Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

Kinkhoestvaccinatie voor zwangeren

Het is mogelijk om je baby meteen vanaf de geboorte te beschermen tegen kinkhoest. Dat kan door je als zwangere vrouw te laten vaccineren tegen kinkhoest, de zogenaamde 22wekenprik. Je lichaam maakt dan antistoffen aan tegen kinkhoest. Via de navelstreng geef je de antistoffen door aan je ongeboren baby. Vanaf 22 weken zwangerschap geef je voldoende afweerstoffen door om je kindje direct na de geboorte te beschermen.
Het is goed om de vaccinatie zo vroeg mogelijk te halen. Dan is de kans groter dat je kindje, ook als het te vroeg geboren wordt, voldoende beschermd is. De vaccinatie moet je elke zwangerschap opnieuw halen. 

Zwangerschap en coronavaccinatie

Zwangere vrouwen hebben een grotere kans om ernstig ziek te worden door het coronavirus dan niet zwangere vrouwen. Daarom wordt aan alle zwangere vrouwen geadviseerd om – als zij hiervoor opgeroepen worden- zich te laten vaccineren. Lees meer op de website van het RIVM over coronavaccinatie tijdens zwangerschap.

Afspraak maken voor 22wekenprik

In het buitenland wordt deze vaccinatie al jaren aan zwangere vrouwen gegeven. Het vaccin is veilig om te geven tijdens de zwangerschap. In Nederland zit de vaccinatie vanaf 16 december 2019 in het Nederlandse Rijksvaccinatieprogramma. In de regio IJsselland kun je de vaccinatie halen bij het consultatiebureau in de gemeente waar je woont. Klik de gemeente aan waar je woont en kies via ons webformulier de datum waarop je wilt komen.

Wanneer vaccineren?

Vaccineren kan het beste zo vroeg mogelijk na de 22e week van de zwangerschap. Maar het kan later ook nog.

Meer informatie

Kijk op de speciale website 22wekenprik.nl van het RIVM voor meer informatie over de kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen.

Coronavirus en vaccinaties

Krijg je een vaccinatie uit het Rijksvaccinatieprogramma (bijvoorbeeld 22wekenprik, Meningokokkenvaccinatie of HPV-vaccinatie) en laat je je vaccineren tegen corona? Dan is het belangrijk dat er minstens 14 dagen tussen de coronavaccinatie en de andere vaccinatie zit. Dit geldt voor de eerste en de tweede coronavaccinatie. 

Afspraakformulier kinkhoestvaccinatie per gemeente

Klik op de gemeente waar je woont om direct het webformulier te openen van de gemeente waar jij woont. In het webformulier kun je de locatie waar en datum kiezen waarop jij je 22wekenprik wilt halen:

Folder over de 22-wekenprik

De verloskundige geeft je als zwangere een folder over de 22 wekenprik van het RIVM mee. Het RIVM heeft de folder ook in het Engels, Pools en Turks laten vertalen.

GGD IJsselland omarmt moderne standaarden en technieken.
Uw webbrowser ondersteunt deze standaarden niet. Stap daarom over op een recente browser zoals Chrome of Microsoft Edge.