Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

U bevindt zich op:  Professionals

Kenniswerkplaats zet in op meer begrip voor onbegrepen gedrag

De term ‘verward gedrag’ hoor je nog vaak als het gaat om gedrag of uitspraken van mensen met een psychiatrische aandoening, een verstandelijke beperking of dementie. De term wordt als stigmatiserend ervaren, vooral omdat dit gedrag lang niet altijd tot overlast leidt. Onbegrepen gedrag is daarom een beter passende term. In regionale kenniswerkplaatsen onbegrepen gedrag werken verschillende partijen samen aan meer begrip voor mensen met onbegrepen gedrag. In september is de Kenniswerkplaats Onbegrepen Gedrag regio IJsselland van start gegaan. GGD IJsselland en Hogeschool Windesheim dragen zorg voor projectleiderschap en inhoudelijke coördinatie

Kenniswerkplaats onbegrepen gedrag IJsselland

De kenniswerkplaats versterkt initiatieven die er al zijn en zorgt voor uitwisseling en verbinding. Betrokkenen zijn professionals, maar ook de mensen met onbegrepen gedrag en hun familieleden, verzorgers, buren en omwonenden. Het doel daarvan is onbegrip te verminderen, verwaarlozing te voorkomen en samenwerken en samenleven te versterken.

Bronnen van kennis bij elkaar brengen

Het lectoraat GGZ en Samenleving van Hogeschool Windesheim draagt bij met participatief actie-onderzoek. Met deze onderzoekswijze werken zij, samen met alle betrokkenen, aan verbetering en aan kennisontwikkeling. Lector Alie Weerman: “In de praktijk zien we vaak dat er geen integrale aanpak is om iemand met onbegrepen gedrag adequaat te helpen. Bijvoorbeeld doordat instanties langs elkaar heen werken. Ook zie je dat niet alle vormen van kennis goed gebruikt worden. In de werkplaats komen alle bronnen van kennis bij elkaar: van wetenschappelijke kennis tot professionele kennis en van beleidskennis tot ervaringskennis. De laatste bron, ervaringskennis, krijgt hierbij extra aandacht.”

Ervaringsdeskundigen op het gebied van onbegrepen gedrag hebben vaardigheden opgedaan om hun eigen ervaringskennis in te zetten én door te geven aan anderen. Alie: ”Mensen die onbegrepen werden en nu ervaringsdeskundig zijn, kunnen vaak goed aangeven wat echt nodig is. Door de bronnen te verbinden kan er met en van elkaar worden geleerd en verbeteren we de inclusie van mensen met onbegrepen gedrag.” Ina van Oostenbrugge, projectleider kenniswerkplaats IJsselland vult haar aan: “Vertellen om te verbinden. Dat is écht de kracht van het participatief actiegericht werken”.

Samenwerking

De organisaties die samenwerken in de kenniswerkplaats regio IJsselland zijn: GGD IJsselland, hogeschool Windesheim, RIBW, Stichting Focus, gemeente Zwolle, gemeente Zwartewaterland, Travers Welzijn, Tactus Verslavingszorg, Zilveren Kruis, Leger des Heils, deltaWonen en Dimence Groep. De subsidieverstrekker is ZonMw.

Lees meer over de kenniswerkplaats onbegrepen gedrag regio IJsselland.

GGD IJsselland omarmt moderne standaarden en technieken.
Uw webbrowser ondersteunt deze standaarden niet. Stap daarom over op een recente browser zoals Chrome of Microsoft Edge.