Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

U bevindt zich op:  Professionals

Infectiepreventieweek van start

We krijgen er in ons leven allemaal mee te maken: infectieziekten. Verkoudheidsvirussen, buikgriep en waterpokken; een kleine greep uit het grote aantal infectiezieken. Ze hebben één ding gemeen; de ziekte wordt veroorzaakt door een ziekteverwekker. Door goede hygiëne en infectiepreventie zijn infecties vaak te voorkomen. In de infectiepreventieweek van 22-26 mei besteden we daarom graag wat extra aandacht aan infectiepreventie.

Volg ons deze week via onze socials
Ben je benieuwd naar handige tips, leuke weetjes en informatie op het gebied van hygiëne en infectiepreventie? Hou onze socials dan goed in de gaten deze week! Je volgt ons via Facebook, Instagram, Twitter en LinkedIn. We plaatsen posts over onder andere handhygiëne, darmflora, veilig BBQ’en en veilig tatoeëren.

Bacteriën, virussen en schimmels
Een ziekteverwekker wordt ook wel een micro-organisme genoemd. Voorbeelden hiervan zijn bacteriën, virussen en schimmels. Je wordt niet ziek van alle micro-organismen. In tegendeel, er zijn veel micro-organismen die de mens juist helpen. Bepaalde bacteriën op de huid zorgen er bijvoorbeeld voor dat een ziekteverwekker zich niet kan hechten aan de huid en je niet ziek wordt.

Wat doet de GGD?
Als een micro-organisme toch ziekmakend is en het een risico is voor de volksgezondheid, dan heeft de GGD een rol in het beperken van de verspreiding van de ziekteverwekker. Afgelopen jaren was dit zichtbaar in de bestrijding van COVID-19, maar ook kleinere uitbraken van infectieziekten worden bij de GGD gemeld.

De GGD heeft ook een rol in het voorkómen van infectieziekten, dit noemen we infectiepreventie. Bij kinderen gebeurt dit bijvoorbeeld door het vaccineren volgens het Rijksvaccinatie Programma. De GGD voert ook hygiëne inspecties uit bij tattoo- en piercingshops en asielzoekerscentra met als doel om het risico op ziekte zo klein mogelijk te maken.

Over de infectiepreventieweek
Ook de Regionale Netwerken Antibioticaresistentie hebben een uitgebreid programma met webinars, een quiz en een winactie. Meer informatie over het landelijke programma is terug te vinden op www.infectiepreventieweek.nl.

GGD IJsselland omarmt moderne standaarden en technieken.
Uw webbrowser ondersteunt deze standaarden niet. Stap daarom over op een recente browser zoals Chrome of Microsoft Edge.