Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

U bevindt zich op: HomeCorona Coronavaccinatie

Coronavaccinatie

De coronavaccinatie is gratis. Je kiest zelf of je je wilt laten vaccineren tegen corona. Hier vind je meer informatie:

1e en 2e coronavaccinatie

18 jaar en ouder

Dan kun je bij ons terecht voor een coronavaccinatie. Dat kan met en zonder afspraak. Je krijgt een mRNA-vaccin.

Jongeren van 12 t/m 17 jaar

Jongeren vanaf 12 jaar mogen gevaccineerd worden tegen corona. Je wordt gevaccineerd met BioNTech/Pfizer. Je komt in principe alleen naar de vaccinatielocatie, maar je mag een ouder meebrengen. Lees hier meer over op coronavaccinatie.nl/jongeren of op jouwggd.nl

Kinderen van 5 t/m 11 jaar

Vanaf 18 januari 2022 krijgen kinderen van 5 tot en met 11 een uitnodigingsbrief met belangrijke informatie over de vaccinatie tegen corona. Ouders kunnen dan de landelijke afsprakenlijn bellen om een afspraak te maken voor hun kind. De kinderen krijgen 2 prikken met een kinderdosis van het BioNTech/Pfizer-vaccin. Lees meer over coronavaccinatie voor 5 tot en met 11-jarigen.

Zwanger en vaccinatie

Zwangere vrouwen hebben een grotere kans om ernstig ziek te worden door het coronavirus dan niet zwangere vrouwen. Daarom krijgen zwangere vrouwen het advies om zich te laten vaccineren. Meer informatie over coronavaccinatie tijdens zwangerschap vind je op de website van het RIVM of bekijk deze video van het Ministerie van VWS.

Met en zonder afspraak

Je kunt zonder afspraak langskomen op onze vaccinatielocaties. Bekijk de locaties en actuele openingstijden

Afspraak maken

Je kunt ook nog steeds een afspraak maken door te bellen met de landelijke afsprakenlijn: 0800 - 7070. Je maakt meteen 2 prikafspraken.

Afspraak verzetten als je klachten hebt

Heb je coronagerelateerde klachten? Verzet dan je afspraak. Je kunt de landelijke afsprakenlijn 0800 - 7070 bellen om je afspraak te annuleren. Dit kan niet via de regionale GGD.

3e coronavaccinatie (alleen op afspraak)

Als je in aanmerking komt voor een 3e vaccinatie (niet te verwarren met de boosterprik) vanwege een ernstige afweerstoornis, ontvang je een uitnodiging van het ziekenhuis. Hierin staat een speciaal telefoonnummer waarmee je een afspraak kunt maken. De vaccinatie gebeurt op een vaste vaccinatielocatie van GGD met een mRNA-vaccin (Pfizer of Moderna). Op rijksoverheid.nl en rivm.nl vind je meer informatie.

Afspraak verzetten als je klachten hebt

Heb je coronagerelateerde klachten? Verzet dan je afspraak. Je kunt de landelijke afsprakenlijn 0800 - 7070 bellen om je afspraak te annuleren en meteen een nieuwe afspraak te maken. Dit kan niet via de regionale GGD.

Voorbereiding van je afspraak

Prikangst

Heb je prikangst, maar wil je wel graag een coronavaccinatie? Kom dan gerust langs voor meer informatie. Je bent welkom bij al onze vaccinatielocaties. Lees hier meer over coronavaccinatie en prikangst.

Kom alleen naar de afspraak

We kunnen vanwege veiligheid geen extra mensen toelaten in de vaccinatiehal of prikbus. Uiteraard mag je wel iemand vragen om je naar de afspraak te rijden. Diegene kan dan buiten of in de auto wachten. Houd er rekening mee dat het wel even kan duren voordat degene die gevaccineerd wordt weer terug is. Een uitzondering: je mag wel een begeleider meenemen als je zelf niet naar binnen kunt of last hebt van prikangst. 

Wat moet ik meenemen?

Wil je bij bezoek aan de priklocatie het volgende meenemen?

  • Een mondkapje
  • Je identificatiebewijs (een ID-kaart of paspoort). Ben je 12 of 13? Neem dan je BSN (burgerservicenummer) mee;
  • De ingevulde gezondheidsverklaring;
  • Trek kleding aan waarbij je makkelijk je bovenarm bloot maakt;
  • Alleen bij de boosterprik: je uitnodigingsbrief;
  • Eventueel je gele vaccinatieboekje voor een registratie van je vaccinatie.

Op onze locaties blijven de maatregelen van 1,5 meter afstand en het dragen van een mondkapje gelden.

Tijdens de afspraak

Bij aankomst meld je je bij de vaccinatielocatie. Hier krijg je een check op je ID en gezondheidsverklaring. Is dit akkoord? Dan krijg je je vaccinatie van één van onze medewerkers. We willen zeker weten dat je geen bijwerkingen krijgt, daarom zit je na de vaccinatie nog 15 minuten op een stoel. Er is altijd een arts aanwezig op de vaccinatielocaties van GGD IJsselland. Bij en in de locatie houd je 1,5 meter afstand tot anderen. Vanwege privacy en veiligheid mag je niet fotograferen of filmen bij de vaccinatielocaties.

In onderstaande video's nemen Mathilde en Dyon je mee naar de afspraak.

Na je afspraak

Blijf je houden aan de maatregelen

Na vaccinatie is er helaas nog een kleine kans om het coronavirus toch te verspreiden. En dus anderen kan besmetten. Daarom gelden voor iedereen in Nederland dezelfde coronaregels, ook als je gevaccineerd bent. Bij klachten moet je je dus ook nog steeds laten testen. Op rijksoverheid.nl vind je meer informatie over dit onderwerp.

Laat weten dat je gevaccineerd bent

Vanwege privacy en veiligheid mag je niet fotograferen of filmen bij de vaccinatielocaties. Dit betekent natuurlijk niet dat je niets kunt delen over je vaccinatie. Wil je mensen in je omgeving laten weten dat je gevaccineerd bent? Maak dan thuis je eigen ‘Ik stroop mijn mouw op’ poster.

Bijwerkingen en medische vragen

Voor medische vragen over de coronavaccinatie kun je contact opnemen met je huisarts of bellen naar het hiervoor bestemde telefoonnummer in de uitnodigingsbrief. Bijwerkingen kun je melden bij Bijwerkingencentrum Lareb. Na de prik kun je nog een paar dagen last hebben van spierpijn of koorts. Dit is normaal. Als je je zorgen maakt kun je het beste contact opnemen met je huisarts.


CoronaCheck

  • Via CoronaCheck.nl kun je een coronabewijs aanmaken. Open de CoronaCheck-app of website en log in met je DigiD. Je gegevens worden dan automatisch opgehaald uit de systemen van: RIVM (als je daarvoor toestemming hebt gegeven), GGD en ziekenhuizen. Heb je geen computer of kom je er niet uit? Volg dan de stappen in de CoronaCheck Wegwijzer of bekijk de oplossingen die rijksoverheid.nl aanbiedt. Als je een boostervaccinatie krijgt, blijft je coronabewijs gewoon geldig.
  • Heb je een geel vaccinatieboekje? Dan kunnen we hier tijdens je afspraak een registratie in zetten van je coronavaccinatie. Ben je al volledig bij GGD gevaccineerd en wil je alsnog een registratie in je gele boekje? Bekijk dan dit nieuwsbericht.
  • Ga je op reis? Bereid je reis dan goed voor en bekijk de reisadviezen op wijsopreis.nl van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Landen bepalen zelf wat ze accepteren bij binnenkomst en onder welke voorwaarden. Het 24/7 BZ Contactcenter is bereikbaar voor vragen hierover.

GGD IJsselland omarmt moderne standaarden en technieken.
Uw webbrowser ondersteunt deze standaarden niet. Stap daarom over op een recente browser zoals Chrome of Microsoft Edge.