Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

U bevindt zich op: Over de GGD  Nieuws

Vaccinatie tegen rotavirus voor baby’s

Het rotavirus kan hevige diarree en uitdroging bij baby’s veroorzaken. Sinds 1 januari is daarom de vaccinatie tegen het rotavirus opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Baby’s geboren vanaf 1 januari 2024 kunnen dit druppelvaccin op het consultatiebureau krijgen.

Rotavirus

Het rotavirus veroorzaakt een ontsteking aan de maag en darmen en is heel besmettelijk. Kinderen krijgen koorts, (hevige) diarree, worden misselijk en moeten overgeven. Een infectie met het rotavirus komt vaak voor bij jonge kinderen. Elk jaar moeten er ongeveer 3.500 kinderen naar het ziekenhuis. Jaarlijks overlijden 5 tot 6 kinderen aan de gevolgen van een rotavirusinfectie. 

Vaccinatie tegen rotavirus

Om ziekenhuisopnamen en overlijden te voorkomen, zit de vaccinatie tegen het rotavirus sinds 1 januari 2024 in het Rijksvaccinatieprogramma. Het rotavirusvaccin beschermt kinderen tegen ernstig ziek worden door het rotavirus. De bescherming van het vaccin duurt minimaal 3 jaar. Kinderen zijn hiermee beschermd op de leeftijd waarop zij het meest kwetsbaar zijn.

Vaccinatie via druppels

De vaccinatie is geen prik, maar wordt gegeven door druppels via de mond. Bij GGD IJsselland krijgen baby’s de druppels op het consultatiebureau als ze 6-7 weken oud zijn en nog een keer als ze 10-11 weken oud zijn. De vaccinatie is niet nieuw: sinds 2006 wordt het in steeds meer landen gegeven. In die landen is het aantal ziekenhuisopnamen van kinderen met een rotavirusinfectie flink gedaald. 

Bijwerkingen

Zoals bij elke vaccinatie kunnen er bijwerkingen zijn na een vaccinatie met het rotavirusvaccin. Kinderen voelen zich dan niet zo lekker of krijgen een beetje diarree. Dat is minder erg en duurt korter dan de klachten die door het virus ontstaan. Er kunnen ook andere (zeldzame) bijwerkingen zijn. Die staan op de website van het Rijksvaccinatieprogramma.

 

GGD IJsselland omarmt moderne standaarden en technieken.
Uw webbrowser ondersteunt deze standaarden niet. Stap daarom over op een recente browser zoals Chrome of Microsoft Edge.