Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

U bevindt zich op: Over de GGD  Nieuws

Bescherm je kind tegen voorkombare infectieziekten zoals kinkhoest, mazelen en bof

De vaccinatiegraad in Nederland daalt. Steeds minder mensen laten kun kinderen vaccineren tegen infectieziekten zoals kinkhoest, mazelen en bof. En dat terwijl deze ernstige infectieziekten te voorkomen zijn door een vaccinatie. Daarom roepen wij, net als alle GGD’en in Nederland, ouders op om hun kinderen te beschermen tegen deze voorkombare ziekten. 

Uitbraken kinkhoest, mazelen en bof in Nederland

Het aantal pasgeboren baby’s dat ernstig ziek wordt door kinkhoest neemt de afgelopen maanden snel toe. Sinds november 2023 is er een bof uitbraak gaande in gebieden met een lage vaccinatiegraad midden in het land. En ten slotte baren uitbraken van mazelen in Europa en Nederland zorgen nu de vaccinatiegraad in Nederland onder de 90% ligt. 

Kortom: voorkombare infectieziekten steken de kop op in Nederland. Voorkombaar, omdat er effectieve vaccins bestaan tegen deze ziekten. Maar doordat steeds meer ouders ervoor kiezen hun kinderen niet te laten vaccineren, krijgen deze ziekten weer een kans in Nederland.

Vaccineren beschermt tegen ziekte

In het Rijksvaccinatieprogramma zitten vaccinaties die kinderen beschermen tegen verschillende infectieziekten. Zo beschermt de BMR-vaccinactie tegen bof, mazelen en rodehond. En de DKTP-vaccinatie tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio. 

Heeft jouw kind niet alle vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma gehad? Dat kan alsnog. Kinderen kunnen tot 18 jaar een inhaalvaccinatie krijgen. Neem contact op met de Jeugdgezondheidszorg van GGD IJsselland om een afspraak te maken voor deze vaccinatie. Via telefoonnummer 088 - 443 07 02.

Ben jij ouder dan 18 jaar en wil je de BMR-prik alsnog halen? Neem dan contact op met team Reizigerszorg van GGD IJsselland. Zij bepalen in overleg met jou of en welke vaccinaties voor jou van belang zijn. Hier zijn wel kosten aan verbonden. Bel voor het maken van een afspraak: 088 - 443 06 33 (bereikbaar op werkdagen van 08.00 - 12.00 uur).

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over infectieziekten zoals mazelen, kinkhoest en bof op de website van het RIVM. Kijk voor meer informatie over het Rijksvaccinatieprogramma op de website: www.rijksvaccinatieprogramma.nl

GGD IJsselland omarmt moderne standaarden en technieken.
Uw webbrowser ondersteunt deze standaarden niet. Stap daarom over op een recente browser zoals Chrome of Microsoft Edge.