Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

Samen in gesprek over Nu Niet Zwanger

Een onbedoelde zwangerschap kan het leven van mannen en vrouwen in kwetsbare situaties volledig op z’n kop zetten. Nu Niet Zwanger (NNZ) is een landelijk programma dat mannen en vrouwen in een kwetsbare omstandigheid ondersteunt bij het nemen van de regie over hun kinderwens. Yvonne Bos (inhoudelijk coördinator NNZ bij GGD IJsselland), Rianneke de Jong (jeugdverpleegkundige bij GGD IJsselland) en Brigitte van den Beld (Ambulant jeugdzorgwerker bij Pactum) gaan samen in gesprek over het programma Nu Niet Zwanger.

Nu Niet Zwanger (NNZ) helpt hulpverleners om met hun cliënten een open en eerlijk gesprek aan te gaan over kinderwens, seksualiteit en anticonceptie. Want elke cliënt moet bewust en geïnformeerd kunnen kiezen om nu niet of nu juist wel zwanger te worden.

Aandachtsfunctionarissen NNZ

Zowel de Jeugdgezondheidszorg van GGD IJsselland als Pactum zijn verbonden aan Nu Niet Zwanger. In beide organisaties zijn er aandachtsfunctionarissen aangesteld. Rianneke is aandachtsfunctionaris bij de Jeugdgezondheidszorg van GGD IJsselland: ‘Als jeugdverpleegkundige bespreek ik met ouders of ze een kinderwens hebben en of er vragen of knelpunten zijn op dat vlak. Daarnaast enthousiasmeer ik graag mijn collega’s om de kinderwens te bespreken met de ouders die wij zien en kunnen collega’s bij mij terecht met vragen rondom dit thema.’ Brigitte is aandachtsfunctionaris bij Pactum. Zij vertelt daarover: ‘Samen met nog een collega ben ik aanspreekpunt voor collega’s die te maken krijgen met jongeren en/of gezinnen met een kinderwens. Wij geven hen advies over hoe zij dit onderwerp in hun begeleiding kunnen bespreken.’

Ondersteuning vanuit de GGD

De GGD schoolt hulpverleners, organiseert intervisies en biedt ruimte om mee te denken op casuïstiek niveau en kan waar wenselijk het gesprek met de cliënt overnemen. Yvonne: ‘’Ik train en coach aandachtsfunctionarissen NNZ om hen zoveel mogelijk te faciliteren in het kunnen voeren van het gesprek over kinderwens, seksualiteit en anticonceptie. Tijdens de intervisies leren de aandachtsfunctionarissen veel over de NNZ-methodiek en worden er verbindingen gemaakt tussen verschillende organisaties onderling’. Rianneke nam deel aan een intervisiebijeenkomst en vertelt daarover: ‘Ik leerde bij de intervisiebijeenkomst hoe een bepaalde cultuur denkt over het gebruik van anticonceptie. Dit is goed om te weten wanneer we in gesprek gaan over de kinderwens, seksualiteit en anticonceptie’.

Samenwerken

Nu Niet Zwanger biedt opschalingsmogelijkheden voor hulpverlening en zorgt voor een verbinding tussen het medisch en sociaal domein. Brigitte: ‘Ik weet dat ik contact kan opnemen als ik advies of ondersteuning bij een traject nodig heb. Met de jeugdverpleegkundige van de GGD deel ik nu een traject. Het is fijn om elkaar via NNZ te kennen en te weten dat we dit vanuit onze beide expertises belangrijk vinden’. Het is belangrijk om in verbinding te zijn met elkaar, zo vertelt Rianneke: ‘Pactum en GGD IJsselland kunnen gezamenlijke cliënten hebben. Het is goed om van elkaar te weten dat je dit onderwerp met je cliënten bespreekt’.

Wil je meer weten over het Nu Niet Zwanger? Bekijk dan de webpagina Nu Niet Zwanger of neem contact met ons op via nunietzwanger@ggdijsselland.nl 

GGD IJsselland omarmt moderne standaarden en technieken.
Uw webbrowser ondersteunt deze standaarden niet. Stap daarom over op een recente browser zoals Chrome of Microsoft Edge.