen we je informatie geven over PEP en PrEP. 

Vaccinatie tegen hepatitis B

Hepatitis B is een erg besmettelijk virus. Mensen kunnen besmet raken door onveilige seks, bloed-bloed-contact en contact met sperma of vaginaal vocht. Van hepatitis B kun je een ernstige leverontsteking krijgen. Een vaccinatie tegen hepatitis B voorkomt dat je de ziekte oploopt of op anderen overbrengt. 

Hiv-preventie

Nog elk jaar worden er nieuwe hiv-infecties ontdekt, ook in regio IJsselland. We verwijzen onze cliënten na een hiv-diagnose zo snel mogelijk naar het Hiv Behandelcentrum Isala.

Er zijn naast goed condoomgebruik ook andere mogelijkheden om jezelf te beschermen tegen hiv en het niet overdragen van deze infectie. Zoals PEP en PrEP. Hieronder kun je meer lezen over PEP en PrEP.

PEP en PrEP

PEP

PEP (Post Expositie Profylaxe) is een kuur met hiv-remmers van vier weken. PEP verkleint de kans op een hiv-infectie na risicoseks. Hoe eerder je met PEP start, hoe beter. Het liefst binnen 2 uur na de risicoseks, maar altijd binnen 72 uur. 

PrEP

PrEP (Pre Expositie Profylaxe) zijn preventieve medicijnen vooraf. PrEP voorkomt de kans dat je hiv oploopt. Je neemt dan elke dag één pil van het medicijn Truvada dat hiv-remmers bevat. Je kunt de pillen ook alleen innemen rond de momenten dat je seks hebt. PrEP zorgt ervoor dat hiv niet in je afweersysteem terechtkomt. PrEP is een stuk minder heftig dan een PEP-kuur achteraf. Vergelijk het met de pil tegenover de morning-afterpil.

 

PrEP-zorg bij GGD IJsselland

Door de landelijke PrEP-regeling kunnen GGD’en de hiv-preventiepil en PrEP-zorg leveren aan de groep van mannen die seks hebben met mannen die een verhoogd risico hebben op hiv. Daarnaast kan de GGD IJsselland PrEP-zorg aanbieden. Er is elke woensdag een PrEP spreekuur op de GGD locatie in Zwolle.

Momenteel is er een wachtlijst voor de PrEP-regeling bij de GGD IJsselland. Je kan eventueel met je huisarts overleggen. De verpleegkundigen van de GGD IJsselland die PrEP-zorg aanbieden, kunnen huisartsen voorzien van informatie over de PrEP-regeling en zorg.

Bekijk ook de video Man tot man: 5 vragen over PrEP

Chemsex

Chemsex betekent het gebruik van drugs tijdens seks, dit komt steeds vaker voor. Hierdoor kan je sneller over je eigen of andermans grenzen gaan. Condoomgebruik tijdens chemseks is niet vanzelfsprekend, wat de kans op soa en hiv aanzienlijk verhoogt. PrEP kan bescherming bieden tegen hiv. Condooms blijven de beste manier om andere soa te voorkomen.

Heb je vragen over chemsex? Maak dan een afspraak voor het spreekuur. Ben je op zoek naar informatie, advies of hulp rondom chemsex, kijk dan op de website van Mainline.nl.

GGD IJsselland omarmt moderne standaarden en technieken.
Uw webbrowser ondersteunt deze standaarden niet. Stap daarom over op een recente browser zoals Chrome of Microsoft Edge.