Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

U bevindt zich op: Home Seks en gezondheid  Mannen seks met mannen

Mannen seks met mannen

Ben je man en heb je (ook) seks met mannen (MSM)? Dan is ons advies: laat je testen op soa’s en hiv. Tijdens het soa spreekuur bij de GGD word je standaard getest op chlamydia, gonorroe, syfilis en hiv. Daarnaast kun je een hepatitis B vaccinatie krijgen en kunnen we je informatie geven over PEP en PrEP. 

Vaccinatie tegen hepatitis B

Hepatitis B is een erg besmettelijk virus. Mensen kunnen besmet raken door onveilige seks, bloed-bloed-contact en contact met sperma of vaginaal vocht. Van hepatitis B kun je een ernstige leverontsteking krijgen. Een vaccinatie tegen hepatitis B voorkomt dat je de ziekte oploopt of op anderen overbrengt. 

Hiv-preventie

Nog elk jaar worden er nieuwe hiv-infecties ontdekt, ook in regio IJsselland. We verwijzen onze cliënten na een hiv-diagnose zo snel mogelijk naar het Hiv Behandelcentrum Isala.

Er zijn naast goed condoomgebruik ook andere mogelijkheden om jezelf te beschermen tegen hiv en het niet overdragen van deze infectie. Zoals PEP en PrEP. Hieronder kun je meer lezen over PEP en PrEP.

PEP en PrEP

PEP

PEP (Post Expositie Profylaxe) is een kuur met hiv-remmers van vier weken. PEP verkleint de kans op een hiv-infectie na risicoseks. Hoe eerder je met PEP start, hoe beter. Het liefst binnen 2 uur na de risicoseks, maar altijd binnen 72 uur. 

PrEP

PrEP (Pre Expositie Profylaxe) zijn preventieve medicijnen vooraf. PrEP voorkomt de kans dat je hiv oploopt. Je neemt dan elke dag één pil van het medicijn Truvada dat hiv-remmers bevat. Je kunt de pillen ook alleen innemen rond de momenten dat je seks hebt. PrEP zorgt ervoor dat hiv niet in je afweersysteem terechtkomt. PrEP is een stuk minder heftig dan een PEP-kuur achteraf.

 

PrEP-zorg bij GGD IJsselland

Door de landelijke PrEP-regeling kunnen GGD’en de hiv-preventiepil en PrEP-zorg leveren aan de groep van mannen die seks hebben met mannen die een verhoogd risico hebben op hiv. Daarnaast kan de GGD IJsselland PrEP-zorg aanbieden. Er is elke woensdag een PrEP spreekuur op de GGD locatie in Zwolle.

Momenteel is er een wachtlijst voor de PrEP-regeling bij de GGD IJsselland. Je kan eventueel met je huisarts overleggen. De verpleegkundigen van de GGD IJsselland die PrEP-zorg aanbieden, kunnen huisartsen voorzien van informatie over de PrEP-regeling en zorg.

Bekijk ook de video Man tot man: 5 vragen over PrEP

Chemsex

Chemsex betekent het gebruik van drugs tijdens seks, dit komt steeds vaker voor. Hierdoor kan je sneller over je eigen of andermans grenzen gaan. Condoomgebruik tijdens chemsex komt niet altijd voor, wat de kans op soa en hiv verhoogt. PrEP kan bescherming bieden tegen hiv. Condooms blijven de beste manier om andere soa te voorkomen.

Heb je vragen over chemsex? Maak dan een afspraak voor het spreekuur. Ben je op zoek naar informatie, advies of hulp rondom chemsex, kijk dan op de website van Mainline.nl.

Aanwezigheid GGD op Bullchat

Medewerkers van team Seksuele Gezondheid in regio Oost Nederland* zijn aanwezig op Bullchat onder de naam ‘GGD Oost’. Medewerkers zitten dan klaar omvragen te beantwoorden over seksualiteit. Ze zijn aanwezig op de volgende momenten:

  • Dinsdagochtend (GGD Noord- en Oost Gelderland)
  • Dinsdagmiddag (GGD Twente)
  • Dinsdagavond (GGD Twente)
  • Woensdagmiddag (GGD Gelderland-Midden)
  • Donderdagmiddag (GGD Noord- en Oost Gelderland)
  • Donderdagavond (GGD Gelderland-Zuid)
  • Vrijdagochtend (GGD IJsselland)
  • Vrijdagmiddag (GGD Gelderland-Zuid)

Twijfel je of je met de GGD aan het chatten bent? Neem dan contact op met het algemene nummer van bovenstaande GGD en vraag naar de dienstdoende verpleegkundige Seksuele Gezondheid. Het is niet mogelijk om via Bullchat een afspraak te maken voor een soa-test. 

*Dit zijn Gelderland-Zuid, Gelderland-Midden, Noord- en Oost Gelderland, IJsselland en Twente.

GGD IJsselland omarmt moderne standaarden en technieken.
Uw webbrowser ondersteunt deze standaarden niet. Stap daarom over op een recente browser zoals Chrome of Microsoft Edge.