Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

U bevindt zich op: HomeCorona Coronavaccinatie

Coronavaccinatie

De coronavaccinaties zijn gratis. Je kiest zelf of je je wilt laten vaccineren tegen corona. 

Extra prik na coronabesmetting

 • Voor mensen die een coronabesmetting, 1 basisvaccinatie en 1 boosterprik hebben gehad
 • Alleen mogelijk op afspraak
 • Soort vaccin: mRNA

In Nederland wordt een coronabesmetting gezien als een eerste vaccinatie. Dit betekent, dat mensen die besmet raakten, hierna één mRNA-vaccin en vervolgens een booster konden krijgen. Dat gold vervolgens als een volledige, afgeronde vaccinatie. Intussen blijkt dat sommige landen hier anders naar kijken. Daar worden mensen als ‘volledig gevaccineerd’ beschouwd na drie prikken: twee basisvaccinaties plus een booster. Hierdoor kan bij deze groep mensen problemen ontstaan. Namelijk, dat zij in sommige landen een prik tekortkomen én dus niet vrij kunnen reizen.

Afspraak maken

Je kunt een afspraak maken door te bellen naar 0800 - 7070 (7 dagen per week 8 - 20 uur). 

Meer informatie

Bekijk de informatie op rijksoverheid.nl.

Extra prik na Janssen

 • Voor mensen die 1 Janssen- en 1 boosterprik hebben gehad
 • Alleen mogelijk op afspraak
 • Soort vaccin: mRNA

Als je 1 prik Janssen én 1 booster hebt gehad, ben je volledig gevaccineerd en geboosterd. Dit is voldoende voor de meeste landen die een Digitaal Corona Certificaat (DCC) vragen bij inreizen. In sommige Europese landen, waaronder Duitsland, is dit niet voldoende. Volgens de Gezondheidsraad is een extra prik meestal niet nodig, maar er is ook geen bezwaar tegen. Het kabinet heeft daarom besloten dat iedereen die dat wil, na Janssen en een booster ook nog de extra prik kan krijgen.

Afspraak maken

Je kunt een afspraak maken door te bellen naar 0800 - 1295 (7 dagen per week 8 - 20 uur). 

Meer informatie

Bekijk de informatie op rijksoverheid.nl.

Herhaalprik

 • Voor mensen vanaf 60 jaar, bewoners van verpleeghuizen, volwassenen met downsyndroom of een ernstige immuunstoornis
 • Mogelijk met afspraak en zonder afspraak 
 • Soort vaccin: mRNA

Mensen vanaf 60 jaar, bewoners van verpleeghuizen, volwassenen met downsyndroom of een ernstige immuunstoornis krijgen een uitnodiging voor een herhaalprik of 2e booster. De herhaalprik verbetert de werking van eerdere vaccinaties.

Met afspraak

Je kunt telefonisch een afspraak maken voor al onze vaccinatielocaties. In de brief staat uitgelegd hoe je dit kunt doen.

Zonder afspraak

Je kunt zonder afspraak een herhaalprik krijgen op al onze vaccinatielocaties. Neem je identiteitsbewijs mee.

Meer informatie

Lees hier meer over de herhaalprik.

Boosterprik

Een boostervaccinatie is een extra prik om de bescherming tegen corona op peil te brengen. Dit helpt tegen ernstige ziekte en sterfte door het coronavirus. De boostervaccinatie moet in ieder geval 3 maanden na de laatste coronavaccinatie of -besmetting gegeven worden.

Boosterprik met mRNA-vaccin

 • Voor iedereen vanaf 12 jaar (jongeren tot en met 15 jaar moeten een ouder meenemen)
 • Mogelijk met en zonder afspraak

Zonder afspraak

Je kunt zonder afspraak een boosterprik krijgen op al onze vaccinatielocaties.

Met afspraak

Je kunt een afspraak maken door te bellen naar de landelijke afsprakenlijn: 0800 - 7070 (7 dagen per week 8 - 20 uur). 

Boosterprik met Janssen-vaccin

 • Voor iedereen vanaf 18 jaar
 • Alleen mogelijk op afspraak

Alleen op afspraak

Dit is alleen mogelijk op afspraak bij onze vaccinatielocatie in Deventer en Zwolle. Je kunt een afspraak maken door te bellen naar 0800 - 1295 (7 dagen per week 8 - 20 uur). 

Meer informatie

Bekijk onze pagina over de boosterprik of de informatie op rijksoverheid.nl.

1e en 2e coronavaccinatie

Iedereen van 5 jaar en ouder kan een coronavaccinatie krijgen. Welk vaccin je krijgt en of je een afspraak moet maken, hangt af van jouw leeftijd:

18 jaar en ouder

Jongeren van 12 t/m 17 jaar

Lees meer over op coronavaccinatie.nl/jongeren of op jouwggd.nl

 • Mogelijk met en zonder afspraak (een ouder mag mee)
 • Soort vaccin: BioNTech/Pfizer

Kinderen van 5 t/m 11 jaar

Bekijk de pagina met informatie over coronavaccinatie voor kinderen van 5 tot 12 jaar.

 • Alleen mogelijk op afspraak (een ouder moet mee en zijn of haar identiteitsbewijs laten zien)
 • Soort vaccin: BioNTech/Pfizer

Afspraak maken

Je kunt een afspraak maken door te bellen naar de landelijke afsprakenlijn: 0800 - 7070 (7 dagen per week 8 - 20 uur). 

Afspraak maken voor Novavax

Maak een afspraak via 0800 - 0174. Dit is alleen mogelijk op onze locaties in Deventer en Zwolle.

3e coronavaccinatie

De basisvaccinatie tegen corona bestaat in de meeste gevallen uit 2 prikken. Mensen met een ernstige afweerstoornis hebben soms een 3e prik nodig voor een optimale bescherming tegen corona. Deze 3e prik is geen boosterprik. Op rivm.nl vind je meer informatie.

Afspraak maken

Als je in aanmerking komt voor een 3e vaccinatie, ontvang je een uitnodiging van jouw behandeld arts. In de uitnodigingsbrief staat een speciaal telefoonnummer waarmee je een afspraak kunt maken. De vaccinatie gebeurt op een vaste vaccinatielocatie van GGD met een mRNA-vaccin.

Afspraak verzetten als je klachten hebt

Heb je coronagerelateerde klachten? Verzet of annuleer dan je afspraak. Dat kan via www.coronavaccinatie-afspraak.nl of door te bellen naar de landelijke afsprakenlijn. Dit kan niet via de regionale GGD.

3e prik is geen booster in CoronaCheck

Heb je na de basisvaccinatie nog geen boosterprik gehaald? Dan vervalt de QR-code 9 maanden na je laatste prik. Dat geldt dus ook na een 3e vaccinatie, want dat is onderdeel van de basisvaccinatie bij mensen met een medische indicatie. Heb je een 3e prik gehad? Dan raden wij je aan om ook de boosterprik te halen, zodat je goed beschermd blijft. De boosterprik kun je 3 maanden na je laatste vaccinatie krijgen.


Tips voor je afspraak

Voorbereiding van je afspraak

Prikangst

Heb je prikangst, maar wil je wel graag een coronavaccinatie? Kom dan gerust langs voor meer informatie. Je bent welkom bij al onze vaccinatielocaties. Lees hier meer over coronavaccinatie en prikangst.

Kom alleen naar de afspraak

We kunnen vanwege veiligheid geen extra mensen toelaten in de vaccinatiehal. Uiteraard mag je wel iemand vragen om je naar de afspraak te rijden. Diegene kan dan buiten wachten. Houd er rekening mee dat het wel even kan duren voordat de gevaccineerde weer terug is. Een uitzondering: je mag wel een begeleider meenemen als je zelf niet naar binnen kunt of last hebt van prikangst. 

Wat moet ik meenemen?

Wil je bij bezoek aan de priklocatie het volgende meenemen?

 • Een mondkapje
 • Je identificatiebewijs (een ID-kaart of paspoort). Kinderen zonder eigen ID-bewijs moeten hun BSN (burgerservicenummer) meenemen;
 • De ingevulde gezondheidsverklaring;
 • Trek kleding aan waarbij je makkelijk je bovenarm bloot maakt;
 • Eventueel je gele vaccinatieboekje voor een registratie van je vaccinatie.

Op onze locaties blijven de maatregelen van 1,5 meter afstand en het dragen van een mondkapje gelden.

Tijdens de afspraak

Bij aankomst meld je je bij de vaccinatielocatie. Hier worden je ID-bewijs en gezondheidsverklaring gecontroleerd. Is dit akkoord? Dan krijg je je vaccinatie van één van onze medewerkers. We willen zeker weten dat je geen bijwerkingen krijgt, daarom zit je na de vaccinatie nog 15 minuten in een wachtruimte. Er is altijd een arts aanwezig op de vaccinatielocaties van GGD IJsselland. Bij en in de locatie houd je 1,5 meter afstand tot anderen. Vanwege privacy en veiligheid mag je niet fotograferen of filmen op de vaccinatielocaties.

In onderstaande video's nemen Mathilde en Dyon je mee naar de afspraak.

Na je afspraak

Blijf je houden aan de maatregelen

Na vaccinatie is er helaas nog een kleine kans om het coronavirus toch te verspreiden. En dus anderen kan besmetten. Daarom gelden voor iedereen in Nederland dezelfde coronaregels, ook als je gevaccineerd bent. Bij klachten moet je je dus ook nog steeds laten testen. Op rijksoverheid.nl vind je meer informatie over dit onderwerp.

Laat weten dat je gevaccineerd bent

Vanwege privacy en veiligheid mag je niet fotograferen of filmen bij de vaccinatielocaties. Dit betekent natuurlijk niet dat je niets kunt delen over je vaccinatie. Wil je mensen in je omgeving laten weten dat je gevaccineerd bent? Maak dan thuis je eigen ‘Ik stroop mijn mouw op’ poster.

Bijwerkingen en medische vragen

Voor medische vragen over de coronavaccinatie kun je contact opnemen met je huisarts of bellen naar het hiervoor bestemde telefoonnummer in de uitnodigingsbrief. Bijwerkingen kun je melden bij Bijwerkingencentrum Lareb. Na de prik kun je nog een paar dagen last hebben van spierpijn of koorts. Dit is normaal. Als je je zorgen maakt kun je het beste contact opnemen met je huisarts.


CoronaCheck

 • Via CoronaCheck.nl kun je een coronabewijs aanmaken. Open de CoronaCheck-app of website en log in met je DigiD. Je gegevens worden dan automatisch opgehaald uit de systemen van: RIVM (als je daarvoor toestemming hebt gegeven), GGD en ziekenhuizen. Heb je geen computer of kom je er niet uit? Volg dan de stappen in de CoronaCheck Wegwijzer of bekijk de oplossingen die rijksoverheid.nl aanbiedt. Als je een boostervaccinatie krijgt, blijft je coronabewijs gewoon geldig.
 • Heb je een geel vaccinatieboekje? Dan kunnen we hier tijdens je afspraak een registratie in zetten van je coronavaccinatie. Ben je al volledig bij GGD gevaccineerd en wil je alsnog een registratie in je gele boekje? Bekijk dan dit nieuwsbericht.
 • Ga je op reis? Bereid je reis dan goed voor en bekijk de reisadviezen op wijsopreis.nl van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Landen bepalen zelf wat ze accepteren bij binnenkomst en onder welke voorwaarden. Het 24/7 BZ Contactcenter is bereikbaar voor vragen hierover.

GGD IJsselland omarmt moderne standaarden en technieken.
Uw webbrowser ondersteunt deze standaarden niet. Stap daarom over op een recente browser zoals Chrome of Microsoft Edge.