Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

Het nieuwe coronavirus

Telefoonnummers

Landelijk informatienummer
Voor vragen over corona is er een algemeen nummer: 0800 - 1351  (7 dagen per week 8.00-22.00 uur)

GGD IJsselland
Contact met GGD IJsselland bij vragen over het coronavirus: 088 - 443 03 70

Voor ouderen
Voor ouderen heeft de ANBO het telefoonnumer: 0348 - 46 66 66 (7 dagen per week 09.00-21.00 uur). Ouderen met een migratie-achtergrond kunnen bellen met KBO-PCOB: 030 - 3400 600 (ma. t/m vrij. 9.00-17.00 uur).

Het Rode Kruis
Mensen in quarantaine of thuisisolatie kunnen bellen met het Rode Kruis: 070 - 44 55 888 (ma. t/m vrij. 09.00-21.00 uur. Op zat. 10.00-16.00 uur).

Landelijke maatregelen

Er gelden landelijk maatregelen. Op verschillende momenten zijn maatregelen aangekondigd:

Over het nieuwe coronavirus

Er is een uitbraak van een nieuw coronavirus. In veel landen is het virus vastgesteld, waaronder Nederland. Mensen die ziek zijn, hebben klachten als hoesten, benauwdheid en koorts (hoger dan 38 graden).

Op onze website houden we in een algemeen nieuwsbericht de belangrijkste informatie actueel. In een apart nieuwsbericht staat informatie voor scholen en kindercentra. Voor zorgprofessionals hebben we informatie en links, bijvoorbeeld over de meldingsplicht van het nieuwe coronavirus.

Heb je klachten?

Heb je klachten als neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts? Blijf dan thuis en denk aan je hand- en hoesthygiëne zodat je anderen niet aansteekt. Mijd sociaal contact. Bel pas met je huisarts als klachten verergeren.

Kan de GGD mij testen op corona?

We volgen als GGD de richtlijnen voor testbeleid van het RIVM. Dit betekent dat niet iedereen die klachten heeft getest kan worden. Heb jij klachten die passen bij corona en ben jij ziek thuis? Dan word je in principe niet getest. Op dit moment gelden namelijk dezelfde maatregelen voor mensen die COVID-19 hebben als voor mensen die niet besmet zijn, maar wel soortgelijke klachten hebben. Dat houdt in: thuis blijven en uitzieken. 

In een uitzonderlijk geval in de thuissituatie kan een huisarts besluiten dat een test wel nodig is. De huisarts kan dit dan regelen in overleg met het lokale laboratorium en/of de GGD. Patiënten in het ziekenhuis met klachten die passen bij het coronavirus worden wel getest. 

Hoe kan ik voorkomen dat ik een virus verspreid?

De belangrijkste maatregelen die je kunt nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn heel simpel. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen. Het zijn:

  • Blijf zoveel mogelijk thuis 
  • Was je handen regelmatig
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes
  • Ga je toch naar buiten? Houd afstand van elkaar (1,5 meter)

 
Informatie van het RIVM en Rijksoverheid

Laatste update: 1 april 2020