Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

U bevindt zich op: HomeSeks en gezondheid Mannen seks met mannen

Mannen seks met mannen

Ben je man en heb je (ook) seks met mannen (MSM)? Dan is ons advies: laat je elk halfjaar testen op soa's. Tijdens het soa-spreekuur bij de GGD word je standaard getest op chlamydia, gonorroe, syfilis en hiv. Daarnaast kun je een hepatitis B vaccinatie krijgen en kunnen we je informatie geven over PEP en PrEP. 

Kijk op de website mantotman.nl voor meer informatie. 

Vaccinatie tegen hepatitis B

Hepatitis B is een erg besmettelijk virus. Mensen kunnen besmet raken door onveilige seks, bloed-bloed-contact en contact met sperma of vaginaal vocht. Van hepatitis B kun je een ernstige leverontsteking krijgen. Een vaccinatie tegen hepatitis B voorkomt dat je de ziekte oploopt of op anderen overbrengt. Op de website van soaaids.nl vind je meer informatie over Hepatitis B.

Hiv-preventie

Nog elk jaar worden er nieuwe hiv-infecties ontdekt, ook in regio IJsselland. In samenwerking met het hiv-behandelcentrum van het Isala ziekenhuis, zet GGD IJsselland zich in voor het snel opsporen van hiv-infecties.

Er zijn naast goed condoomgebruik ook andere mogelijkheden om jezelf te beschermen tegen hiv en het niet overdragen van deze infectie. Zoals PEP en PrEP. Hieronder kun je meer lezen over PEP en PrEP.

PEP en PrEP

PEP (Post Expositie Profylaxe) is een kuur met hiv-remmers van vier weken. PEP verkleint de kans op een hiv-infectie na risicoseks. Hoe eerder je met PEP start, hoe beter. Het liefst binnen 2 uur na de risicoseks, maar altijd binnen 72 uur. 

Op mantotman.nl lees je meer over PEP.

PrEP (Pre Expositie Profylaxe) zijn preventieve medicijnen vooraf. PrEP voorkomt de kans dat je hiv oploopt. Je neemt dan elke dag één pil van het medicijn Truvada dat hiv-remmers bevat. Je kunt de pillen ook alleen innemen rond de momenten dat je seks hebt. PrEP zorgt ervoor dat hiv niet in je afweersysteem terechtkomt. PrEP is een stuk minder heftig dan een PEP-kuur achteraf. Vergelijk het met de pil tegenover de morning-afterpil.

Op mantotman.nl lees je meer over PrEP.

PrEP-zorg bij GGD IJsselland

1 augustus 2019 startte een landelijke PrEP- regeling. GGD’en kunnen door deze regeling de hiv-preventiepil en PrEP-zorg leveren aan de groep van mannen die seks hebben met mannen met een verhoogd risico op hiv. GGD IJsselland is erg blij met deze nieuwe regeling. Sinds 4 december 2019 is ook GGD IJsselland gestart met het aanbieden van deze PrEP-zorg. Er is elke woensdagochtend PrEP spreekuur op de GGD locatie in Zwolle. 

Chemsex

Ben je op zoek naar informatie, advies of hulp rondom chemsex, kijk dan op de website van Mainline.nl.

GGD IJsselland omarmt moderne standaarden en technieken.
Uw webbrowser ondersteunt deze standaarden niet. Stap daarom over op een recente browser zoals Chrome of Microsoft Edge.