Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

MRSA

Alle mensen hebben bacteriën op hun lichaam. Bijvoorbeeld op de huid en in de neus, keel, darmen of urine. Een stafylokok (stafylococcus aureus)  is daar een voorbeeld van. Deze bacterie komt veel voor bij mensen: in Nederland heeft 30% van de mensen zo’n bacterie op de huid.  Meestal heb je daar geen last van.  

De MRSA-bacterie is ook een stafylokok. MRSA staat voor Meticilline Resistente Stafylococcus Aureus. In de volksmond wordt het ook wel de ziekenhuisbacterie genoemd. Dat wil zeggen dat sommige antibiotica niet goed werken om deze tegen te gaan, maar dat andere antibiotica worden ingezet. In Nederland komt MRSA bij 1 % van de mensen voor.

Vragen en antwoorden over MRSA

Hoe kun je MRSA krijgen?
MRSA kun je oplopen via intensief contact (zoals bij het verzorgen, aan-/uitkleden, helpen bij het toiletbezoek, verschonen, wonden verschonen). Vaak verdwijnt MRSA al snel weer van de huid. Je merkt er dan helemaal niks van dat je even MRSA hebt gehad. Net als dat je niet merkt dat je andere bacteriën op je huid hebt.  Via normaal dagelijks contact, zoals met een hand geven, loop je geen MRSA op.

Wie kan MRSA krijgen? En wie loopt extra risico om ziek te worden?
Iedereen kan MRSA krijgen. Voor de meeste mensen is MRSA geen probleem. Zieke mensen of ouderen kunnen wel ziek worden van MRSA. In ziekenhuizen en verpleeghuizen is het risico dus ook groter.
Patiënten in het ziekenhuis of verpleeghuis kunnen ook sneller een infectie krijgen. Bijvoorbeeld door een chronische ziekte of door een operatie.

Wat merk je ervan?
Mensen hebben MRSA bij zich zonder dat ze dat merken. Meestal weet je ook niet of je de MRSA-bacterie hebt. Dat maakt gelukkig ook niet uit. Gezonde mensen worden niet ziek van MRSA. Als je de MRSA-bacterie bij je hebt zonder dat je dat merkt, noemen we je een 'MRSA-drager'.

Soms kun je wel ziek worden van MRSA.  Dat gebeurt vooral bij mensen die al ziek zijn. Je kunt verschillende klachten krijgen. Bijvoorbeeld een steenpuist of longontsteking. Maar dat komt gelukkig niet vaak voor. Een ‘gewone’ stafylokok kan dezelfde klachten geven. Heb je een MRSA-bacterie bij je en krijg je antibiotica als behandeling, dan kan het zijn dat er andere antibiotica nodig is om goed te werken.

Hoe kan MRSA worden voorkomen?
Je kunt MRSA niet helemaal voorkomen. Er zijn wel maatregelen die ervoor zorgen dat er zo min mogelijk verspreiding is:

  • Handen wassen helpt goed tegen verspreiding van MRSA. Het is altijd belangrijk om goed je handen te wassen;
  • In ziekenhuizen en verpleeghuizen worden patiënten met MRSA bijvoorbeeld op een eenpersoonskamer gelegd.

Vragen en antwoorden over MRSA voor ouders

Loopt mijn kind risico als op een school een leerling is met mrsa?
Nee, je kind loopt geen risico. Scholen, kinderdagverblijven of speciaal onderwijs-locaties nemen standaard hygiënemaatregelen.

Kan ik mijzelf beschermen of moet mijn kind zich beschermen?
Nee, dat is niet nodig. MRSA wordt overgedragen via intensief contact. Normale handhygiëne is genoeg. Via normale dagelijkse contacten wordt het nauwelijks overgedragen.

Kan ik nog een school binnenkomen waar iemand MRSA heeft?
Ja, je kunt je kind normaal ophalen. Ook handen schudden met kinderen of medewerkers is geen risico/probleem.

Kan het eten dat school gemaakt is wel gegeten worden?
Ja, handen wassen en hygiëne bij het klaarmaken van voedsel moet altijd gedaan worden.

Kun je buiten spelen thuis of op het schoolplein?
Ja, er verandert niets. Handen wassen blijft uiteraard altijd belangrijk.

Kan mijn kind met vriendjes of vriendinnetjes van school spelen?
Ja, dat kan. Door samen te spelen loop je geen extra risico.

Moet ik het mijn huisarts vertellen?
Nee, dit is niet nodig. Je hebt geen risico gelopen. Alleen als je klachten hebt, kun je de huisarts vragen deze te onderzoeken.

Lopen zieke of zwakke familieleden risico?
Je hoort altijd goed je handen te wassen na bijvoorbeeld toiletbezoek of voor het eten. Dit is dus ook belangrijk bij zorgcontacten*. Je kunt het team Infectieziektebestrijding van GGD IJsselland bellen voor vragen over je persoonlijke situatie.

Hoe gaan medewerkers met klasgenoten om in een klas waar een kind is dat de MRSA-bacterie bij zich draagt?
Er is in de klas geen intensief contact tussen leerlingen, dus klasgenoten van de leerling lopen geen risico. Basishygiëne blijft belangrijk voor iedereen, maar dat geldt overal en altijd.

Moet ik thuis ook desinfectans gebruiken als ik zorgcontact* heb met iemand met MRSA?
Nee, dat is niet nodig. Normale handhygiëne is altijd al het advies en dat is nu niet anders.

*Zorgcontact is het verzorgen, aan-/uitkleden, helpen bij het toiletbezoek, verschonen, wonden verschonen etc van iemand.

Kijk voor meer informatie over infectieziekten op de website van het RIVM.

GGD IJsselland omarmt moderne standaarden en technieken.
Uw webbrowser ondersteunt deze standaarden niet. Stap daarom over op een recente browser zoals Chrome of Microsoft Edge.