Wij gebruiken cookies

De cookies worden gebruikt voor onderzoek naar webstatistieken. Dat helpt ons om de site te verbeteren.

Vluchtelingen Oekraïne

Mensen die zijn gevlucht uit Oekraïne hebben waarschijnlijk vragen over hun gezondheid en de gezondheidszorg in Nederland. GGD IJsselland wil graag helpen met het vinden van antwoorden. Op deze pagina hebben we daarom betrouwbare informatie verzameld om hen verder te helpen.

Heb je vanuit je werk of als vrijwilliger te maken met vluchtelingen uit Oekraïne? Wijs hen dan op deze pagina.

Zorgverzekering

Nadat je bij de gemeente bent ingeschreven en een burgerservicenummer (BSN) hebt gekregen, ben je automatisch verzekerd voor veel medische zorg. Wil je weten waarvoor je verzekerd bent en wat je zelf moet betalen? Kijk op zorgverzekeringslijn.nl (deels vertaald in het Oekraïens).

Dokter, tandarts en medicijnen

Gezondheidszorg

In deze filmpjes legt Kateryna Vinytska van het Oekraïnehuis Rotterdam uit hoe gezondheidszorg in Nederland werkt. De filmpjes geven voorlichting over:

Mondzorg

Medicijnen

Mijn kind

Jeugdgezondheidszorg

In Nederland kan ieder kind gratis gebruik maken van Jeugdgezondheidszorg. In de 11 gemeenten van regio IJsselland wordt dit uitgevoerd door de jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen van GGD IJsselland. Alle kinderen worden regelmatig onderzocht. Je krijgt advies over bijvoorbeeld voeding, slapen, problemen met opvoeden en andere vragen die je hebt. Ook kunnen we jouw kind vaccineren tegen belangrijke ziekten in Nederland. Als je bent ingeschreven bij je gemeente krijg je een uitnodiging. Samen bekijken we dan wat voor jouw kind nodig is. 

Ben je zwanger?

Nederland kent een goed systeem voor geboortezorg. In de meeste gevallen word je begeleid door een verloskundige en zo nodig door een gynaecoloog. Kateryna Vinytska van het Oekraïnehuis Rotterdam vertelt er meer over in dit filmpje over het verloskundig systeem in Nederland (filmpje met NL ondertitels). In de folder Perinatale Zorg lees je meer over alle zorg tijdens de zwangerschap en rond de geboorte van jouw kind.

Seksuele gezondheid

Zanzu is een website voor preventie, voorlichting, hulp en counseling bij seksualiteit en seksuele gezondheid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan relatie en gevoelens, gezinsplanning, toegang tot medische zorg, seksueel geweld en infecties. In 16 talen, waaronder NL en UK.

Corona

Corona in Nederland 

Deze informatie (adviezen, luchtwegklachten, coronaprik) gaat over hoe Nederland omgaat met het coronavirus. Verkrijgbaar in Nederlands en Engels.

Mentale gezondheid

Veel vluchtelingen hebben last van psychische klachten zoals piekeren, stress, angst of slecht slapen. Bijgaande informatie kan je helpen je zorgen te verlichten of om hier beter mee om te gaan.

Jouw problemen bespreken

Problem Management Plus (PM+)

PM+ is een door de WHO ontwikkelde methodiek in het geven van psychosociale ondersteuning aan vluchtelingen. Het helpt op een laagdrempelige manier mensen die kampen met gevoelens van angst, stress en depressie. De hulp wordt gegeven in de eigen taal, door vrijwilligers uit dezelfde cultuur of die hetzelfde hebben meegemaakt. Zij hebben hiervoor een 6- tot 8-daagse training gehad. In een vijftal gesprekken brengen de cliënt en de PM+-vrijwilliger alle problemen in kaart en bekijken ze samen welke hiervan oplosbaar zijn. Zo kan een vluchteling weer zelf het heft in handen nemen. Voor de overige, onoplosbare problemen wordt bijvoorbeeld een ontspanningsoefening geboden om beter met de stress om te gaan. Flyer Engels en Oekraïens.
 

Rode Kruis

  • Ben je net in Nederland aangekomen? Zoek je een nood-opvangplek? Zoek je vermiste familie of vrienden? Of heb je andere behoeften? Neem contact op met Oekraïens sprekende vrijwilligers van het Rode kruis (WhatsApp-hulplijn in het OekraïensRussisch of Engels: 06-48 15 80 53);
  • Algemene informatielijn voor mensen die gevlucht zijn uit Oekraïne: 070 - 44 55 888.

Vluchtelingenwerk


Dit doet GGD IJsselland

GGD IJsselland is de regionale organisatie voor publieke gezondheid die de gezondheid van alle inwoners in de regio IJsselland bewaakt en bevordert. Dus ook van vluchtelingen uit Oekraïne die (tijdelijk) in deze regio wonen. We werken hierbij samen met de 11 gemeenten die de (nood)opvang organiseren. Voor vluchtelingen concentreert GGD zich op de volgende onderdelen:

  • Jeugdgezondheidszorg voor kinderen en jongeren (waaronder vaccinaties)
  • Preventie en bestrijding Corona (COVID-19)
  • Vluchtelingen informeren over gezondheid en gezondheidszorg
  • Infectieziekte bestrijding (waaronder advies over hygiëne en preventie)
  • Advies over psychosociale zorg

GGD IJsselland omarmt moderne standaarden en technieken.
Uw webbrowser ondersteunt deze standaarden niet. Stap daarom over op een recente browser zoals Chrome of Microsoft Edge.