Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

HPV-vaccinatie

Iedereen van 10 tot en met 26 jaar kan zich laten vaccineren tegen HPV. Voor deze vaccinaties krijg je een uitnodiging via de post. 

Wat is HPV?

HPV is een virus, het humaan papillomavirus. Van dat virus merk je meestal niks, maar het is wel heel besmettelijk. Acht op de tien mensen raken een of meerdere keren in hun leven besmet met HPV. Gelukkig ruimt je lichaam het virus meestal zelf op. Bij sommige mensen gebeurt dat niet, dan kan er 10 tot 15 jaar later kanker ontstaan, bijvoorbeeld aan de baarmoederhals of de penis. In Nederland krijgen elk jaar gemiddeld 1.100 vrouwen en 400 mannen kanker door HPV. 

Hoe kom je aan HPV?

HPV is heel besmettelijk. Het virus kan worden overgedragen via de handen, huid, of mond als je vrijt met iemand die besmet is. HPV komt veel voor. De persoon met wie je samen bent kan het virus dus bij zich dragen zonder dit zelf te weten. En dan kun jij ook besmet raken.

De HPV-vaccinatie

Het HPV-vaccin beschermt tegen verschillende soorten HPV-kanker. De vaccinatie werkt het beste als je nog geen HPV-besmetting hebt. Het is dus belangrijk dat je de vaccinatie krijgt voordat je seksueel actief wordt, maar ook als je al seksueel actief bent kan de vaccinatie HPV-kanker voorkomen. Voor een goede bescherming heb je twee vaccinaties nodig. Op de website van het RIVM staat meer informatie over het HPV-vaccin en de werking ervan.

Twijfel je?

Weet je niet zeker of de HPV-vaccinatie voor jou de juiste keuze is? Dan kan de HPV keuzehulp je wellicht helpen.

HPV-vaccinatie en coronavaccinatie

Heb je een uitnodiging voor de HPV-vaccinatie en laat je je ook vaccineren tegen bijvoorbeeld corona? Dan is het goed om te weten dat er geen tijd tussen de HPV-vaccinatie en andere vaccinaties hoeft te zitten. 


Waar en wanneer kun je je prik halen?

Van 19 tot en met 26 jaar

Bekijk deze pagina over HPV-vaccinaties voor 19- tot en met 26-jarigen.

Vanaf 27 jaar

Ben je vóór 1996 geboren en wil je je graag vaccineren tegen HPV? Dat kan, bijvoorbeeld via de huisarts. Je moet de vaccinaties dan wel zelf betalen. 

Van 12 tot en met 18 jaar

Alle 12- tot 18-jarige jongens en meisjes die nog niet tegen HPV zijn gevaccineerd, kregen in 2022 of krijgen in 2023 een uitnodiging voor de vaccinaties. 

Wanneer krijg je een uitnodiging?

  • Jongeren die zijn geboren in 2004, 2006, 2008, 2009 en 2012 hebben in 2022 een uitnodiging gekregen
  • Jongeren die zijn geboren in 2005, 2007, 2010, 2011 en 2013 krijgen de uitnodiging in 2023

De vaccinatie-afspraak

De HPV-vaccinaties geven we op afspraak bij een consultatiebureau of vaccinatielocatie bij jou in de buurt. Neem het volgende mee naar jouw afspraak:

  • De oproepkaart van het RIVM
  • Het ingevulde toestemmingsformulier
  • Je identiteitsbewijs (als je 14 jaar of ouder bent)

Vanaf 10 jaar

Jongens en meisjes ontvangen een uitnodiging voor de HPV-vaccinaties in het jaar dat ze 10 jaar worden. 

2 vaccinaties

Kinderen vanaf 10 jaar krijgen 2 vaccinaties. Een halfjaar na de eerste vaccinatie krijg je een uitnodiging voor de tweede vaccinatie.

Wanneer krijg je een uitnodiging?

In het jaar dat je 10 jaar wordt.

De vaccinatie-afspraak

De HPV-vaccinaties geven we op afspraak bij een consultatiebureau of vaccinatielocatie bij jou in de buurt. Neem het volgende mee naar jouw afspraak:

  • De oproepkaart van het RIVM
  • Het ingevulde toestemmingsformulier

GGD IJsselland omarmt moderne standaarden en technieken.
Uw webbrowser ondersteunt deze standaarden niet. Stap daarom over op een recente browser zoals Chrome of Microsoft Edge.