Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

Kinkhoestvaccinatie voor zwangeren

Het is mogelijk om je baby meteen vanaf de geboorte te beschermen tegen kinkhoest. Dat kan door je als zwangere vrouw te laten vaccineren tegen kinkhoest, de zogenaamde 22wekenprik. Je lichaam maakt dan antistoffen aan tegen kinkhoest. Via de navelstreng geef je de antistoffen door aan je ongeboren baby. Vanaf 22 weken zwangerschap geef je voldoende afweerstoffen door om je kindje direct na de geboorte te beschermen.

Het is goed om de vaccinatie zo vroeg mogelijk na 22 weken zwangerschap te halen. Dan is de kans groter dat je kindje, ook als het te vroeg geboren wordt, voldoende beschermd is. De vaccinatie moet je elke zwangerschap opnieuw halen. Het vaccin is veilig om te geven tijdens de zwangerschap.

Afspraak maken voor 22wekenprik

In de regio IJsselland kun je de vaccinatie halen bij het consultatiebureau in de gemeente waar je woont. Klik op de gemeente waar je woont om een afspraak te maken voor de 22wekenprik. In het webformulier kun je de locatie waar en datum kiezen waarop jij je 22wekenprik wilt halen:

Wanneer vaccineren?

Vaccineren kan het beste zo vroeg mogelijk na de 22e week van de zwangerschap. Maar het kan later ook nog.

Meer informatie

Kijk op de website 22wekenprik.nl van het RIVM voor meer informatie over de kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen.

Versturen van jouw vaccinatiegegevens naar het RIVM

Als je een vaccinatie hebt gekregen, legt de jeugdgezondheidszorg de gegevens over de vaccinatie vast in het systeem en op je vaccinatiebewijs. Als je het goed vindt, deelt de jeugdgezondheidszorg de gegevens met het RIVM. Het gaat hier om vaccinatiegegevens samen met persoonsgegevens. Bij het maken van de afspraak voor de 22-weken prik krijg je de vraag of je hiervoor toestemming geeft. Deze toestemming is belangrijk. Het RIVM kan verschillende taken alleen (goed) doen als bekend is welke vaccinaties je precies hebt gekregen.

Het RIVM gebruikt de gegevens bijvoorbeeld om je de juiste herinnering te sturen voor de vaccinaties van je kind. Ook kan het RIVM je een kopie van je vaccinatiebewijs sturen als je daarom vraagt (bijvoorbeeld van een reis). Daarnaast gebruikt het RIVM de gegevens om te bepalen hoeveel mensen in Nederland alle vaccinaties hebben gehad. Als er een infectieziekte uitbreekt, is het namelijk heel belangrijk om te weten hoeveel mensen beschermd zijn. Meer informatie over het uitwisselen van vaccinatiegegevens tussen het RIVM en de Jeugdgezondheidszorg

Folder over de 22-wekenprik

De verloskundige geeft je als zwangere een folder over de 22 wekenprik van het RIVM mee. Op de website van het RIVM vind je de 22 wekenprik folder in verschillende talen.

GGD IJsselland omarmt moderne standaarden en technieken.
Uw webbrowser ondersteunt deze standaarden niet. Stap daarom over op een recente browser zoals Chrome of Microsoft Edge.