Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

U bevindt zich op: Over de GGD Nieuws

Coronaprik najaarsronde

Corona is niet weg. Het virus kan weer opleven. Mensen die een hoger risico lopen om ernstig ziek te worden door corona, kunnen daarom dit najaar een coronaprik halen. Met de coronaprik wordt de bescherming tegen corona weer op peil gebracht en wordt ziekenhuisopname of overlijden door corona zoveel mogelijk voorkomen.

Wie mag een prik halen?

De coronaprik is voor iedereen van 60 jaar of ouder, maar ook voor mensen van 18 tot en met 59 jaar die jaarlijks een uitnodiging krijgen voor de griepprik (bijvoorbeeld mensen met hart- en vaatziekten, diabetes of een longaandoening), medisch hoog risicogroepen en zwangeren. Ook zorgmedewerkers met direct patiënt- en/of cliëntcontact kunnen dit najaar de coronaprik halen. In individuele gevallen is het halen van de coronaprik ook mogelijk voor mensen die buiten de genoemde doelgroepen vallen. Bijvoorbeeld voor mensen met een kwetsbaar gezinslid.

Uitnodigingsbrief of afspraak via planjeprik.nl

  • Ben je 60 jaar of ouder? Dan ontvang je vanaf 19 september een uitnodigingsbrief van het RIVM voor het halen van de coronaprik bij de GGD.
  • Ben je tussen de 18 tot en met 59 jaar oud en ontvang je jaarlijks een uitnodiging voor de griepprik, of ben je zorgmedewerker, of ben je zwanger? Dan ontvang je geen uitnodigingsbrief. Je kunt zelf een afspraak maken bij de GGD. Dit is mogelijk vanaf 16 oktober en kan 24 uur per dag met DigiD via planjeprik.nl of tijdens kantooruren via 0800-7070.

Zonder afspraak een coronaprik halen bij de GGD kan nu nog niet. Later dit najaar wordt dat wel mogelijk. Wanneer en waar dat kan, zal te zien zijn op de website prikkenzonderafspraak.nl. U kunt de coronaprik tot eind december 2023 bij de GGD halen.

Ben je zwanger of heb je een doorverwijzing gekregen van een medisch specialist? Dan kun je het hele jaar door bij de GGD terecht. Met de coronaprik bescherm je jezelf tijdens de zwangerschap tegen ernstige ziekte door corona en wordt het risico verkleind dat je kindje te vroeg geboren wordt. Voor jou is de coronaprik daarom niet alleen dit najaar maar het hele jaar door beschikbaar, ook in 2024. Dat geldt ook voor volwassenen en kinderen uit medisch hoog risicogroepen die door een arts worden doorverwezen voor de coronaprik.

Nieuw vaccin

In de prikronde van dit najaar wordt gevaccineerd met een vaccin dat is aangepast aan de huidigesubvariant van omikron. Dit is het meest actueel beschikbare mRNA-vaccin.

De coronaprik is vrijwillig

Je kiest zelf of je de coronaprik wilt. Een coronaprik is dus niet verplicht. Informeer jezelf goed, zodat je de juiste keuze kunt maken.

Goed om te weten:

  • De coronaprik is gratis.
  • Je krijgt de prik in de bovenarm.
  • Neem een geldig identiteitsbewijs mee (rijbewijs, paspoort of ID-kaart)
  • Tijdens je bezoek aan de priklocatie mag je een mondneusmasker dragen, maar het is niet verplicht. Je mag de prikker ook vragen om een mondneusmasker te dragen.
  • Verzet je afspraak via planjeprik.nl/afspraak als je ziek bent of koorts hebt op de dag dat je de coronaprik krijgt.

Kijk ook op mijnvraagovercorona.nl

Heb je vragen of wil je meer informatie? Kijk dan op mijnvraagovercorona.nl 

 

GGD IJsselland omarmt moderne standaarden en technieken.
Uw webbrowser ondersteunt deze standaarden niet. Stap daarom over op een recente browser zoals Chrome of Microsoft Edge.