Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

U bevindt zich op:  Gemeenten

Week van de Lentekriebels

Deze week is het de Week van de Lentekriebels. Tijdens deze jaarlijks terugkerende projectweek (van 20 t/m 24 maart) besteden zo’n 3000 basisscholen aandacht aan de thema’s: verliefdheid, relaties, weerbaarheid en seksualiteit. Onderzoek laat zien dat wanneer kinderen al in het basisonderwijs goede lessen relationele en seksuele vorming krijgen, zij een positiever zelf- en lichaamsbeeld hebben. Ook kunnen zij beter hun grenzen aangeven, zijn ze weerbaarder en gaan zij respectvoller met elkaar om.

Uit onderzoek weten we dat jongeren later, wanneer zij seksueel actief worden, meer verantwoorde en gezonde keuzes maken en minder worden geconfronteerd met seksuele problemen als grensoverschrijdend gedrag, ongewenste zwangerschap en soa’s (Seksuele Vorming, z.d.). Seksuele autonomie staat voor minder seksueel grensoverschrijdend gedrag en meer seksuele gelijkheid.

Onderwerpen

De informatie in de Week van de Lentekriebels is per leeftijd aangepast. Zo zijn kinderen van 4 tot 6 jaar benieuwd waar baby’s vandaan komen en zijn kinderen van 9 tot 12 jaar nieuwsgierig naar onderwerpen als verliefdheid, voortplanting, verschillen tussen jongens en meisjes en veranderingen in de puberteit. Op de website van de Week van de Lentekriebels is te lezen hoe er per leeftijdsgroep aandacht aan dit thema wordt besteed. Er wordt met zorgvuldigheid voor gezorgd dat informatie aansluit bij de beleefwereld van kinderen en voor de duidelijkheid: er wordt dus geen seks gepromoot en kinderen worden niet gestimuleerd om te gaan masturberen.  

Dit jaar heeft Rutgers (het expertisecentrum seksualiteit in Nederland) een demo model van een clitoris laten ontwerpen. Leerkrachten kunnen in groep zes tot en met acht het demo model laten zien. Het is belangrijk om ook aan kinderen kennis te geven over volledige anatomie van het vrouwelijk geslachtsorgaan en met name de clitoris en de functie hiervan.  Een groot deel van de clitoris is, in vergelijking met de penis, niet goed zichtbaar, omdat het grootste deel van het orgaan zich binnen in het lichaam bevindt. Jongens* kunnen elke dag zien hoe hun penis eruit ziet. Hierdoor is de mannelijke anatomie sneller bespreekbaar.

Thema

Het thema dit jaar ‘wat vind ik fijn?’ roept wellicht vragen op bij ouders. Waarom praten over wat je fijn vindt? Waarom hebben we het gezien de huidige tijdsgeest niet over weerbaarheid en grenzen aangeven? Het is goed om te weten dat de essentie van het bespreken van wat je fijn vindt, in een niet erotische context, bijdraagt aan weerbaarheid. ”Pas wanneer je weet hoe een ‘ja’ voelt, kun je ook ’nee’ zeggen”, zei Ellen Laan, seksuoloog, hoogleraar seksuele gezondheid en oprichter Seksueel Welzijn Nederland (1962-2022).

Meer informatie

Wil je meer weten over het belang van de Week van de Lentekriebels en waarom het belangrijk is om de clitoris te bespreken? Lees dan het volgende artikel van het AD of van het Parool. Je kunt ook het radiofragment terug luisteren van Luc Lauwers (Expert seksuele vorming bij expertisecentrum seksualiteit Rutgers). Hij ging in gesprek met opvoedkundige Marina van der Wal over het demo model van de clitoris.

GGD IJsselland omarmt moderne standaarden en technieken.
Uw webbrowser ondersteunt deze standaarden niet. Stap daarom over op een recente browser zoals Chrome of Microsoft Edge.