Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

Kinkhoestvaccinatie voor zwangeren

Het is mogelijk om je baby meteen vanaf de geboorte te beschermen tegen kinkhoest. Dat kan door je als zwangere vrouw te laten vaccineren tegen kinkhoest, de zogenaamde 22wekenprik. Je lichaam maakt dan antistoffen aan tegen kinkhoest. Via de navelstreng geef je de antistoffen door aan je ongeboren baby. Vanaf 22 weken zwangerschap geef je voldoende afweerstoffen door om je kindje direct na de geboorte te beschermen.

Het is goed om de vaccinatie zo vroeg mogelijk na 22 weken zwangerschap te halen. Dan is de kans groter dat je kindje, ook als het te vroeg geboren wordt, voldoende beschermd is. De vaccinatie moet je elke zwangerschap opnieuw halen. Het vaccin is veilig om te geven tijdens de zwangerschap.

Afspraak maken voor 22wekenprik

In de regio IJsselland kun je de vaccinatie halen bij het consultatiebureau in de gemeente waar je woont. Klik op de gemeente waar je woont om een afspraak te maken voor de 22wekenprik. In het webformulier kun je de locatie waar en datum kiezen waarop jij je 22wekenprik wilt halen:

Wanneer vaccineren?

Vaccineren kan het beste zo vroeg mogelijk na de 22e week van de zwangerschap. Maar het kan later ook nog.

Meer informatie

Kijk op de website 22wekenprik.nl van het RIVM voor meer informatie over de kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen.

Coronavirus en vaccinaties

Krijg je een vaccinatie uit het RVP en laat je je vaccineren tegen corona? Dan is het belangrijk dat er minstens 14 dagen tussen de coronavaccinatie en de andere vaccinatie zit. Dit geldt voor de eerste en de tweede coronavaccinatie. 

Folder over de 22-wekenprik

De verloskundige geeft je als zwangere een folder over de 22 wekenprik van het RIVM mee. Het RIVM heeft de folder ook in het Engels, Pools en Turks laten vertalen.

GGD IJsselland omarmt moderne standaarden en technieken.
Uw webbrowser ondersteunt deze standaarden niet. Stap daarom over op een recente browser zoals Chrome of Microsoft Edge.