Gordelroos
Actuele situatie
Vanwege een tekort aan het Shingrixvaccin is het op dit moment niet mogelijk om een afspraak te maken. Houd deze pagina in de gaten voor updates.
Gordelroos
Gordelroos ontstaat door hetzelfde virus dat waterpokken veroorzaakt. Als je waterpokken hebt gehad, blijft dit virus inactief in je lichaam aanwezig. Bij verminderde afweer kan dit virus opnieuw actief worden. De symptomen zijn jeuk, pijn en blaasjes aan één kant van het lichaam. Ben je 60+ of is er sprake van een verminderde afweer? Dan bestaat er een verhoogd risico op het krijgen van gordelroos.
Bescherming door vaccinatie
Het vaccin Shingrix biedt 90 procent bescherming. Je hebt 2 vaccinaties nodig met een tussenperiode van 2 tot 6 maanden. Mogelijke bijwerkingen kunnen zijn:
- Pijn op de prikplek;
- Vermoeidheid en koorts.
Kan ik een gordelroosvaccinatie krijgen?
GGD IJsselland biedt gordelroosvaccinatie aan de volgende groepen aan:
- Mensen boven de 60 jaar die niet in de medische risicogroepen vallen*
- Mensen onder de 60 jaar die niet in de medische risicogroepen vallen* én al gordelroos hebben doorgemaakt
*Medische risicogroepen
- Mensen die onlangs een stamceltransplantatie hebben gehad of er binnenkort één krijgen;
- Mensen met kanker die behandeld worden met medicijnen die het afweersysteem onderdrukken. Dit geldt voor zowel vaste tumoren als bloed- of lymfeklierkanker;
- Mensen die onlangs een orgaantransplantatie hebben gehad of binnenkort een orgaantransplantatie krijgen;
- Mensen die hiv hebben;
- Mensen die behandeld worden of gaan starten met medicijnen die het afweersysteem verzwakken, zoals bepaalde biologicals of JAK-remmers.
Val je binnen de medische risicogroepen, dan kunt u voor een gordelroosvaccinatie contact opnemen met uw behandelend arts.
Wat zijn de kosten voor gordelroosvaccinatie?
De kosten voor het vaccin en consult kun je vinden op de prijslijst. Je hebt 2 prikken nodig. Je betaalt de vaccinatie zelf.
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft bekendgemaakt dat er vanaf 2027 geld beschikbaar komt voor een gratis vaccinatie tegen gordelroos. Het is nog niet duidelijk wanneer deze vaccinatie beschikbaar is en voor wie.
Heb je al een eerste vaccinatie tegen gordelroos gehad? Dan is het belangrijk om de tweede vaccinatie binnen 6 maanden te halen. Wacht je langer dan 6 maanden? Dan ben je minder goed beschermd. Het is dus niet altijd mogelijk om te wachten op een vergoeding van de vaccinatie.
Afspraak maken?
Wil je een afspraak voor vaccinatie maken? Vanwege een tekort aan het Shingrixvaccin is dat op dit moment niet mogelijk. Houd deze pagina in de gaten voor updates.
Meer informatie
Vragen over gordelroos of de gordelroosvaccinatie? Kijk dan op Gordelroos | RIVM of Gordelroosvaccinatie | RIVM.