Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

Vaccinaties voor zwangeren

Als je zwanger bent, kun je drie vaccinaties halen. Tegen griep, tegen kinkhoest (22 wekenprik) en tegen corona. Met deze vaccinaties bescherm je je baby en jezelf. De vaccinaties zijn veilig voor je baby en voor jezelf. Je krijgt de vaccinatie(s) op het consultatiebureau. Je kiest zelf welke vaccinaties wilt. 

De 22 wekenprik en de coronaprik geven we het hele jaar. De griepprik geven we in de periode van 15 oktober tot 1 maart.

22 wekenprik

Kinkhoest is voor baby’s een ernstige ziekte. Je kunt je baby beschermen door zelf de vaccinatie tegen kinkhoest te nemen. Dat kan met de 22 wekenprik tegen kinkhoest. Je lichaam maakt na de vaccinatie antistoffen aan tegen kinkhoest. Via de navelstreng geef je de antistoffen door aan je baby. Als jij je laat vaccineren, heeft je baby straks 1 prik minder nodig.

Wanneer vaccineren

Haal de vaccinatie zo vroeg mogelijk na de 20 weken echo. Rond 22 weken zwangerschap. Dan is de kans groter dat je kindje, ook als het te vroeg geboren wordt, voldoende beschermd is. De vaccinatie moet je elke zwangerschap opnieuw halen. De vaccinatie is veilig voor je baby en voor jezelf.

Meer informatie

Informatie over de 22 wekenprik op de website van het RIVM.

Griepprik voor zwangeren

Pasgeboren baby’s kunnen erg ziek worden van griep. Je kunt je baby beschermen door jezelf tijdens je zwangerschap te laten vaccineren. Je lichaam maakt na de vaccinatie antistoffen aan. Via de navelstreng geef je de antistoffen door aan je baby. Zo is je baby na de geboorte beter beschermd tegen (de gevolgen van) griep. Je baby kan nog wel griep krijgen, maar die kans is een stuk kleiner. Ook ben je zelf na de vaccinatie beter beschermd tegen de gevolgen van griep.

Wanneer vaccineren

De griepprik geven we in de periode van 15 oktober tot 1 maart. als je minimaal 22 weken zwanger bent.

Meer informatie

Informatie over de griepprik voor zwangeren op de website van het RIVM.

Coronaprik

De coronaprik is veilig en effectief, ook tijdens je zwangerschap. De kans om ernstig ziek te worden door corona is groter tijdens de zwangerschap. Er kunnen complicaties optreden en er bestaat een kans dat je in het ziekenhuis moet worden opgenomen. Daarnaast is er een grotere kans op vroeggeboorte. Met de coronaprik is de kans kleiner op ernstige ziekte of vroeggeboorte door corona.

Wanneer krijg je een prik tijdens jouw zwangerschap?

De coronaprik kan tijdens de hele zwangerschap gegeven worden. Maar wordt bij voorkeur gegeven tussen week 13 en 26 van de zwangerschap. De kans op complicaties door het coronavirus wordt aan het einde van de zwangerschap groter. Wacht daarom niet te lang met de coronaprik.

Is de coronaprik veilig voor mijn ongeboren kind?

Er zijn geen aanwijzingen dat de coronaprik schadelijk kan zijn voor jou of voor je kind.

Heeft de coronaprik invloed op mijn vruchtbaarheid?

De coronaprik heeft geen invloed op de vruchtbaarheid. Niet bij vrouwen en niet bij mannen. Vaccinatie tijdens de zwangerschap heeft geen invloed op de vorming van de placenta. Dit blijkt uit de onderzoeken (zogenoemde toxiciteitsstudies) die door alle vaccinfabrikanten zijn uitgevoerd. De Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) en het RIVM geven aan dat een coronavaccinatie kan bij IVF-behandelingen.

Meer informatie

Informatie over de coronaprik voor zwangeren op de website van het RIVM.

Afspraak maken

In de regio IJsselland krijg je de 22 wekenprik en de griepprik op het consultatiebureau. De coronaprik wordt gegeven tijdens een ander spreekuur, dus niet op hetzelfde moment als de 22 wekenprik en de griepprik.

22 wekenprik en de griepprik

Kies de gemeente waar je woont om een afspraak te maken. De 22 wekenprik geven we het hele jaar. De griepprik geven we in de periode van 15 oktober tot 1 maart.

Coronaprik

Bel voor een afspraak naar 0800-7070 .

GGD IJsselland omarmt moderne standaarden en technieken.
Uw webbrowser ondersteunt deze standaarden niet. Stap daarom over op een recente browser zoals Chrome of Microsoft Edge.